Dilber Dudağı / Kráskine pery fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 21. júla 2015
Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept)
Foto: cesminaz

Dilber dudağı ,alebo inym nazvom Dudak tatlısı (Dudak=Pery),Dilber tatlısı (Dilber=kraska)..Cize v preklade "Kraskine pery" alebo ich mozte nazvat aj "Sladke pery" atd podla fantazie Zobraziť celý popisDilber dudağı ,alebo inym nazvom Dudak tatlısı (Dudak=Pery),Dilber tatlısı (Dilber=kraska)..Cize v preklade "Kraskine pery" alebo ich mozte nazvat aj "Sladke pery" atd podla fantazie :-) Tento nazov maju preto,lebo sa tato sladkost podoba na zvodne pery krasnej zeny ;-P Je to dalsia vynikajuca turecka sladkost, podobajuca sa baklave.Na internete je hned niekolko receptov na nu.Ja vam ponukam recept,ktory sa osvedcil mne a som s nim velmi spokojna ;-P

64
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
2 ks
2 dl
2 dl
1 ČL
8-10 g
2-3 štipky
sirup cukrový:
9 dl
8 dl
2 PL
Na potretie:
60 g
Na podsýpavanie:
150 g
Na plnku:
100 g




Postup

  1. 1

    Do misky dame muku,2-3 väcsie stipky soli,PDP cca.8-10g- kedze u nas su 15gramove sacky tak ja som dala 3/4 sacku.Teraz to premiesame cele lyzicou.Dalej dame 2 vajcia,2dl oleja,2dl hustejsieho jogurtu a 1kl 20%neho octu.Ak pouzijete 8% alebo 10%ny ocot,tak dajte za 1PL.Cele dobre premiesame,premackame..

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked sa nam uz vsetko dobre pospajalo,este cesto v miske 2-3 minutky dobre premiesime..

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dostaneme polomäkke,vlacne mastnejsie cesto...

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vybereme na dosku,rozdelime na 2 casti,z ktorych urobime valce.Vysulajte take tenke valce,aby ste z kazdeho valca dostali 12ks cesta.Cize dokopy ich ma byt 24ks.Ak sa vam podari namiesto 12ich len 11,vobec si z toho nic nerobte :-)) -tak budu 11.

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z cesta spravime bochnicky-gulky a zakryte utierkou ich nechame oddychovat bokom 1hodinu..

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatial si spravime cukrovy sirup,ktorym neskor pecivko musime zaliat... Do hrnca dame 9dl cukru a 8dl vody a privedieme do varu.Od bodu varu,ked uz zacne vriet-varit sa,pridame k nemu 2PL cerstvej stavy z citrona,aby sa nam neskor sirup nescukrovel.Cele toto nechame na strednom ohni varit 25minut.Potom sirup nechame vychladnut..

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..a teraz ideme na cesto.. Na podsypavanie nepouzijeme muku,ale kukuricny skrob-mozte aj iny.Posypeme si dosku na dvoch miestach,tam kde budeme valkat a tam,kam budeme vyvalkane cesto ukladat..

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bochnicek najprv rukou roztapkame..

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..potom pomocou podsypavania skrobu,ho vyvalkame na velkost cca. 14-15cm...

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vyvalkane cesto dame uz na pripravene miesto a este poprasime skrobom.Tento postup zopakujeme s 12timi bochnikmi.Nezabudnite vyvalkane cesto,ktore ukladate na seba vzdy dobre poprasit skrobom..

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vyzera to takto :-)

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..no a nase poschodie si pomocou skrobu vyvalkame na hrubku 4mm.Valka sa to celkom lahko,cesto je vlacne a velmi dobre :-) len musite stale davat skrob.

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Teraz si z cesta povykrajujeme kruzky velkosti cca.5-6cm.Na vykrajovanie mozte pouzit obycajny pohar,alebo vykrajovac na pagace.Mne sa lepsie osvedcil pohar,lebo pecivko vykrajovane poharom sa po upeceni ovela viac podobalo na "krasne pery" :-) nez to,co sa vykrajuje vykrajovacom.Vykrajovac ma ostre hrany a preto sa pri peceni cesto navonok velmi "rozlistkovalo" :-)) a neskor bolo aj chrumkavejsie,nez to druhe. Ale to je uz na vas,ake sa vam lepsie paci a ktora varianta vam lepsie chuti :-) Vyslo mi 32ks..

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A teraz ideme plnit.. Do stredu-pozdlz kruhu dame 2-3 male kusky orecha a kruh prehnutim zatvorime..

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ..ale kraje nepritlacte tak,aby sa zlepili.Len tak jemne popotlacat z kazdej strany dookola,aby to tak ostalo :-)

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pecivko ukladame na suchy plech a potrieme rozpustenim maslom...Takto potrete nechame 3-4minutky postat..

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    A dame piect do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na 20 minut.Tento moj cas je len informativny,lebo v kazdej rure sa to moze inak piect.Radim vam,aby ste to piekli pri tepote 180°C do strednehneda,je jedno ci to bude trvat 15,20 alebo 25 minut.Nieje dobre,ak to bude priliz tmave,lebo sa velmi vysusi.Ale pravdaze su aj ludia,ktory to lubia tmavsie a onieco chrumkavejsie :-) Pri peceni treba skontrolovat aj spodok ci je uz upeceni,nielen vrch :-)

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    V rure sa nam takto pekne otvorili usta ;-)) Z tejto davky uvadzajucej v recepte mi vysli 2 plechy,z jedneho kruhu 32ks.Ale to,ze kolko Ks vam vyjde zalezi aj natom,ze ake velke kruhy ste vykrajovali.Idealne su 5-6cm :-) Po upeceni ich dame bokom,nech pomaly chladnu a dame piect dalsi plech..

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Ja som ich napokon poukladala do väcsieho plechu,kam sa mi vsetky zmestili a zaliala dobre sirupom.Najlepsie je poliat letne pecivo letnym sirupom.Nebojte sa toho sirupu,pecivko ma v nom plavat.Ono to casom urcite popije a bude skvele stavnate,ale nie rozmocene ;-)

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Cesto tohto peciva sa velmi podoba listkovemu cestu.Po upeceni je pecivko suche a preto ho po poliati sirupom treba nechat min.6-7 hodin postat.Najlepsie je nechat ho tak celu noc,kedze to potrebuje cas na nasiaknutie.Pravdaze mozte kludne po niekolkych hodinach aj sami ochutnat a uvidite :-) Ja ho pripravujem vzdy minimalne den vopred :-)

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    "Kraskine pery" su z vrchu jemne chrumkave a spodnu peru maju vlacnu,nasiaknutu sladkym sirupom ;-P Je to nielen efektna,ale aj vynikajuca sladkost.Tu na fotke v reze vidiet,ako sa cesto vo vnutri krasne rozlistkovalo. Prajem prijemne maskrtenie ;-D

    Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

heliana
fantázia...musí to byť dobrotka, určite vyskúšam, a vďaka za názorný postup :)
nalpa
@cesaminaz , ako stale , fantasticky recept...:)
Najlepsie nasiaknu sirupom ked je sirup ochladeny a priamo sa poleju ked bvuyjduy z rury...alebo naopak..

@cesminaz , to cesto ma laka urobit na slano, pridat stipku soli a naplnit ho niecim a iupiect... alebo sa bez sirupu neda jest, nie je chutne len tak?...dakujem
ubka
Veľmi pekne písaný postup a vydarené sladké ústa:-) námaha stála za to :-)
babidka
Vyzeraju tak chutne ! Kedze baklavu milujem , urobim aj toto a verim , ze nam bude chutit :-)
babav
Krasny 5*recept . @cesminaz , daka za tento jedinecny recept. Ako ich skladujes ?64 ks sa neda spotrebovat na posedenie , snad iba na vacsiu hostinu...
ywett
veľmi pekne spracovaný recept :)
Teraz by som rada ochutnala ku káve
amelie
KRÁSNE :-))))***** poznám podobný zákusok, ale tento určite pribudne v mojej KK:-)))
kukulienka71
Ďalší parádny turecký recept, si úžasná, @cesminaz ! Strašne sa mi to páči tvarovo, zložením, len ten sirup ja tiež moc nemusím, aj keď jednu peru by som ochutnala;-P Pekne si to porobila, popísala, hodnotím 5* a u mňa máš Rád zlatej varešky za hodnotný prínos na Varechu. Už mi fantázia začala pracovať nad plnkami rôzneho druhu...vďaka!
mijaita
Kdy tohle upecu kdyz nepecu, nevim. Ale k nejake prilezitosti urcite ano. Preju ti a doufam a verim, ze tvoje bude 1. misto ve sladke kategorii tohoto mesice. Recept je fantasticky nejen od pohledu!
mirkatarby
Krásne na pohľad,chuť musí byť ešte lepšia.Ukladám recept,hoci neviem kedy sa k tomu dostanem,možno na dôchodku :).Prestala som piecť s normálnou múkou kvôli dcére,neviem či sa odhodlám skúsiť bezlepkový variant.Ale hneď by som si dala.
mariamka
nemam slov! take su podarene,, troska "botoxove", ale o to chutnejsie:)),, sikovne prsticky ma nasa @cesminka ... tiez ma napada x variacii, aj slanych, len cim to potom zaliat, zeby maslom?
zdenka1009
No ja neviem, či dokážem, vypracovať tieto krásne sladké papuľky...ale chutnať by som prijala aspoň jeden, dva kúsky...chválim ťa za krásne, precízne predstavený rcp. :-)
cesminaz
@heliana :-) vdaka,sm rada ze sa ti recept paci.Co sa tyka postupu,sa snazim pri neobycajnych a menej znamych receptoch(sladkostiach) opisat a aj pofotit postup pripravy co najzrozumitelnejsie :-).A to preto,lebo mi zalezi natom,aby sa dotycnemu,kto sa rozhodne recept vyskusat,aj podaril a bol s vysledkom spokojny ;-) Lebo sama velmi dobre viem,ze "raz vidiet" je niekedy 100x viac,nez 1ox pocut ;-P @nalpa dakujem pekne,za tvoje mile slova :-) Ked robim baklava,tak zalievam horucu s letnym sirupom,presne ako ty pises.No pri tychto ustach,som pri viacerych receptoch co su na Tureckych strankach,bola citala ze letne usta-letnym sirupom..a preto to tak aj zvyknem robit.A inak,ja to zvyknem takcitak pripravovat minimalne 1den vopred,lebo vseliako to potrebuje vela casu na nasiaknutie a statim to ma dostava aj inu chut :-) Co sa tyka tvojej otazky..bez sirupu ich jest nevies.Su suche-vysusene a popravde povedane,nemaju ziadnu chut.Keby si zahryzla do jednej suchej,by sa ti rozmrvila nielen v ustach,ale uz pri zahryznuti :-) Jedine,ak by si toto cesto pouzila tak,ze ten vyvalkany kruh naplnis niakou vlacnou plnkou a zvinies ako zavin..Mozno takniak by to slo,este som to neskusala.
manya
až sa ochladí vyskúšam, krásna prezentácia a po vyskúšaní viacerých tvojich receptov viem, že aj fajné budú Krásne pery;
cesminaz
@ubka @babidka @2010 @klaudia968 @terinka55 @jozka2 @amelie @zuzanka @mata3636 @ywett dakujem vam vsetkym za mile komentare a som naozaj velmi rada,ze sa vam receptik paci :-) @zdenka1009 som si ista,ze by si to zvladla :-) ved prave preto ten "precizny" postup ;-P @mirkatarby ..zial neviem,aky by bol bezlepkovy variant :-/ nemam s tym skusenosti. Mila @babav ..ani to na posedenie spotrebovat nemesis.Ono ti to vydrzi aj niekolko dni :-) My sme to zjedli za 3 dni,sme doma styria.Ked mal niekto u nas chut na sladke,tak naraz zjedol 5-6ks :-)) A tym ze to stoji,je to este lepsie.Na 2-3 den to bolo najlepsie! Skladujem o celkom jednoducho..Davam ich ako na fotke,do jedneho velkeho pekaca,kde aj ten cely cas zostanu.Zalejem sirupom,prikryjem zlahka alobalom,alebo peciacim papierom a udrziavam na chladnejsom mieste.Mavam to v Spajzi,tam je tak prijemne chladno :-) Do chladnicky sa to nedava.Je dobre,ak vzdy stoja v cukrovom sirupe.Ten sirup sa vdaka citronovej stave nescukrovie a udrzuje "usta" vzdy vlacne zo spodu.Ked uz bolo na plechu menej,tak som ich prekladla do niecoho mensieho a vyliala nan zvysny sirup z pekaca. Ak vam je cela davka vela,tak mozes skusit z polovicnej a budes mat 1plech s 32 kuskami :-)
cesminaz
Draha @kukulienka dakujem krasne za tvoje mile slova ;-) Velmi ma tesi,ze aj teba receptik zaujal. @kukulienka ak to nechces zaliat sirupom,tak ti radim ako vyssie @nalpe alebo,sprav z cesta väcsie kusky a tak ich napln niakou vlacnejsou plnkou..lebo inak je toto cesto myslene so sirupom,ale skusit to moz ;-) Mila @mijaita dakujem pekne za mili komentar a tesi ma,ze sa ti "sladkost" paci :-) Dakujem za zelanie,aj ked mne vobec nejde o sutaz ci cenu. Pre mna je dostatocnou cenou jedna "spokojna odozva" varechaca,ktory recept vyskusal :-)
cesminaz
ach mila @mariamka tvoj komentar ma vzdy pobavi ;-)) ..ale vystihla si to spravne ..niektorym som ku krase "umelo" dopomohla ;-))) Co sa tyka tej "zalievky" na slany variant,si fakt v tomto momente neviem ani predstavit,ze s cim by si to zaliala :-/ ..ale s maslom urcite neradim :-) Ale urcite porozmyslam. @manya dakujem za tvoje mile slova a za doveru :-) Budem rada,ak aj tento vyskusas. @izabelka dakujem :-) si velmi mila.
nalpa
@cesminaz , vdaka :) to som chcela vediet, ake je cesto samo o sebe...ale aj tak ich urobim, mame tolko prilezitosti ze sa mi ten recept vyslovene hodi aj na sladko ...:) ..idem robit aj asma pidesi, aj jogurtovu polievku... horuco je ako v pekle, hodi sa...a este raz vdaka za recept/y......maaavam
babkamt
perfektne spracovaný recept. Rada by som ochutnala:-)
redenc
Pozri suroviny: 9 dl cukor kryštálový
To je vyše 1 000 g, teda vyše kila cukru. Ďakujem, neprosím, nie som samovrah.
sovka62
Turecké sladkosti milujem, lebo keď má byž sladké, nech je riadne. Tieto tvoje vyzerajú úžasne a hlavni sa mi zdajú menej prácne ako baklava (lebo to filo cesto...). Už sú v KK, keď sa ochladí, vyskúšam. Ďakujem za recept.
budkar
Pôvodný turecký názov je preložený do akého jazyka?
cesminaz
@katka78 @babkamt @sovka @lidia3 dakujem za mile slova,som rada ze sa vam recept paci :-) @redenc turecke sladkosti su strasne sladke,ako napr. baklava,Sekerpare atd.Bud ich niekto lubi,alebo nie :-) je to otazka chuti.Aj ked som vedela,ze 9dl nieje 1kg,no z hlavy som nevedela kolko je to,tak som ti to prave teraz odvazila 9dl=850-900g cukru.Zalezi natom,ci naplnis 1dl pohar kopcom alebo normalne,ako ked merias 1dl vody.A inak tiez nevravim,ze mas zjest cely plech sama,kedze pises ze niesi samovrah :-) Takze co sa tyka tureckych "sladkosti" je to kazdeho vlastne rozhodnutie :-)
cesminaz
@budkar povodny nazov som prelozila ja :-) a je to slovensky,pokial si este dobre pamatam. Kraska-krasna zena...koho co su tie pery? ...kraskyne..ci nie? Predtym,nez som tento recept sem dala,som hladala hore-dole na googli v slovenskom pravopise,ze ako to mam spravne napisat :-) lebo som si nebola ista ci " i " alebo "y" ma byt pravopisne spravne v slove "kraskyne".Ale nenasla som to,tak som to napisala s "y" ...Ale ak mi sem polozi niekto,alebo hoci aj ty @budkar jeden link na spravny pravopis tohto slova,tak vobec sa neurazim a opravim tu chybu v nazve :-) ..kedze ja spisovne pouzivam slovencinu uz len tu na Vareche,lebo uz davno nezijem na Slovensku,tak som vela toho pozabudala.Ale rada si necham poradit :-)
kukulienka71
Momentálne ma napadá na slano tvarohovo-syrová plnka a zaliať to šľahačkovou smotanou, ale zasa kvôli tomu krásnemu lesku pier by som porozmýšľala nad mäsovou plnkou a zaliať redším aspikom s mäsovou či zeleninovou chuťou...ale originál je fakt neskutočne dobre vyzerajúci dezert!
viera1
Nič si z toho nerob,ja som zo školy už dávno a bola som v šoku,že koľko je nových vzorov v slovenčine;napr. vzor "kuli". ☺☺☺
jatea
Tak, tieto pery ma dostali. Vyzerajú na zahryznutie. Určite vyskúšam, ale neviem kedy, lebo cez tieto horúčavy sa mi ani variť nechce, nie ešte piecť. Ale recept som si už odložila.
tatranocka
Hehe,pekný recept...aj s jazykovým okienkom :) Určite za ***** a aj do KK ide .
havino
úvodná fotka láka ponúknuť sa, musia byť sladučké, dala by som si
elena
Pery sú KRÁSKINE - mäkké I - mama - mamine, teta - tetine
elixir
Veľmi podobný recept som pripravovala, takže viem ako chutí a odporúčam všetkými desiatimi. Akurát doňho ešte išla ružová voda kvôli vôni... Mňam, dala by som si, krásne sa Ti vydarili, ako maľované. :)
medovnicek
tá úvodná fotografia je veľmi lákavá, vďaka, že si sa s nami podelila o skvelý recept:)
violeta
Zaujímavý recept, veľmi dobre spracovaný, robila som z polovičnej dávky, zostalo ešte posledných 5 ks, postup je perfektný, aj doba pečenia presne sedí, ja si pamätám takéto dezerty z dovolenky v Turecku, ale nikdy som ich nepiekla, tak ti ďakujem @cesminaz za tento recept a trocha zmeny v sladkom jedálničku :-)
olinka12
Jéj toto sa mi veľmi páči hlavne teraz v lete už aj ukladám a určtite vyskúšam
cesminaz
@violeta dakujem za dobru spravu :-) velmi sa tesim,ze si s receptom spokojna a ze vam chutilo!! A dakujem aj ostatnym za mile komentare :-)
nomen
Vyskúšam, je to paráda! Ako dlho vydržia... chystám totiž oslavu a budem piecť cca 3 dni vopred. Ďakujem za radu.
cesminaz
@nomen vtedy budu presne najlepsie! Ako som uz hore vyssie pisala,aj ja ich robim minimalne 1den vopred,ale najviac mi chutia o 2-3 dni :-) Takze kludne vyskusaj,urcite neolutujes.Len nezabudni na ten citron do sirupu,inak ti stava zacne o 2-3 cukroviet.Co sa tyka cukroveho sirupu-stavy,tu si mozes spravit aj viac ak budes chciet..uvidis napr. na 2hy den,ak celkom popilo sirup,tak este dorob a nalej tolko aby boli v stave.To ich udrzuje vzdy vlacne ;-) Budem rada,ak vyskusas a dufam ze das po oslave vediet :-) Nech sa ti vydaria a nech vam chutia ;-) Pekny den zelam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia