Demikát pre virtuálneho priateľa @Sracza fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 9. januára 2017
Demikát pre virtuálneho priateľa @Sracza (fotorecept)
Foto: frezia68

Nebude to prvý demikát na Vareche. Ale mám dôvod, prečo som dnes varila práve túto výbornú polievku a práve pre @Sracza.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (alebo smotana)
 (aj štipľavá)
 na ozdobu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Varila som len 2 porcie a "od oka", teda nepíšem množstvá, len postup. Sú tu uverejnené dobré demikáty a ani som nechcela uverejniť recept, ako skôr venovať recept virtuálnemu kamarátovi, lebo viem, ako má bryndzu rád. A dôvod? Pred Vianocami mi kuriér doniesol tento strúhač "mandolína" od Tupperware a bio červenú papriku 4 druhy: sladkú, štipľavú, údenú a klobásovú zmes. Nemala som nič objednané, platiť netrebalo, tak som zásielku prevzala. A našla som malý lístok - vianočný pozdrav z Iowy.

    Demikát pre virtuálneho priateľa @Sracza (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Darček potešil, hoci stará gazdiná už má doma asi všetko a skôr prebytky, ako nedostatok kuchynského náradia. Ale @ Sracz je milý, pozorný a vraj ho inšpiroval môj recept Zemiaková slama, kde som sa zmienila, že nemám krájač. A tak mal dnes premiéru, zemiakovú slamu som použila ako vložku do polievky a je len samozrejmé, že Ťa, Ferko, pozývam k stolu, hoci len virtuálne. To je dôvod k uverejneniu receptu :-))). Ta prišedni a neondzi še,ňe?Šak šerdečne ci nukam :-))).

    Demikát pre virtuálneho priateľa @Sracza (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Najprv som upražila slaninu. Škvarky som vybrala a na masti som upražila cibuľu do sklovita spolu s rascou, nech sa rozvinie jej chuť. To ma naučila @Methi, aj preto je Varecha skvelá, veľa sme sa navzájom naučili. Potom som pridala cesnak, neskôr preto, aby sa nespálil. Stiahla som z ohňa, pridala bio ( ozaj bio :-))) ) sladkú papriku a trocha štipľavej, premiešala a zaliala hovädzím vývarom. Pridala som zemiaky nakrájané na kocky, bobkový list a mleté čierne korenie. Bryndzu som zmiešala s cmarom. Mám namrazenú májovú zo salaša a je výborná.

    Demikát pre virtuálneho priateľa @Sracza (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď boli zemiaky mäkké, vybrala som bobkové listy a zmixovala vývar. Pridala som bryndzu s cmarom. Niekedy dávam smotanu, ale som nemala. A nechala som krátko povrieť. Pridala pažítku a soľ ani nechýbala, lebo aj vývar bol ochutený. Kým sa varili zemiaky v polievke, na mandolíne som nakrájala zemiaky a ich slížiky som dala do vody. Osušila na utierke a vyprážala na horúcej masti.

    Demikát pre virtuálneho priateľa @Sracza (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nie veľa, ale budú pokračovať hranolky, veď masť musím využiť, nie? Takže na tanier dám polievku, pridám zemiakovú slamu a zopár škvariek oparaženej slaniny a hotovo.

    Demikát pre virtuálneho priateľa @Sracza (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A týmto receptom som chcela len vysloviť vďaku celej Vareche, tým ktorí ju od začiatku tvorili. Tiež som sa len preto zaregistrovala, že som tu našla skvelý kolektív, aj výnimočných ľudí. A to nehodnotím len kuchárske umenie, ale tú človečinu, ktorá tu bola, zábava, aj vtip, či pomoc, ak niekto potreboval. Vznikli tu mnohé priateľstvá a hoci len virtuálne sú neuveriteľné. Dúfam, Ferko milý, že by Ti demikát chutil? Ďakujem za Tvoje viac ročné priateľstvo a posielam Vám obom doma do tej diaľky srdečné pozdravy. A ak som niekoho inšpirovala k tej polievke, tak dobrú chuť!

Diskusia k receptu

35 komentárov k receptu
... jóóój, ale som na hebko_mäkko, milá @frezia68 kamaláska moja zos "perdly" dolného Šariša, krásneho Prešova. Mám radosť, že Ty máš radosť! Uži v zdraví a vyváraj i tvor na "polnu paru i polne šmaki"! Demikát ja naozaj rád a nemyslím to iba ako spoločenskú frázu medzi dobrými ľuďmi, tobôž priateľmi "na veki i na furt"! Najlepší demikát som pred viac ako 25 rokmi, jedol v účelovom zariadení nitrianskej poľnohospodárskej univerzity, v podaní jej kvestora, Ing. Štefana Beleya, žiaľ už B.P. Spomienky ostali a dokonca aj naše priateľsto medzi kuchyňami na Nebeských lúkach a v Des Moines Iowa, trvá v hĺbkach našich duší! Ja to aspoň cítim takto a viem, že okrem mojich dobrotivých víl, tam ďaleko vysoko, až niekde nad obláčikmi, myslí na mňa a drží ochrannú i pomocnú ruku aj Pišta kamarát, majster varešky, domácich zabíjačiek a dobrého vínka! Vidíš, Ditka, čo dokáže aj takýto "obyčajný" praktický darček? Tak drž sa u nás doma v pevnom zdraví a "ňezapomňi še tam trimac, jak še kľišč"!
@frezia veru ani ja som ešte demikat nevarila a tiež už mám pár rôčkov za sebou, tak putuje do KK a určite vyskúšam vyzerá výborne. A čo sa týka nášho Ferka zo zámoria je to dobrý človek s dobrým srdiečkom a vynikajúcimi receptami ktoré možno každý jeden od neho tvorí moju kuchársku knihu. Aj takto Ťa Ferko pozdravujem aj keď nie som východniarka ale zo srdca Slovenska z Banskej Bystrice.
@Garanco : Monika,veď Ty si tu tiež už dávno a pamätáš tú zábavu,keď sme tu mali maškarný ples,či od @Bozulky tá stratená podobenka a rôzne diskusie,kde každý,kto vedel,pridal rady,skoro ako v rodine :-).Ja už tu chodím len sporadicky,to málo,čo varím,mám v hlave,ale aj teraz je tu fajn :-).
Cele podanie receptu a aj to ostatne okolo neho ma normalne dojalo. Je to nadherne . Ja sama na vareche mam par virtualnych priatelov a je to super. Toto sa ti podarilo mila @Frezia
No co budzem kolo teho veľo hutoric. Šak darmo, vychodňare to jedna veľka rodzina ;-))
Demikát som v živote nejedla, nie to že varila, možno sa na 2 porcie odvážim podľa tohto krásneho receptu, ktorý som ledva dočítala, pre slzy som to mala nejak rozmazané.Krásne, Ľudia /s veľkým Ľ/, ďakujem že tu ste.....
Mila @Frezia , pri citani tohoto clanku aj slzicky kvapkaly. Velmi pekne vystihnute priatelstvo na dialku - virtualne a o to vzacnejsie. Maj sa dobre na vychodnom Slovensku, ktore nepoznam , ale mam, tam virtualneho priatela varechaca s ktorym si obcas napiseme. Nejdalej som bola blizko Trebisova, kde mam rodinu .Pozdravuj moju rodnu vlast, ktoru som "opustila" ako dieta s rodinou, ale stale mam rada, ako skutocne rodnu hrudu milovat treba. .Slovensku gramatiku sa ucim citanim Pravdy cez internet a citanim clankov na Vareche.

Milá @Kuchti čka:Je neuveriteľné,ako jeden obyčajný recept vyvoláva pekné emócie a nostalgiu,ktorú cítim tu doma aj na tú diaľku.Ak by som mohla,tak pozdravím Tvojich blízkych a nostalgické spomienky vymením za veselšie.Ak sa učíš slovenskú gramatiku len čítaním novín,tak ju slušne ovládaš a neviem,kde si teraz.Ale možná,že tam nemáte teraz takú zimu,ako u nás,ráno -15°C a mne sa nechce vystrčiť ani nos von,hoci povinnosti volajú do mesta.Už pár rokov sme nemali väčšie mrazy,tie si pamätám skôr z detstva.A Tebe želám,aby si nikdy nemala mráz v duši ,len slnko a radosť.Ďakujem za komentár :-).
@ Frezia68 (10.1.2017 16:45)

Súhlasím s každým Tvojim slovom, tiež s úsmevom spomínam aj na @ štefana z Prešova, na Šraca z Košíc, na @ tatranku, @ sovku, @ januzjarku... a ďalších
Dakujem vsetkym prispievatelom, dakujem za clovecinu, ktora tu stale je, hoci inde je jej zalostne malo. Davate mi nadej vydrzat v tejto republike...Ja sice neprispievam, nie som taky majster, aj sa bojim, ze pridam nieco, co uz bolo...ale som Vam vsetkym velmi vdacna. Ste zlata partia, treba spomenut aj klukaodvody, remculu, jezibabku, sracza milujeme asi vsetci....za 5 minut ma urcite napadnu 20 dalsi...stastny zdravy rok 2017 vsetkym varechacom. Posielam srdiecka...slzicky uz uschli..vdaka frezia
Frezia 68,zlatko demikat vyzera vyborny a este vareny pre takeho fajn smakera ako je szracz,som na skok od teba stci povedat a som tam na malu porcijku,zdravim a vsetko naj v 2017.
Demikát som ešte neochutnal, takže neviem ako chutí ale následnú pozitívnu energiu som si naozaj "vychutnal" aj keď bolo trochu okorenené "skrytou nostalgiou" ale nefalšovanou človečinou nielen hlavných aktérov, ale všetkých účastníkov celej diskúzie. Nedalo mi sa nepridať !!!
@frezia , dobrá duša varechy, čítala som tento recep so zadržaným dychom, nie dnes, dávnejšie, ked ma boleli ruky tak, že som nemohla písať na notbuku a na tablete sa mi veľmi zle píše, už vtedy som si povedala, že ked príde deň a ja budem vládať písať, neobídem vás dvoch, teba a @sracza , krásny prejav priateľstva medzi vami, tvojej vdaky a veľký kus človečiny, poznám to, aj ja mám pár priateľov na vareche a su mi veľmi blízky, demikát som nejedla, nevarila, ale mám tento tvoj recept v pamäti už
@Havinko milá: Aká telepatia? Práve som otvorila poštu a tam ten pekný odkaz.Ale čo Tvoje ruky,z čoho bolia?A až tak,že nemôžeš písať?To mi je ľúto,už sa to lepší,však?Držím všetky palce,aby ťa všetky bolesti a choroby obchádzali a želám skoré uzdravenie. Ďakujem za milé riadky,vážim si každé slovko a budem sledovať tu diskusie,či už prispievaš.Lebo som pozerala a ozaj si sa odmlčala.Skoro sa uzdrav :-).

Pridaj komentár k receptu: