Diana Steak a švédske zemiaky

Autor receptu: kecemis

Na vznik tohoto steaku si nárokujú naraz až traja kuchári - v USA, Austrálii a Brazílii. Všetci sa považovali za tvorcov. Takto pripravený steak bol veľmi populárny v 50. a 60. rokoch. Aj dnes je tento steak na jedálnom lístku v mnohých reštauráciách.

2-4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pretoze zemiaky zaberu viac casu, zacneme tam. Ocistime si zemiaky a rozkrojime na polovicky. Odkrojenou castou si ich polozime na dosku, na kraje polozime palicky (chopsticks), aby sme neprekrojili zemiaky az na spodok. Zemiak narezeme na tensie pasiky, priblizne 5-6 mm od seba.
  2. Dame si rozpustit maslo s jednou lyzicou oleja.
  3. Plech si natreme rozpustenym maslom, poukladame zemiaky a tiez ich natrieme. Dame ich piect pri pri 180 stupnoch priblizne na 40-50 min. Pocas pecenie ich 3-4 krat natrieme maslom.
  4. pripravime si struhanku a nastruhany syr. dobre ich spolu premiesame.
  5. Teraz je cas na steak. Na rozpalenom oleji si osmahneme maso s kazdej strany, aby zostal stavnaty. Potom zmiernime teplotu a dopecieme podla zelania. Priblizne 3 az 6 min. Je to na kazdom z Vas. Potom maso vybereme a drzime v teple.
  6. Teraz je cas na vybratie zemiakov a posypeme zmesou struhanky a syru. Dame este zapiect na 8-10 min.
  7. Do vypeku po mase pridame konak a nehame zovriet. Potom pridam pretlaceny cesnak, rozmiesany s korenim, solou a stipkou oleja.
  8. Potom pridame smotanu a nasekanu petrzlenovu vnatku. Dobre premiesame a povarime kym omacka trochu nezhustne. Priblizne 3 min.
  9. Podavame steak poliaty omackou. Ako prilohu mozeme podavat opekane zemiaky, hranolky, zeleninu, alebo svedske zemiaky.