Slivkové koláče
Slivkové koláče

Slivkové koblihy

dr - fotkadr, 12. septembra 2021
Slivkové koblihy
Foto: dr

Rodinný recept zdedený po mojej mame, ktorý ona zdedila po jej švagrinej.

20 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
5-6 ks uvarené v šupke
700 g
2 ks
1/2 KL
20 g čerstvé
1 KL
1 dcl vlažné
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misky dám rozdrobené droždie, cukor a 1 PL múky odoberiem z naváženej múky, zalejem vlažným mliekom, zmiešam a nechám urobiť kvások.

  2. 2

    Do odváženej múky pridám najemno postrúhané zemiaky uvarené v šupke (varím deň vopred), maslo izbovej teploty, vajíčka, soľ a hotový kvások. Zamiesim spolu na nelepivé jemné cesto, ak je treba prilejem ešte mlieko, aby nebolo cesto veľmi husté a tvrdé. Hotové cesto posypem múkou a prikryté nechám nakysnúť 30 minút.

  3. 3

    Cesto rozdelím na dve polovice a každú vyvaľkám na hrúbku cca 3-4 mm. Na rozvaľkané cesto ukladám kúsok od kraja cesta vykôstkované polovičky sliviek, potom cesto bez sliviek prehnem na slivky a kraje aj medzi slivkami cesto popritláčam a radielkom pokrájam na koblihy vo veľkosti ako vidno na obrázku. Takto postupujem pokiaľ mám voľné cesto. Potom rovnako spracujem aj druhú polovičku vyvaľkaného cesta.

  4. 4

    Koblihy poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, natriem rozšľahaným vajíčkom a dám piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečiem 30 - 40 minút, pokiaľ nemajú koblihy peknú farbu.

    Slivkové koblihy  - obrázok 4

Diskusia k receptu

sobon
Krasne su, vcera som bola na Myjave obrat slivky, a recept mi pride vhod, nieco sa mi mari ze je to recept prave z Myjavi, ale mozno sa mylim…kolaciky ako z rozpravky?
haji
Moc pěkný receptík s rodokmenem. Neotřelé koblihy, pro mě novinka. A ještě jak aktuální, bo slivky jsou teď v kurzu. Chutné fotečky! S radostí bych dala pár vzorečků... Díky za sdílení!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@terinka55 (12.9.2021 17:51)

Niekto robí koblihy len múka, varené zemiaky v šupke, vajíčko a soľ. Mňa mama naučila s maslom a droždím, sú lepšie ako len so zemiakmi, teda aspoň mne a mojej rodine chutia viac aj s maslom.
kvakac
Ach jaj, ja to nemôžem takéto dobroty. Keď totiž k nim sadnem tak sa prilepím na stoličku no a ta ma nie a nie pustiť pokiaľ nie je tanier prázdny. Že paráda také koblihy.
3x haji, dr a sobon




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia