Jablkový koláč
Jablkový koláč

Cvetajevovej jablkový koláč fotorecept

elenas - fotkaelenas, 26. septembra 2018
Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept)
Foto: elenas

Tento výborný jablkový koláč je spojený s menom slávnej ruskej poetky Maríny Cvetajevovej. Presný pôvod tohto koláča nie je potvrdený, ale že vraj ho robievali v rodine M. Cvetajevovej. Má jemnú a lahodnú chuť vďaka smotanovému krému. Príprava je veľmi jednoduchá.

10
porcií
60 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
3 PL
280 g
1,5 ČL
Plnka:
200-250 g
180-200 g
1 ks
2 PL
1 bal.
5-6 ks
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na tento koláč som použila okrúhlu formu 28 cm. Maslo rozpustime a necháme trochu vychladnúť. Múku premiešame s práškom do pečiva a preosejeme cez sitko. Do misy dáme kyslú smotanu (3 kopcovite PL, cca 100 g), pridáme vychladnuté maslo a dobré premiešame. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva a zamiesime nie veľmi tuhe cesto.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto dáme do vymastenej formy a rovnomerne ho roztlačíme rukou až po okraj formy, môžeme si pomôcť malým valčekom.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Jablká, najlepšie použiť trochu kyslejšie, ošúpeme (alebo aj nemusíme), zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky. Môžeme premiešať s trochou mletej škorice. Takto pripravené jablka rozložíme na cesto.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme krém. Smotanu premiešame s cukrom a vanilkovým cukrom (množstvo cukru si môžete regulovať v závislosti od jabĺk, ak sú kyslejšie, trochu pridať, aj sú sladšie – znížiť). Do zmesi pridáme rozmiešané vajíčko a postupne zamiešavame múku na hladký krém.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravenú zmes rovnomerne nalejeme na jablká, formu trochu potrasieme, aby sa krém rovnomerne rozlial. Koláč pečieme asi 40-50 minút v rúre predhriatej na 180 °C.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečený koláč necháme vychladnúť a podávame.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrch som posypala upraženými mandľovými lupienkami a každý kúsok ozdobila šľahačkou. Na ďalší deň koláč je ešte chutnejší ak postojí v chladničke. Dobrú chuť!

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
Pěkný, chutný a jednoduchý na přípravu - co víc si u koláče přát? Jablíčkové koláče jsou fajn dobrota. Díky za receptík, jsi šikulka!
Zaujímavá zálievka..vyskúšam..
Ps.: som v rozpakoch nad spojením:=ruská básnička Marína Cvetajevová=
mne by sa lepšie hodilo:=ruská poetka...=
prepáč-je to len také moje malé zamyslenie..
želám pokojný večer
@Malroxa (26.9.2018 22:01)

Nie, šarlotka sa pripravuje inak, jablka sa nakrájajú na dno formy a zalejú sa piškótovým cestom. Tento koláč ma aj v Rusku len jeden názov - Cvetajevský koláč.

Inak jablka sa nemusia tak pekne usporiadať na koláči ako je na obrázku, môžete ich natenko nakrájať v kuchynskom robote alebo pomocou V-strúhadla a len tak nasypať na cesto a zaliať zálievkou.

Minulú sobotu som robila jablkový koláč , recept tiež z Varechy, nespomenie si teraz , kto ho pridal, do cesta sa pridávajú uvarené pretlačené zemiaky a bol výborný !
Tento vyzerá tiež dobre, vyskúšam ho túto sobotu . Ďakujem
Koláč upečený a v mžiku - letu zjedený. Je, teda bol famózny. Veľká vďaka za pridanie receptu. Posledné 2 týždne som sa chystala niečo z jabĺk upiecť, vybrala som niekoľko receptov a nakoniec to vyhral Cvetajevovej koláč. A neľutujem.
@Dvorka (26.4.2019 11:57)

Ďakujem za foto, krásne sa ti podaril! S rebarborou musí byť výborný. Tento koláč naozaj sa dá spraviť s akýmkoľvek ovocím:)
Konečne nadišiel čas na vyskúšanie odloženého receptu. Naozaj veľmi chutný, jednoduchý a aj rýchly koláčik. Najdlhšie bolo to čakanie, kým vychladne. Vďaka za výborný recept, určite ho budem pravidelne piecť.

Pridaj komentár k receptu: