Chlebová polievka
Chlebová polievka

Dánska pivná polievka

Ivan Štefula
šefkuchár penziónu Formula v Trenčíne, 11. júla 2018
Dánska pivná polievka
Foto: Pravda-Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

1 l
500 g
200 ml
50 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Do piva nalejeme pol litra vody. Chlieb nakrájame na malé kocky, ktoré ponoríme do tekutiny. Necháme zmäknúť asi 20 minút.

  2. 2

    Zmes povaríme asi 10 minút, prepasírujeme a ak je hustá, dolejeme vodou. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou, nastrúhanou kôrou a cukrom. Zjemníme smotanou a môžeme podávať s kockami chleba.

Diskusia k receptu

mitzy
...fiha toto vyzerá veľmi zaujímavo. aké pivo používajú originál Dáni?
myslíme, že by sa dala urobiť aj z nealko piva s čistou hlavou s príchuťou slivka?


bubaya
@Mitzy (11.7.2018 13:03)

Slivkovo - pivová polievka? To by som neriskla. Ale 125 ml piva, ktoré prejde varom, bude obsahovať stopové množstvo alkoholu. Kľudne daj toho Bernarda aj s alkoholom.
mitzy
@Bubaya (11.7.2018 23:31)

nie slivkovo - pivná polievka, je to nealko pivo s príchuťou slivky. slivky by som tam nekrájala. alkoholické pivo naozaj nechcem použiť, ak by som niekedy túto polievku skúsila robiť, preto sa pýtam na nealko. je mi jedno, či sa prevarí, alkohol nemám rada, rovnako ako to slovenské povestné: ,,však si daj alkohol, keď si tehotná / kojíš / šoféruješ / ideš na bicykel,,... polievka ma zaujala, tým že je pre mňa ,,čudná,, v dobrom zmysle slova.
haji
@Mitzy (12.7.2018 08:23)
Jde koupit nealkoholické pivo bez příchuti. Podle mě by to bylo s Bernardem se slivkovou příchutí moc zkreslené (mně to spíš připomíná kofolu/. Jsem pro nealkoholický Birell bez příchutě. Ten je chuťově, tedy i mírnou hořkostí, nejblíže pivu klasickému. A to je podle mě, v receptu, žádoucí.
mitzy
@Haji (12.7.2018 08:50) birell som skúsila raz na hrádzi v bufete keď sme boli bicyklovať a fakt mi nechutil. práveže mi viac chutí ochutený bernard - sto ľudí sto chutí - preto sa pýtam rovno šéfkuchára na jeho názor aj s konkrétnym obrázkom a na to, aké originálne pivo Dáni používajú. pretože pív je veľa a rôznorodých. aj ochutených. a ak tam ide smotana na šľahanie, nemusí byť také ovocné pivo (alko nealko) vôbec zlé. v belgicku som také chutnala a bolo dobré. (dánsko ma láka na výlet tiež. páčia sa mi severské krajiny.) a pretože recept je to ozaj netradičný, počkám si na odpoveď od @Redakcia.
1x haji
haji
@Mitzy (12.7.2018 12:56)
Na osvěžení a chuť mi také chutná Bernard švestka. V tom jsme zajedno. Ale do polévky, guláše apod. jsem pro chuť klasického piva a ne bonusovou příchuť. Jasné, je tu i ta možnost, že i s příchutí bude polévka výborná.
bubaya
@Mitzy (12.7.2018 08:23)

Ja som to pochopila, lenže keď dáš do polievky pivo s príchuťou slivky, tak bude slivkovo - pivová, ta ne? Alebo pivovo - slivková. Ak ju kuchár alebo redakcia neuvarí, tak ti aj tak nikto neporadí, musíš sama skúsiť. Mne osobne ochutené pivá, ani kadejaké radlery nechutia, pivo má byť nahorkasté, správe chladené a má mať říz. Ale to je vec vkusu.
redakcia
@Mitzy (12.7.2018 12:56)

Odpoveď od pána šéfkuchára: Ja som polievku robil z piva Carlsberg , ktoré pochádza z pivovaru v Kodani. Chuť polievky by sa ale nemala zásadne zmeniť ak použijete iné pivo. Nie však sladené a cidery. Ide tu o horkosť polievky. Ak chcete použiť nealko pivo môžete, v konečnom efekte to nič nezmení, pretože alkohol sa pri príprave vyparí a ostane len chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia