Jablkový koláč
Jablkový koláč

Cvetajevovej jablkový koláč fotorecept

elenas - fotkaelenas, 26. septembra 2018
Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept)
Foto: elenas

Tento výborný jablkový koláč je spojený s menom slávnej ruskej poetky Maríny Cvetajevovej. Presný pôvod tohto koláča nie je potvrdený, ale že vraj ho Zobraziť celý popisTento výborný jablkový koláč je spojený s menom slávnej ruskej poetky Maríny Cvetajevovej. Presný pôvod tohto koláča nie je potvrdený, ale že vraj ho robievali v rodine M. Cvetajevovej. Má jemnú a lahodnú chuť vďaka smotanovému krému. Príprava je veľmi jednoduchá.

10
porcií
60 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
3 PL
280 g
1,5 ČL
Plnka:
200-250 g
180-200 g
1 ks
2 PL
1 bal.
5-6 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na tento koláč som použila okrúhlu formu 28 cm. Maslo rozpustime a necháme trochu vychladnúť. Múku premiešame s práškom do pečiva a preosejeme cez sitko. Do misy dáme kyslú smotanu (3 kopcovite PL, cca 100 g), pridáme vychladnuté maslo a dobré premiešame. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva a zamiesime nie veľmi tuhe cesto.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto dáme do vymastenej formy a rovnomerne ho roztlačíme rukou až po okraj formy, môžeme si pomôcť malým valčekom.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Jablká, najlepšie použiť trochu kyslejšie, ošúpeme (alebo aj nemusíme), zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky. Môžeme premiešať s trochou mletej škorice. Takto pripravené jablka rozložíme na cesto.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme krém. Smotanu premiešame s cukrom a vanilkovým cukrom (množstvo cukru si môžete regulovať v závislosti od jabĺk, ak sú kyslejšie, trochu pridať, aj sú sladšie – znížiť). Do zmesi pridáme rozmiešané vajíčko a postupne zamiešavame múku na hladký krém.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravenú zmes rovnomerne nalejeme na jablká, formu trochu potrasieme, aby sa krém rovnomerne rozlial. Koláč pečieme asi 40-50 minút v rúre predhriatej na 180 °C.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečený koláč necháme vychladnúť a podávame.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrch som posypala upraženými mandľovými lupienkami a každý kúsok ozdobila šľahačkou. Na ďalší deň koláč je ešte chutnejší ak postojí v chladničke. Dobrú chuť!

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Pěkný, chutný a jednoduchý na přípravu - co víc si u koláče přát? Jablíčkové koláče jsou fajn dobrota. Díky za receptík, jsi šikulka!
1x ivy3
radost
Zaujímavá zálievka..vyskúšam..
Ps.: som v rozpakoch nad spojením:=ruská básnička Marína Cvetajevová=
mne by sa lepšie hodilo:=ruská poetka...=
prepáč-je to len také moje malé zamyslenie..
želám pokojný večer
malroxa
Nevolajú to Rusi náhodou jablková šarlotka? Výborný recept. Cez víkend urobìm.
elenas
@Malroxa (26.9.2018 22:01)

Nie, šarlotka sa pripravuje inak, jablka sa nakrájajú na dno formy a zalejú sa piškótovým cestom. Tento koláč ma aj v Rusku len jeden názov - Cvetajevský koláč.

Inak jablka sa nemusia tak pekne usporiadať na koláči ako je na obrázku, môžete ich natenko nakrájať v kuchynskom robote alebo pomocou V-strúhadla a len tak nasypať na cesto a zaliať zálievkou.
staja
Lákavé, pohľadné a zaiste aj chutné. Určite vyskúšam.
bojar
To sa mi páči, isto to bude faj, vyskúšam
lilyre

Minulú sobotu som robila jablkový koláč , recept tiež z Varechy, nespomenie si teraz , kto ho pridal, do cesta sa pridávajú uvarené pretlačené zemiaky a bol výborný !
Tento vyzerá tiež dobre, vyskúšam ho túto sobotu . Ďakujem
kucharocka123
Ten koláč s pretlačenými zemiakmi som pridala ja. Som rada, že chutil. Ale tento recept ma tiež zaujal a vyskúšam ho najbližšie aj ja.
1x lilyre
malroxa
@Elenas (27.9.2018 08:06)

Diky Elenas. Určite ho tento víkend spravím. Už sa teším na jablkovú pohodu s dobrým čajom :)
janikbj
ooooo, nádhera. určite vyskúšam. ďakujem už vopred za recept, lebo nepochybujem, že koláč bude vynikajúci :)
olinecka
Tak tento koláčik vyzerá lákavo, zaujala ma plnka z kyslej smotany.Chvalim
dvorka
Koláč upečený a v mžiku - letu zjedený. Je, teda bol famózny. Veľká vďaka za pridanie receptu. Posledné 2 týždne som sa chystala niečo z jabĺk upiecť, vybrala som niekoľko receptov a nakoniec to vyhral Cvetajevovej koláč. A neľutujem.
dvorka
Dnes som piekla s rebarborou. Máme na záhrade prvé poriadne listy, tak som vyskúšala keďže cesto je veľmi jednoduché a chutné.


elenas
@Dvorka (26.4.2019 11:57)

Ďakujem za foto, krásne sa ti podaril! S rebarborou musí byť výborný. Tento koláč naozaj sa dá spraviť s akýmkoľvek ovocím:)
staja
Konečne nadišiel čas na vyskúšanie odloženého receptu. Naozaj veľmi chutný, jednoduchý a aj rýchly koláčik. Najdlhšie bolo to čakanie, kým vychladne. Vďaka za výborný recept, určite ho budem pravidelne piecť.
elenas
@staja (16.8.2019 16:47)

Ďakujem pekné za komentík, teší ma, že koláč chutil, je naozaj výborný.
bugout
Áno vyzerá to výborné, vďaka za oživenie tejto témy, inak by som tento recept asi nenašiel len tak náhodou.
1x sobon