Cviklový šalát

Cviklový šalát s fetou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Zbraň na boj s lekármi, bazírujúcimi na vyváženej strave pre štíhlu líniu a dlhý vek.* Dávno používam „klasiku“ zo surovej cvikly, mrkvy, zeleného tvrdšieho jablka, doplnenú medom, soľou, jalopeñom (pikant Harissou), čerstvým koriandrom a petržlenovými lístočkami, mletou rascou a škoricou, vlašskými orechmi a olivovým olejom. Rodine sa surové prejedlo, pripravil som teda šalát z varenej cvikly, v tomto mojom osvedčenom zložení, ale každý si môže skombinovať varianty podľa svojich chutí a zvykov.

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. …tak a ráčte sa usmievať!
  2. Do pracovnej misy som uložil na „gustušné“ kúsky pokrájanú cviklu a nadrobno aj červenú cibuľu, do taniera potom kolieska sladkokyslých uhoriek (ak máte svoje domáce v Znojmo náleve tak už ste vopred víťaz).
  3. Nasledovali kúsky gréckeho syra feta a následne aj
  4. uhorky,
  5. 2-3 PL olivového oleja, tentoraz extra panenského, lebo v technológii prípravy tohto šalátu nie je tepelná úprava.
  6. K lahôdkovej chuti šalátu prispel aj grécky jogurt Fage, ja som použil 5 %, teda bez zníženého tuku. Všetko som jemne, opatrne premiešal...
  7. ...a pridal v teplej vode rozmrazený (asi 3-4 minúty) hrášok.
  8. Opäť premiešal, ochutnal a dodal zo 3 KL sójovej omáčky.
  9. Podával som s lístkami šalátu Roma a čerstvou reďkovkou, ako dobrotu na raňajky s hriankou z vekle (alebo domáceho chlebíka). Kľudne sa hodí aj ako predjedlo!