Cviklový šalát s fetou fotorecept
Zbraň na boj s lekármi, bazírujúcimi na vyváženej strave pre štíhlu líniu a dlhý vek. Dávno používam „klasiku“ zo surovej cvikly, mrkvy, zeleného Zobraziť celý popisZbraň na boj s lekármi, bazírujúcimi na vyváženej strave pre štíhlu líniu a dlhý vek. Dávno používam „klasiku“ zo surovej cvikly, mrkvy, zeleného tvrdšieho jablka, doplnenú medom, soľou, jalopeñom (pikant Harissou), čerstvým koriandrom a petržlenovými lístočkami, mletou rascou a škoricou, vlašskými orechmi a olivovým olejom. Rodine sa surové prejedlo, pripravil som teda šalát z varenej cvikly, v tomto mojom osvedčenom zložení, ale každý si môže skombinovať varianty podľa svojich chutí a zvykov.
porcie
príprava
Suroviny
500 g (alebo čerstvá mladá) |
|
120-150 g (mrazený alebo sterilizovaný) |
|
4-5 ks |
|
250-300 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
2-3 PL |
|
3-4 PL |
|
120-150 g |
|
Postup
-
1
…tak a ráčte sa usmievať!
-
2
Do pracovnej misy som uložil na „gustušné“ kúsky pokrájanú cviklu a nadrobno aj červenú cibuľu, do taniera potom kolieska sladkokyslých uhoriek (ak máte svoje domáce v Znojmo náleve tak už ste vopred víťaz).
-
3
Nasledovali kúsky gréckeho syra feta a následne aj
-
4
uhorky,
-
5
2-3 PL olivového oleja, tentoraz extra panenského, lebo v technológii prípravy tohto šalátu nie je tepelná úprava.
-
6
K lahôdkovej chuti šalátu prispel aj grécky jogurt Fage, ja som použil 5 %, teda bez zníženého tuku. Všetko som jemne, opatrne premiešal...
-
7
...a pridal v teplej vode rozmrazený (asi 3-4 minúty) hrášok.
-
8
Opäť premiešal, ochutnal a dodal zo 3 KL sójovej omáčky.
-
9
Podával som s lístkami šalátu Roma a čerstvou reďkovkou, ako dobrotu na raňajky s hriankou z vekle (alebo domáceho chlebíka). Kľudne sa hodí aj ako predjedlo!
Diskusia k receptu