Foto: dr
Rodinný recept zdedený po mojej mame, ktorý ona zdedila po jej švagrinej.
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
5-6 ks uvarené v šupke |
|
700 g |
|
2 ks |
|
1/2 KL |
|
20 g čerstvé |
|
1 KL |
|
1 dcl vlažné |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Do misky dám rozdrobené droždie, cukor a 1 PL múky odoberiem z naváženej múky, zalejem vlažným mliekom, zmiešam a nechám urobiť kvások.
- 2
Do odváženej múky pridám najemno postrúhané zemiaky uvarené v šupke (varím deň vopred), maslo izbovej teploty, vajíčka, soľ a hotový kvások. Zamiesim spolu na nelepivé jemné cesto, ak je treba prilejem ešte mlieko, aby nebolo cesto veľmi husté a tvrdé. Hotové cesto posypem múkou a prikryté nechám nakysnúť 30 minút.
- 3
Cesto rozdelím na dve polovice a každú vyvaľkám na hrúbku cca 3-4 mm. Na rozvaľkané cesto ukladám kúsok od kraja cesta vykôstkované polovičky sliviek, potom cesto bez sliviek prehnem na slivky a kraje aj medzi slivkami cesto popritláčam a radielkom pokrájam na koblihy vo veľkosti ako vidno na obrázku. Takto postupujem pokiaľ mám voľné cesto. Potom rovnako spracujem aj druhú polovičku vyvaľkaného cesta.
- 4
Koblihy poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, natriem rozšľahaným vajíčkom a dám piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečiem 30 - 40 minút, pokiaľ nemajú koblihy peknú farbu.
Tiež koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Presne, ja a koblihy sme z Myjavy :)
Niekto robí koblihy len múka, varené zemiaky v šupke, vajíčko a soľ. Mňa mama naučila s maslom a droždím, sú lepšie ako len so zemiakmi, teda aspoň mne a mojej rodine chutia viac aj s maslom.
My takísto, najlepší zákusok.