Darasterc alias krupicový šterc fotorecept

eviana - fotkaeviana, 3. júla 2013
Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept)
Foto: eviana

Toto jedlo som sa naučila od svokry. Ide o jedlo starých materí, varené ešte za Rakúsko-uhorskej monarchie, na ktoré sa - na škodu veci Zobraziť celý popisToto jedlo som sa naučila od svokry. Ide o jedlo starých materí, varené ešte za Rakúsko-uhorskej monarchie, na ktoré sa - na škodu veci - už takmer úplne zabudlo. Je to finančne i časovo nenáročné jedlo, ktoré chutí výborne a skvelo zasýti... takže dovoľte mi oprášiť tento recept a ponúknuť Vám ho:

Suroviny

500 g
1 šálka
3 PL
50 g
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na malé kúsky, osolíme, pridáme 1 PL oleja (aby nepenili), zalejeme horúcou vodou a dáme ich variť.

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa varia zemiaky, tak si dáme do hrnca olej, kúsok masla a nasypeme šálku krupice, krupicu osmažíme - cca 10-15 minút na slabom ohni - kým sa uvaria zemiaky.

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sú zemiaky uvarené, odoberieme z nich 3 polievkové naberačky vývaru

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiakovým vývarom zalejeme osmaženú krupicu.

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...vznikne masa vzhľadovo pripomínajúca hustejší puding

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...do tejto masy vysypeme uvarené zemiaky

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...spolu zamiešame a skvelé jedlo je hotové

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vo verzii na slano dochutíme solčankou, či soľou - podľa potreby, výborne sa hodí volské oko, alebo varené vajíčko (ja uprednostňujem nie na tvrdo, ale na "hniličku"), pre mäsožrútov pokojne opečená klobása... k tomu čalamáda, uhorky, cvikla, čerstvá zelenina - čo komu chutí.

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Výborné je na slano aj sladko... Tu na obrázku sladká verzia - posypané škoricovým cukrom s čerešňovým a slivkovým kompótom. Doporučujem vyskúšať aj pokvapkať maslom, posypať mletým makom, cukrom a k tomu slivkový alebo marhuľový kompót, alebo namiesto maku orechy... fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť :)

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

marie5
tento mne doposiaľ neznámy receptík čo najskôr vyskúšam, obľubujem staršie recepty, už je v kk ...
huck
Velmi sa mi pozdava tento tvoj receptik. Urcite vyskusam. Zboznujem tieto stare , dobre jedla.
sovka62
Zaujímavé. Mama nazývala štercom opraženú a udusenú krupicu, bez zemiakov. Bývala sypká a jedávala sa s ovocím alebo kompótom. Túto verziu nepoznám, ale za vyskúšanie stojí.
julica
Vau, to je srandovny recept, skusim. a dakujem!
rea1
u nás sa krupica podleje iba trochu, aby sa sparila ale ostala trochu sypká a mieša sa s rezancami, v záchvate lenivosti so špagetami rozlámanými na tretiny. ale robili sme to už aj so zemiakmi, len nikdy nie na sladko, vždy iba na slano.
dogagador
Ja si pamatam krupicove rezance, neviem ale, aky bol postup s krupicou, bolo to dobre
mariamka
tie krupicove "lenive" spagety ako pise @rea1 aj @dogagador poznam, na sladko som ich casto robila deckam, vedeli sa s tym napraskat,, toto mi je nieco nove, skoro ako dzatky/skubanky/dzgance.. jednoduche a urcite chutne :)
eviana
@marie5 , @huck ďakujem za milé slová, tiež mám rada staré recepty a som rada, ak sa aspoň nejakým spôsobom zachovajú "pri živote" :)
eviana
@sovka62 , ja som sa tento recept naučila od svojej svokry, ona ju robieva len v slanej verzii, ale vždy so zemiakmi :)
eviana
@rea1 , @dogagador , krupicové rezance to je iné kafe, tiež zvykneme robievať... a s krupicou týmto spôsobom osmaženou, ako píše @rea1 je výborná aj štrudľa s ovocím :)
eviana
@julica , @radulienka , ďakujem za milé komentáre... budem rada, ak vyskúšate a ešte radšej ak Vám toto jednoduché jedlo zachutí :)
eviana
@mariamka , súhlasím s každým slovom Tvojho komentára... musím zároveň priznať, že džatky som ešte nerobila, ale nakoľko takéto jedlá máme rade, isto ich niekedy vyskúšam :) Ďakujem :)
mracik9
eviana,je to fakt starý recept,je ich tu veľa,len pod iným názvom,ale to nič nemení na tom, že je to jednoduché a dobré jedlo :))
lusinkab
Tak toto je pre mna uplna novinka vdaka,ze si to sem pridala :-) takze KK a vyskusam
rea1
@eviana , ja mám tú sparenú krupicu nesmierne rada, niekedy si ju robím len tak, "bez ničoho", na večeru. alebo obvarím hocijakú zeleninu a posypem ju tou krupicou. tie naše babky vedeli, čo je dobré. a ešte aj šporovlivé boli. :-))
eviana
@mracik , ja som tu recept na Darasterc nenasla, preto som ho vložila... pretože je naozaj chutné, rýchle a nenáročne jedlo... :)
eviana
@rea1 , vidíš... so zeleninou som to ešte neskúšala, super nápad :) Súhlasím, že v starých receptoch sa dajú nájsť poklady... varilo sa niekedy z mála, ale varilo sa s láskou a z poctivých surovín, bez chémie a éčok... máme sa stále čo učiť :)
irenaw
páči sa mi to, rada skúšam takéto oživené staré recepty :-)
bozulka
Ja som mala veľmi rada opraženú krupicu,poliatu mliekom a keď krupica zhustla maminka pridala pár vajec, osolila a popražila ako praženicu.Mávali sme to na raňajky.Robievala aj iné druhy a všetky mi chutili,ale nepamätám sa so zemiakmi...Na tú slanú verziu by mi pasovala usmažená cibuľka,musím vyskúšať.
Moja svokra robievala labanice,trošku náročnejšie na prípravu,ale veľmi chutné.Zo zemiakového cesta urobila lokše,surové pomastila masťou,posypala hrubou krupicou,osolila,znova pomastila,zrulovala a dala do vymasteného pekáča,ešte trošku pomastila po povrchu a dala upiecť do rúry pekne do chrumkava.K tomu som mala rada hociakú kyslú polievku.
To sú už dávne spomienky... :-)
askadaniela
@eviana , vďaka za rcp - uvarené a zjedené dnes na obed. Manžel mi do hotového štercu pridal na drobučko pokrájanú cibuľkovú a petržlenovú vňať(čo ma prekvapilo, lebo on v jedlách vňaťky nemusí.Asi dostal na ne chuť:-)). K tomu volské oko a uhorkový šalát z novučičkých uhoriek zo záhradky.Výborné jedlo. Foto nemám, lebo kábel od mobilu do pc mi znárodnil synátor. :-(
eviana
@bozulka , ďakujem za krásny komentár... a tie labanice vyzerajú skvelo. Niekedy vyskúšam. My zvykneme lokše omastiť kačacou masťou, naukladať na seba a pomaličky zohrievať na panvici, tú spodnú vždy do chrumkava opiecť, jemne posoliť a schrúmať... a postup opakovať donemoty (kým sa neminú lokše) a aj tak nám nikdy nie je dosť :) Spomienky sú možno dávne, ale tie recepty stoji za to pooprašovať... možno by si dakedy mohla labanice skúsiť spraviť a podeliť sa tu na Vareche o recept :)
eviana
@askadaniela , mám obrovskú radosť, že Vám chutilo a veľmi ďakujem, že si mi to dala vedieť. Tvoj manžel posunul šterc zasa kúsok do iného levelu a pri takýchto jedlách sa veru fantázii medze tiež nekladú. Škoda, že si foto nestihla - možno nabudúce :)
tinca
@eviana díky za pripomenutie, tento receptík mi robila moja starká v detstve,úplne som naň zabudla. Robila nám ho na slano.Pekné foto:)
eviana
@tinca , bolo mi potešením pripomenúť Ti starkej kuchyňu, ďakujem za milý komentár :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia