Darasterc alias krupicový šterc (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Toto jedlo som sa naučila od svokry. Ide o jedlo starých materí, varené ešte za Rakúsko-uhorskej monarchie, na ktoré sa - na škodu veci - už takmer úplne zabudlo. Je to finančne i časovo nenáročné jedlo, ktoré chutí výborne a skvelo zasýti... takže dovoľte mi oprášiť tento recept a ponúknuť Vám ho:

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na malé kúsky, osolíme, pridáme 1 PL oleja (aby nepenili), zalejeme horúcou vodou a dáme ich variť.
  2. Kým sa varia zemiaky, tak si dáme do hrnca olej, kúsok masla a nasypeme šálku krupice, krupicu osmažíme - cca 10-15 minút na slabom ohni - kým sa uvaria zemiaky.
  3. Keď sú zemiaky uvarené, odoberieme z nich 3 polievkové naberačky vývaru
  4. Zemiakovým vývarom zalejeme osmaženú krupicu.
  5. ...vznikne masa vzhľadovo pripomínajúca hustejší puding
  6. ...do tejto masy vysypeme uvarené zemiaky
  7. ...spolu zamiešame a skvelé jedlo je hotové
  8. Vo verzii na slano dochutíme solčankou, či soľou - podľa potreby, výborne sa hodí volské oko, alebo varené vajíčko (ja uprednostňujem nie na tvrdo, ale na "hniličku"), pre mäsožrútov pokojne opečená klobása... k tomu čalamáda, uhorky, cvikla, čerstvá zelenina - čo komu chutí.
  9. Výborné je na slano aj sladko... Tu na obrázku sladká verzia - posypané škoricovým cukrom s čerešňovým a slivkovým kompótom. Doporučujem vyskúšať aj pokvapkať maslom, posypať mletým makom, cukrom a k tomu slivkový alebo marhuľový kompót, alebo namiesto maku orechy... fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť :)