Cvikla v kapuste - čalamáda (fotorecept )

akeber - fotkaakeber, 2. októbra 2011
Cvikla v kapuste - čalamáda (fotorecept )
Foto: akeber

Robievam ju už roky , u nás je veľmi obľúbená. Z 5 kg kapusty je 12 sedemdec. pohárov.

12 pohárikov
porcií
10-15 min minút
tepelná úprava

Suroviny

5 kg
2 ks veľká surová
5 ks väčšia
1 ks
30 dkg
0,5 lit

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kapustu nastrúhame.

    Cvikla v kapuste - čalamáda (fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Cviklu objelenú nastrúhame , pridáme do kapusty.

    Cvikla v kapuste - čalamáda (fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu nakrájame pridáme do kapusty. Najlepšie do malej vaničky .

    Cvikla v kapuste - čalamáda (fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme deko , cukor , ocot a ešte všetko dobre premiešame. Necháme postáť na chladnejšom mieste min. 12 hodím. Potom plníme do pohárov. Šťave ktorá vznikla sa vleje tiež do pohárikov. Zavíčkujeme a sterilizujeme 10-15 min.

    Cvikla v kapuste - čalamáda (fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    Pri jednom zaváraní som robila aj baranie rohy a jablčkovú papričku....tak len v krátkosti. Všetko umyjeme , očistíme od zrniečok.

    Cvikla v kapuste - čalamáda (fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    Uvaríme nálev z deka podľa návodu , pridáme kryš. cukor podľa uváženia. Dáme do pohárov , zalejeme dekom a ešte na vrch dáme lyžicu oleja . Zavíčkujeme a sterilizujeme max 10 min.

    Cvikla v kapuste - čalamáda (fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    A šup do komôrky :-)

    Cvikla v kapuste - čalamáda (fotorecept ) - obrázok 7

Diskusia k receptu

pivonka
Teda to je parádna komôrka! Odtiaľ sa bude dobre v zime vyťahovať.
Cviklu si strúhala surovú?
1x trogar
sladkacokolada
tak ty si naozaj pripravená na zimu:) krasny šalát, keby sa tak dalo nakúpiť z tej tvojej špajze, aj by som si povyberala:)
1x trogar
vierik
Zaujímavá čaľamáda,vyskúšam aspon z po dávky.Komu sa nelení,má takúto zásobu...:-)
ancicka
Výborná ku knedlíku, ale aj na šaláty.Robievam.
violetacamorova
Pekná plná komôrka aj u nás bola stále 100 pohárov čerešní, atď., boli sme štyri deti tak to bolo potrebné a aj cukor bol lacnejší, teraz mama zavára tiež dosť, lebo ako každá mama aj na rozdávanie a uhorky viem, že nakladala celé leto, aj túto čalamádu sme robili.
1x trogar
dorisa
Zaváraniny dajú zabrať, ale sa vyplatia, v zime ,akoby sme našli, a nie len v zime:)
akeber
pivonka áno cvikla má byť surová...vlasne ide o zafarbenie kapusty, niekedy biela kapusta ostane po zavarení tmavá....tu nie , je stále pekne červená :-)
1x trogar
danculka
Robievam,cukor si dá každý koľko chce,alebo koľko dáva na uhorky,myslela som ,že si fotila u nás,tiež si ako syslík:)))
hortenzia51
@Akeber aj ja som sa chcela spýtať akú si tám dala cviklu ale pri druhom čítani receptu som zistila,že tám ide: 2ks surová cvikla....
diabambulka
krásna komôrka, radosť pozrieť, ja ja teraz s takou radosťou pozerám ako sa mi to nakopilo v špajzi-komore a keď sa zima opýta, čo sme robili v lete, navštívime komôrku a určite niečo chutné nájdeme:-)
a teraz k receptu, ešte som neskúšala takúto čalámadu, ale vyzerá veľmi chutne, zdravo a dosť sa z takej dávky urobí, ukladám a budúci rok vyskúšam, keďže tento rok už cvikľu mám zavarenú :-)))
ďakujem
cica2
wau, takú komôrku by som brala, si šikuľka! Aj recept sa mi páči, zíde sa:))
elekra
Toto poznám a tiež som robila. Bola výborná a vôbec nezmäkla. Zostala krásne chrumkavá, teda tá kapusta.
ejmepb
Robím už tretí rok len trochu iný pomer surovín: kapusta-cvikla 1:1 a je naozaj výborná.
akeber
ďakujem za komentáre :-)) , myslím že každá gazdinka pookraje keď vidí výsledok svojho úsilia :-))
mana1
AHOJ čítam že si z Jablonoviec asi tu pri Leviciach táto čalamáda je výborná ja ju tiež robievam aj tenrto rok ju idem robiť .
baculata
Tvoj recept ma zaujal, doteraz som tuto kombináciu nerobila.Dnes som ju vyskušala ešte aj tých pohárov mi vyslo presne 12.Teším sa lebo je to velmi chutné aj efektné v pohári.Smiem sa spýtat, použivate to ako čalamádu, lebo z komentárov som vyčítala, ze príloha.Dík za recept už je aj v našej špajzi.
akeber
ano používame ju ako prílohu k mäsu :-)) som rada že chutí