Diana Steak a švédske zemiaky
Autor receptu: kecemis
Na vznik tohoto steaku si nárokujú naraz až traja kuchári - v USA, Austrálii a Brazílii. Všetci sa považovali za tvorcov. Takto pripravený steak bol veľmi populárny v 50. a 60. rokoch. Aj dnes je tento steak na jedálnom lístku v mnohých reštauráciách.
2-4 porcie |
30 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Pretoze zemiaky zaberu viac casu, zacneme tam. Ocistime si zemiaky a rozkrojime na polovicky. Odkrojenou castou si ich polozime na dosku, na kraje polozime palicky (chopsticks), aby sme neprekrojili zemiaky az na spodok. Zemiak narezeme na tensie pasiky, priblizne 5-6 mm od seba.
- Dame si rozpustit maslo s jednou lyzicou oleja.
- Plech si natreme rozpustenym maslom, poukladame zemiaky a tiez ich natrieme. Dame ich piect pri pri 180 stupnoch priblizne na 40-50 min. Pocas pecenie ich 3-4 krat natrieme maslom.
- pripravime si struhanku a nastruhany syr. dobre ich spolu premiesame.
- Teraz je cas na steak. Na rozpalenom oleji si osmahneme maso s kazdej strany, aby zostal stavnaty. Potom zmiernime teplotu a dopecieme podla zelania. Priblizne 3 az 6 min. Je to na kazdom z Vas. Potom maso vybereme a drzime v teple.
- Teraz je cas na vybratie zemiakov a posypeme zmesou struhanky a syru. Dame este zapiect na 8-10 min.
- Do vypeku po mase pridame konak a nehame zovriet. Potom pridam pretlaceny cesnak, rozmiesany s korenim, solou a stipkou oleja.
- Potom pridame smotanu a nasekanu petrzlenovu vnatku. Dobre premiesame a povarime kym omacka trochu nezhustne. Priblizne 3 min.
- Podavame steak poliaty omackou. Ako prilohu mozeme podavat opekane zemiaky, hranolky, zeleninu, alebo svedske zemiaky.