Foto: eviana
Toto jedlo som sa naučila od svokry. Ide o jedlo starých materí, varené ešte za Rakúsko-uhorskej monarchie, na ktoré sa - na škodu veci Zobraziť celý popisToto jedlo som sa naučila od svokry. Ide o jedlo starých materí, varené ešte za Rakúsko-uhorskej monarchie, na ktoré sa - na škodu veci - už takmer úplne zabudlo. Je to finančne i časovo nenáročné jedlo, ktoré chutí výborne a skvelo zasýti... takže dovoľte mi oprášiť tento recept a ponúknuť Vám ho:
Postup
-
1
Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na malé kúsky, osolíme, pridáme 1 PL oleja (aby nepenili), zalejeme horúcou vodou a dáme ich variť.
-
2
Kým sa varia zemiaky, tak si dáme do hrnca olej, kúsok masla a nasypeme šálku krupice, krupicu osmažíme - cca 10-15 minút na slabom ohni - kým sa uvaria zemiaky.
-
3
Keď sú zemiaky uvarené, odoberieme z nich 3 polievkové naberačky vývaru
-
4
Zemiakovým vývarom zalejeme osmaženú krupicu.
-
5
...vznikne masa vzhľadovo pripomínajúca hustejší puding
-
6
...do tejto masy vysypeme uvarené zemiaky
-
7
...spolu zamiešame a skvelé jedlo je hotové
-
8
Vo verzii na slano dochutíme solčankou, či soľou - podľa potreby, výborne sa hodí volské oko, alebo varené vajíčko (ja uprednostňujem nie na tvrdo, ale na "hniličku"), pre mäsožrútov pokojne opečená klobása... k tomu čalamáda, uhorky, cvikla, čerstvá zelenina - čo komu chutí.
-
9
Výborné je na slano aj sladko... Tu na obrázku sladká verzia - posypané škoricovým cukrom s čerešňovým a slivkovým kompótom. Doporučujem vyskúšať aj pokvapkať maslom, posypať mletým makom, cukrom a k tomu slivkový alebo marhuľový kompót, alebo namiesto maku orechy... fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť :)
Moja svokra robievala labanice,trošku náročnejšie na prípravu,ale veľmi chutné.Zo zemiakového cesta urobila lokše,surové pomastila masťou,posypala hrubou krupicou,osolila,znova pomastila,zrulovala a dala do vymasteného pekáča,ešte trošku pomastila po povrchu a dala upiecť do rúry pekne do chrumkava.K tomu som mala rada hociakú kyslú polievku.
To sú už dávne spomienky... :-)