Dilber Dudağı / Kráskine pery (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Dilber dudağı ,alebo inym nazvom Dudak tatlısı (Dudak=Pery),Dilber tatlısı (Dilber=kraska)..Cize v preklade "Kraskine pery" alebo ich mozte nazvat aj "Sladke pery" atd podla fantazie :-) Tento nazov maju preto,lebo sa tato sladkost podoba na zvodne pery krasnej zeny ;-P Je to dalsia vynikajuca turecka sladkost, podobajuca sa baklave.Na internete je hned niekolko receptov na nu.Ja vam ponukam recept,ktory sa osvedcil mne a som s nim velmi spokojna ;-P

64
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dame muku,2-3 väcsie stipky soli,PDP cca.8-10g- kedze u nas su 15gramove sacky tak ja som dala 3/4 sacku.Teraz to premiesame cele lyzicou.Dalej dame 2 vajcia,2dl oleja,2dl hustejsieho jogurtu a 1kl 20%neho octu.Ak pouzijete 8% alebo 10%ny ocot,tak dajte za 1PL.Cele dobre premiesame,premackame..
  2. Ked sa nam uz vsetko dobre pospajalo,este cesto v miske 2-3 minutky dobre premiesime..
  3. Dostaneme polomäkke,vlacne mastnejsie cesto...
  4. Cesto vybereme na dosku,rozdelime na 2 casti,z ktorych urobime valce.Vysulajte take tenke valce,aby ste z kazdeho valca dostali 12ks cesta.Cize dokopy ich ma byt 24ks.Ak sa vam podari namiesto 12ich len 11,vobec si z toho nic nerobte :-)) -tak budu 11.
  5. Z cesta spravime bochnicky-gulky a zakryte utierkou ich nechame oddychovat bokom 1hodinu..
  6. Zatial si spravime cukrovy sirup,ktorym neskor pecivko musime zaliat... Do hrnca dame 9dl cukru a 8dl vody a privedieme do varu.Od bodu varu,ked uz zacne vriet-varit sa,pridame k nemu 2PL cerstvej stavy z citrona,aby sa nam neskor sirup nescukrovel.Cele toto nechame na strednom ohni varit 25minut.Potom sirup nechame vychladnut..
  7. ..a teraz ideme na cesto.. Na podsypavanie nepouzijeme muku,ale kukuricny skrob-mozte aj iny.Posypeme si dosku na dvoch miestach,tam kde budeme valkat a tam,kam budeme vyvalkane cesto ukladat..
  8. Bochnicek najprv rukou roztapkame..
  9. ..potom pomocou podsypavania skrobu,ho vyvalkame na velkost cca. 14-15cm...
  10. Vyvalkane cesto dame uz na pripravene miesto a este poprasime skrobom.Tento postup zopakujeme s 12timi bochnikmi.Nezabudnite vyvalkane cesto,ktore ukladate na seba vzdy dobre poprasit skrobom..
  11. Vyzera to takto :-)
  12. ..no a nase poschodie si pomocou skrobu vyvalkame na hrubku 4mm.Valka sa to celkom lahko,cesto je vlacne a velmi dobre :-) len musite stale davat skrob.
  13. Teraz si z cesta povykrajujeme kruzky velkosti cca.5-6cm.Na vykrajovanie mozte pouzit obycajny pohar,alebo vykrajovac na pagace.Mne sa lepsie osvedcil pohar,lebo pecivko vykrajovane poharom sa po upeceni ovela viac podobalo na "krasne pery" :-) nez to,co sa vykrajuje vykrajovacom.Vykrajovac ma ostre hrany a preto sa pri peceni cesto navonok velmi "rozlistkovalo" :-)) a neskor bolo aj chrumkavejsie,nez to druhe. Ale to je uz na vas,ake sa vam lepsie paci a ktora varianta vam lepsie chuti :-) Vyslo mi 32ks..
  14. A teraz ideme plnit.. Do stredu-pozdlz kruhu dame 2-3 male kusky orecha a kruh prehnutim zatvorime..
  15. ..ale kraje nepritlacte tak,aby sa zlepili.Len tak jemne popotlacat z kazdej strany dookola,aby to tak ostalo :-)
  16. Pecivko ukladame na suchy plech a potrieme rozpustenim maslom...Takto potrete nechame 3-4minutky postat..
  17. A dame piect do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na 20 minut.Tento moj cas je len informativny,lebo v kazdej rure sa to moze inak piect.Radim vam,aby ste to piekli pri tepote 180°C do strednehneda,je jedno ci to bude trvat 15,20 alebo 25 minut.Nieje dobre,ak to bude priliz tmave,lebo sa velmi vysusi.Ale pravdaze su aj ludia,ktory to lubia tmavsie a onieco chrumkavejsie :-) Pri peceni treba skontrolovat aj spodok ci je uz upeceni,nielen vrch :-)
  18. V rure sa nam takto pekne otvorili usta ;-)) Z tejto davky uvadzajucej v recepte mi vysli 2 plechy,z jedneho kruhu 32ks.Ale to,ze kolko Ks vam vyjde zalezi aj natom,ze ake velke kruhy ste vykrajovali.Idealne su 5-6cm :-) Po upeceni ich dame bokom,nech pomaly chladnu a dame piect dalsi plech..
  19. Ja som ich napokon poukladala do väcsieho plechu,kam sa mi vsetky zmestili a zaliala dobre sirupom.Najlepsie je poliat letne pecivo letnym sirupom.Nebojte sa toho sirupu,pecivko ma v nom plavat.Ono to casom urcite popije a bude skvele stavnate,ale nie rozmocene ;-)
  20. Cesto tohto peciva sa velmi podoba listkovemu cestu.Po upeceni je pecivko suche a preto ho po poliati sirupom treba nechat min.6-7 hodin postat.Najlepsie je nechat ho tak celu noc,kedze to potrebuje cas na nasiaknutie.Pravdaze mozte kludne po niekolkych hodinach aj sami ochutnat a uvidite :-) Ja ho pripravujem vzdy minimalne den vopred :-)
  21. "Kraskine pery" su z vrchu jemne chrumkave a spodnu peru maju vlacnu,nasiaknutu sladkym sirupom ;-P Je to nielen efektna,ale aj vynikajuca sladkost.Tu na fotke v reze vidiet,ako sa cesto vo vnutri krasne rozlistkovalo. Prajem prijemne maskrtenie ;-D