Cviklový šalát
Cviklový šalát s fetou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Zbraň na boj s lekármi, bazírujúcimi na vyváženej strave pre štíhlu líniu a dlhý vek.* Dávno používam „klasiku“ zo surovej cvikly,
mrkvy, zeleného tvrdšieho jablka, doplnenú medom, soľou, jalopeñom (pikant Harissou), čerstvým koriandrom a
petržlenovými lístočkami, mletou rascou a škoricou, vlašskými orechmi a olivovým olejom. Rodine sa surové prejedlo,
pripravil som teda šalát z varenej cvikly, v tomto mojom osvedčenom zložení, ale každý si môže skombinovať varianty podľa
svojich chutí a zvykov.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
Postup
- …tak a ráčte sa usmievať!
- Do pracovnej misy som uložil na „gustušné“ kúsky pokrájanú cviklu a nadrobno aj červenú cibuľu, do taniera potom kolieska sladkokyslých uhoriek (ak máte svoje domáce v Znojmo náleve tak už ste vopred víťaz).
- Nasledovali kúsky gréckeho syra feta a následne aj
- uhorky,
- 2-3 PL olivového oleja, tentoraz extra panenského, lebo v technológii prípravy tohto šalátu nie je tepelná úprava.
- K lahôdkovej chuti šalátu prispel aj grécky jogurt Fage, ja som použil 5 %, teda bez zníženého tuku. Všetko som jemne, opatrne premiešal...
- ...a pridal v teplej vode rozmrazený (asi 3-4 minúty) hrášok.
- Opäť premiešal, ochutnal a dodal zo 3 KL sójovej omáčky.
- Podával som s lístkami šalátu Roma a čerstvou reďkovkou, ako dobrotu na raňajky s hriankou z vekle (alebo domáceho chlebíka). Kľudne sa hodí aj ako predjedlo!