Darasterc alias krupicový šterc fotorecept

eviana - fotkaeviana, 3. júla 2013
Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept)
Foto: eviana

Toto jedlo som sa naučila od svokry. Ide o jedlo starých materí, varené ešte za Rakúsko-uhorskej monarchie, na ktoré sa - na škodu veci - už takmer úplne zabudlo. Je to finančne i časovo nenáročné jedlo, ktoré chutí výborne a skvelo zasýti... takže dovoľte mi oprášiť tento recept a ponúknuť Vám ho:

Suroviny

500 g
1 šálka
3 PL
50 g
1/2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na malé kúsky, osolíme, pridáme 1 PL oleja (aby nepenili), zalejeme horúcou vodou a dáme ich variť.

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa varia zemiaky, tak si dáme do hrnca olej, kúsok masla a nasypeme šálku krupice, krupicu osmažíme - cca 10-15 minút na slabom ohni - kým sa uvaria zemiaky.

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sú zemiaky uvarené, odoberieme z nich 3 polievkové naberačky vývaru

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiakovým vývarom zalejeme osmaženú krupicu.

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...vznikne masa vzhľadovo pripomínajúca hustejší puding

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...do tejto masy vysypeme uvarené zemiaky

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...spolu zamiešame a skvelé jedlo je hotové

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vo verzii na slano dochutíme solčankou, či soľou - podľa potreby, výborne sa hodí volské oko, alebo varené vajíčko (ja uprednostňujem nie na tvrdo, ale na "hniličku"), pre mäsožrútov pokojne opečená klobása... k tomu čalamáda, uhorky, cvikla, čerstvá zelenina - čo komu chutí.

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Výborné je na slano aj sladko... Tu na obrázku sladká verzia - posypané škoricovým cukrom s čerešňovým a slivkovým kompótom. Doporučujem vyskúšať aj pokvapkať maslom, posypať mletým makom, cukrom a k tomu slivkový alebo marhuľový kompót, alebo namiesto maku orechy... fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť :)

    Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
tento mne doposiaľ neznámy receptík čo najskôr vyskúšam, obľubujem staršie recepty, už je v kk ...
Velmi sa mi pozdava tento tvoj receptik. Urcite vyskusam. Zboznujem tieto stare , dobre jedla.
Zaujímavé. Mama nazývala štercom opraženú a udusenú krupicu, bez zemiakov. Bývala sypká a jedávala sa s ovocím alebo kompótom. Túto verziu nepoznám, ale za vyskúšanie stojí.