Foto: sonulienka
Keďže moja rodina obľubuje alebo má rada Jadranskú tortu, tak nesmela chýbať ani na tejto oslave.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Korpus: | |
180 g |
|
180 g |
|
60 g |
|
6 PL |
|
7 ks |
|
Krém: | |
8 dcl |
|
210 g |
|
3 ks |
|
150 g (zomleté na sucho opražené) |
|
450 g |
|
150 g |
|
60 g |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
500 ml 40 % |
|
Postup
-
1
Najprv som si upiekla korpus nasledovne: Celé vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme múku s kakaom a olejom. Spolu dobre premiešame a cesto vylejeme do tortovej formy. Na spodok som si dala pečiaci papier. Piekla som tiež ako predchádzajúcu priemer formy 28 cm. Upečený korpus necháme vychladnúť.
- 2
Ďalej si na sucho opražíme lieskové orechy a necháme vychladnúť. Krém robíme nasledovne: Kryštálový cukor, Maizenu a žĺtky rozmiešame v mlieku a za stáleho miešania uvaríme. Necháme vychladnúť, ja zakryjem potravinárskou fóliou puding, aby som ho nemusela miešať a tak nechám vychladnúť a nevytvorí sa koža. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, po častiach pridávame vychladnutý puding a na koniec pridáme opražené lieskové orechy. Natrieme na vychladnutý korpus.
- 3
Šľahačku si vyšľaháme do tuha so stužovačom, pridáme vanilkový cukor a natrieme na tortu. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
- 4
No a tu sú obidve torty.
- 5
Tu je torta v reze na želanie dievčence.
- 6
Ešte raz.
- 7
Znovu detail
- 8
Múku používam túto.
- 9
No a ešte som piekla mandlový dezert tu je recept tiež je bez múky - https://varecha.pravda.sk/recepty/mandlovy-dezert-fotorecept/26609-recept.html
- 10
Kinder mliečny rez tiež bez múky
- 11
Marlenku bez valkania ale už z hladkej múky.
- 12
No a slané ale tu som stihla odfotiť len jednu krabicu piekla som štvoraké. No a to je všetko.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ak bude mozne tiez by som poprosila foto v reze,ak oslavenec dovoli.:-p
A ukladám,možno niekedy spravím podľa teba, aj s tým zdobením. A päť hviezdičiek, samozrejme.
@sovka62 ja ju tiež tak zvyknem zdobiť ale ako som písala mávame ju skoro na každej oslave tak teraz som trochu urobila zmenu.
A ďakujem za komentíky.
ty si profesionálna cukrárka..!!toľké dobroty...
Naaadhera!!!
@45678 OK som rada ak som pomohla a ak vyskúšaš pošli foto poteší ma.
Ďakujem Ti si zlatá a pozdravujem.
Tie posledne fotografie su sucastou "pribehu" k receptu, je v poriadku, ked taketo fotky autori receptov pridavaju na zaver.
ďakujem za Vašu promptnú odpoveď, že ste všetko takto pekne objasnili. Ale bolo vhodné, keby ste takýmto spôsobom reagovali v každej situácii, najmä v prípadoch, kedy "ikony Varechy" nedajú pokoj ostatným, často mladým varecháčom, ktorí sem mnohokrát pridali svoj prvý recept. Tých, ktorí nepridávajú recepty pravidelne a z času na čas napíšu čo sa im na Vareche nepáči kontrolujete dostatočne a pravidelne mažete. Ale čo tie "ikony"? Tie zostávajú redakciou nepovšimnuté akoby ani neboli a pritom sú veľmi nepríjemné a urážlivé, autorov receptov znechutia a urazia. Jasný príklad si môžete pozrieť v priložených linkoch, kde jasne vidíme reakcie Afatagy, Mirop a ďalších. Hlúpo a drzo komentujú recepty iných, a to všetko len preto, lebo si dovolili navariť zo surovín, ktoré vážené "ikony" vo svojich kuchyniach nepoužívajú. Majú tieto osobnosti Varechy na to právo? Je na Vareche povolené urážať iných v prípade, že pridávate recepty? Alebo mám tomu rozumieť tak, že ide o "bonus" pre pravidelných prispievateľov a tí zvyšní si tu nemôžu dovoliť to čo ostatní?
varecha.pravda.sk/recepty/kuracina-po-gemersky/39265-rece...
varecha.pravda.sk/recepty/jednoduche-cestoviny-fotorecept...
A všimnite si, že autor receptu do diskusie nezasahoval, t. j. nijakým spôsobom ju nepodnecoval a napriek tomu dostal takúto odmenu! Ale v tomto prípade ste nezasiahli a takých by sa tu našlo. Možno, keby ste spravodlivo riešili tieto podražovacie a urážlivé komentáre, tak by si dotyční autori nemuseli vytvárať nové a nové nicky, aby slávnym vrátili, to čo sami neoprávnene dostali a atmosféra na Vareche by bola o varení a nie o urážkach. Je predsa logické, že každý z nás varí inak, používa iné suroviny a práve o tom by mala byť Varecha a nie o tom, aby niektorí znevažovali prácu iných za tichého súhlasu redakcie.
Ďakujem za odpoveď.
buje pri tolkych druhoch peciva. Klobuk dole a plny pocet.
k Vasmu komentaru z 1.3.2017 8:45h:
„Ale bolo vhodné, keby ste takýmto spôsobom reagovali v každej situácii, najmä v prípadoch, kedy "ikony Varechy" nedajú pokoj ostatným ...“
Do komentarov zasahujeme len vtedy, ked je to naozaj nevyhnutne. Snazime sa byt co najviac objektivni a nechat priestor pre vsetky nazory, ktore nie su v rozpore s bodom 9 nasich Podmienok pouzivania ( varecha.pravda.sk/info/podmienky-pouzivania/)....
„Tých, ktorí nepridávajú recepty pravidelne a z času na čas napíšu čo sa im na Vareche nepáči kontrolujete dostatočne a pravidelne mažete.“
Tu sa velmi mylite. Kontrolujeme vsetky komentare. A upravujeme len tie komentare, komentare, ktore su vulgarne alebo priamo urazaju nejakeho pouzivatela.
„Ale čo tie "ikony"? Tie zostávajú redakciou nepovšimnuté akoby ani neboli a pritom sú veľmi nepríjemné a urážlivé...“
Nerozdelujeme pouzivatelov Varechy na „ikony“ a na ostatnych. Vsetci pouzivatelia maju rovnake prava. A samozrejme, ak niektori z tych, ktorych nazyvate „ikony“, pouziju vo svojom komentari vulgarny vyraz, komentar vymazeme.
Nemozeme vsak byt zodpovedni za povahove crty pouzivatelov. Niektori pouzivatelia su viac utocni alebo kriticki (a na anonymnom internete to ide este lahsie), ini zas nemaju potrebu komentovat recept, aj ked sa im nepaci. Toto vsak nemame v umysle regulovat. Kazdy, kto pridava na verejny portal svoj recept, musi pocitat s tym, ze moze byt okomentovany ci uz pozitivne alebo negativne. Ak je negativna kritika v medziach slusnosti, nemame ju dovod regulovat.
„...v priložených linkoch, kde jasne vidíme reakcie Afatagy, Mirop a ďalších. Hlúpo a drzo komentujú recepty iných, a to všetko len preto, lebo si dovolili navariť zo surovín, ktoré vážené "ikony" vo svojich kuchyniach nepoužívajú. Majú tieto osobnosti Varechy na to právo?“
Ano, ak su tieto komentare v medziach slusneho spravania a neurazaju autora receptu, ale su napriklad len ironicke voci receptu (prip. surovinam v nom pouzitych).
„Je na Vareche povolené urážať iných v prípade, že pridávate recepty?“
Nie je, ci pridavate alebo nepridavate recepty.
„Alebo mám tomu rozumieť tak, že ide o "bonus" pre pravidelných prispievateľov a tí zvyšní si tu nemôžu dovoliť to čo ostatní?“
Ako sme uz spomenuli vyssie, prispievajuci i neprispievajuci pouzivatelia maju rovnake prava.
„A všimnite si, že autor receptu do diskusie nezasahoval, t. j. nijakým spôsobom ju nepodnecoval a napriek tomu dostal takúto odmenu! Ale v tomto prípade ste nezasiahli a takých by sa tu našlo.“
Nebol dovod zasahovat do komentarov vo Vami spomenutych receptoch. Pouzivatelia len narazali na pouzite suroviny, resp. nazov receptu.
„Možno, keby ste spravodlivo riešili tieto podražovacie a urážlivé komentáre, tak by si dotyční autori nemuseli vytvárať nové a nové nicky, aby slávnym vrátili, to čo sami neoprávnene dostali a atmosféra na Vareche by bola o varení a nie o urážkach.“
Snazime sa byt spravodlivi, aj ked sa Vam to zrejme javi inak. Zaroven nechapeme dovod, preco by si mali dotycni autori vytvarat nove nicky. Ked nieco zverejnia na Varecha.sk, mali by si za tym stat.
„Je predsa logické, že každý z nás varí inak, používa iné suroviny a práve o tom by mala byť Varecha a nie o tom, aby niektorí znevažovali prácu iných za tichého súhlasu redakcie.“
Ano, suhlasime s Vami – kazdy vari inak, kazdy pouziva ine suroviny, postupy. A to je prave na Vareche to skvele, ze sa tu dozviete mnoho noveho. A ked mate volu, aj sa to nove naucite pouzivat vo svojej kuchyni. Ak niekto skritizuje Vas recept, neznamena to, ze Vas nenavidi alebo ze sa Vas snazi zosmiesnit. Jednoducho vyjadri svoj nazor a je uz na Vas, ci ho budete akceptovat alebo nie.
Bolo by fajn, keby sa kritizovany autor receptu niekedy na kritiku ozval, preco svoj recept nazval tak ci onak (napr. Kuracina po gemersky – takuto kuracinu som jedla na prazdninach na Gemeri a odvtedy tento recept u nas inak nevolame) alebo preco pouzil dane surovny (napr. Jednoduche cestoviny – kombinacia Bambino, kukurica a sunka mi skratka chuti a je to super recept, ked na vyvaranie nemam cas). Sme si isti, ze vtedy by aj kritici receptu lepsie pochopili zmyslanie autora.
Bodka na zaver:
Nezabudnite, ze sa tu stale bavime o vareni a neriesime tu osudy nasej planety :) Budte blahosklonni a nebudte vztahovacni. S varenim a vsetkym, co sa okolo neho toci, mame travit najma prijemne chvile. K tomu vam chce pomahat aj Varecha.sk
Luss44 to je pre Teba recept na slimáčiky a ďakujem za komentár.
@slakabis ďakujem.
@zahra aj Tebe srdečná vďaka.
@babkamat si zlatá ďakujem.