Dánska pivná polievka
Ivan Štefula
šefkuchár penziónu Formula v Trenčíne, 11. júla 2018
šefkuchár penziónu Formula v Trenčíne, 11. júla 2018
Foto: Pravda-Ľuboš Pilc
4
porcie
porcie
30 minút
príprava
príprava
Postup
-
1
Do piva nalejeme pol litra vody. Chlieb nakrájame na malé kocky, ktoré ponoríme do tekutiny. Necháme zmäknúť asi 20 minút.
- 2
Zmes povaríme asi 10 minút, prepasírujeme a ak je hustá, dolejeme vodou. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou, nastrúhanou kôrou a cukrom. Zjemníme smotanou a môžeme podávať s kockami chleba.
Tiež chlebová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
myslíme, že by sa dala urobiť aj z nealko piva s čistou hlavou s príchuťou slivka?
Slivkovo - pivová polievka? To by som neriskla. Ale 125 ml piva, ktoré prejde varom, bude obsahovať stopové množstvo alkoholu. Kľudne daj toho Bernarda aj s alkoholom.
nie slivkovo - pivná polievka, je to nealko pivo s príchuťou slivky. slivky by som tam nekrájala. alkoholické pivo naozaj nechcem použiť, ak by som niekedy túto polievku skúsila robiť, preto sa pýtam na nealko. je mi jedno, či sa prevarí, alkohol nemám rada, rovnako ako to slovenské povestné: ,,však si daj alkohol, keď si tehotná / kojíš / šoféruješ / ideš na bicykel,,... polievka ma zaujala, tým že je pre mňa ,,čudná,, v dobrom zmysle slova.
Jde koupit nealkoholické pivo bez příchuti. Podle mě by to bylo s Bernardem se slivkovou příchutí moc zkreslené (mně to spíš připomíná kofolu/. Jsem pro nealkoholický Birell bez příchutě. Ten je chuťově, tedy i mírnou hořkostí, nejblíže pivu klasickému. A to je podle mě, v receptu, žádoucí.
Na osvěžení a chuť mi také chutná Bernard švestka. V tom jsme zajedno. Ale do polévky, guláše apod. jsem pro chuť klasického piva a ne bonusovou příchuť. Jasné, je tu i ta možnost, že i s příchutí bude polévka výborná.
Ja som to pochopila, lenže keď dáš do polievky pivo s príchuťou slivky, tak bude slivkovo - pivová, ta ne? Alebo pivovo - slivková. Ak ju kuchár alebo redakcia neuvarí, tak ti aj tak nikto neporadí, musíš sama skúsiť. Mne osobne ochutené pivá, ani kadejaké radlery nechutia, pivo má byť nahorkasté, správe chladené a má mať říz. Ale to je vec vkusu.
Odpoveď od pána šéfkuchára: Ja som polievku robil z piva Carlsberg , ktoré pochádza z pivovaru v Kodani. Chuť polievky by sa ale nemala zásadne zmeniť ak použijete iné pivo. Nie však sladené a cidery. Ide tu o horkosť polievky. Ak chcete použiť nealko pivo môžete, v konečnom efekte to nič nezmení, pretože alkohol sa pri príprave vyparí a ostane len chuť.