Foto: kecemis
Na vznik tohoto steaku si nárokujú naraz až traja kuchári - v USA, Austrálii a Brazílii. Všetci sa považovali za tvorcov. Takto pripravený steak Zobraziť celý popisNa vznik tohoto steaku si nárokujú naraz až traja kuchári - v USA, Austrálii a Brazílii. Všetci sa považovali za tvorcov. Takto pripravený steak bol veľmi populárny v 50. a 60. rokoch. Aj dnes je tento steak na jedálnom lístku v mnohých reštauráciách.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Diana Steak: | |
1 PL na opekanie |
|
500 g |
|
50 ml alebo brandy |
|
2-3 ks |
|
1/4 hrnček |
|
200 ml |
|
2 PL |
|
Švédske Zemiaky: | |
4-5 ks stredne veľké |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1/4 hrnček |
|
1/2 hrnček |
|
Postup
-
1
Pretoze zemiaky zaberu viac casu, zacneme tam. Ocistime si zemiaky a rozkrojime na polovicky. Odkrojenou castou si ich polozime na dosku, na kraje polozime palicky (chopsticks), aby sme neprekrojili zemiaky az na spodok. Zemiak narezeme na tensie pasiky, priblizne 5-6 mm od seba.
-
2
Dame si rozpustit maslo s jednou lyzicou oleja.
-
3
Plech si natreme rozpustenym maslom, poukladame zemiaky a tiez ich natrieme. Dame ich piect pri pri 180 stupnoch priblizne na 40-50 min. Pocas pecenie ich 3-4 krat natrieme maslom.
-
4
pripravime si struhanku a nastruhany syr. dobre ich spolu premiesame.
-
5
Teraz je cas na steak. Na rozpalenom oleji si osmahneme maso s kazdej strany, aby zostal stavnaty. Potom zmiernime teplotu a dopecieme podla zelania. Priblizne 3 az 6 min. Je to na kazdom z Vas. Potom maso vybereme a drzime v teple.
-
6
Teraz je cas na vybratie zemiakov a posypeme zmesou struhanky a syru. Dame este zapiect na 8-10 min.
-
7
Do vypeku po mase pridame konak a nehame zovriet. Potom pridam pretlaceny cesnak, rozmiesany s korenim, solou a stipkou oleja.
-
8
Potom pridame smotanu a nasekanu petrzlenovu vnatku. Dobre premiesame a povarime kym omacka trochu nezhustne. Priblizne 3 min.
-
9
Podavame steak poliaty omackou. Ako prilohu mozeme podavat opekane zemiaky, hranolky, zeleninu, alebo svedske zemiaky.
Diskusia k receptu