Cvetajevovej jablkový koláč fotorecept
Foto: elenas
Tento výborný jablkový koláč je spojený s menom slávnej ruskej poetky Maríny Cvetajevovej. Presný pôvod tohto koláča nie je potvrdený, ale že vraj ho Zobraziť celý popisTento výborný jablkový koláč je spojený s menom slávnej ruskej poetky Maríny Cvetajevovej. Presný pôvod tohto koláča nie je potvrdený, ale že vraj ho robievali v rodine M. Cvetajevovej. Má jemnú a lahodnú chuť vďaka smotanovému krému. Príprava je veľmi jednoduchá.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
3 PL |
|
280 g |
|
1,5 ČL |
|
Plnka: | |
200-250 g |
|
180-200 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
5-6 ks |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Na tento koláč som použila okrúhlu formu 28 cm. Maslo rozpustime a necháme trochu vychladnúť. Múku premiešame s práškom do pečiva a preosejeme cez sitko. Do misy dáme kyslú smotanu (3 kopcovite PL, cca 100 g), pridáme vychladnuté maslo a dobré premiešame. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva a zamiesime nie veľmi tuhe cesto.
-
2
Cesto dáme do vymastenej formy a rovnomerne ho roztlačíme rukou až po okraj formy, môžeme si pomôcť malým valčekom.
-
3
Rúru predhrejeme na 180 °C. Jablká, najlepšie použiť trochu kyslejšie, ošúpeme (alebo aj nemusíme), zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky. Môžeme premiešať s trochou mletej škorice. Takto pripravené jablka rozložíme na cesto.
-
4
Pripravíme krém. Smotanu premiešame s cukrom a vanilkovým cukrom (množstvo cukru si môžete regulovať v závislosti od jabĺk, ak sú kyslejšie, trochu pridať, aj sú sladšie – znížiť). Do zmesi pridáme rozmiešané vajíčko a postupne zamiešavame múku na hladký krém.
-
5
Pripravenú zmes rovnomerne nalejeme na jablká, formu trochu potrasieme, aby sa krém rovnomerne rozlial. Koláč pečieme asi 40-50 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
-
6
Upečený koláč necháme vychladnúť a podávame.
-
7
Vrch som posypala upraženými mandľovými lupienkami a každý kúsok ozdobila šľahačkou. Na ďalší deň koláč je ešte chutnejší ak postojí v chladničke. Dobrú chuť!
Ps.: som v rozpakoch nad spojením:=ruská básnička Marína Cvetajevová=
mne by sa lepšie hodilo:=ruská poetka...=
prepáč-je to len také moje malé zamyslenie..
želám pokojný večer
Asi máš pravdu, nenapísala som to dobre, opravujem.)
Ďakujem, zjedli ho veľmi rýchlo:)
Vďaka, tento koláč je veľmi populárny v Rusku.
Nie, šarlotka sa pripravuje inak, jablka sa nakrájajú na dno formy a zalejú sa piškótovým cestom. Tento koláč ma aj v Rusku len jeden názov - Cvetajevský koláč.
Inak jablka sa nemusia tak pekne usporiadať na koláči ako je na obrázku, môžete ich natenko nakrájať v kuchynskom robote alebo pomocou V-strúhadla a len tak nasypať na cesto a zaliať zálievkou.
Minulú sobotu som robila jablkový koláč , recept tiež z Varechy, nespomenie si teraz , kto ho pridal, do cesta sa pridávajú uvarené pretlačené zemiaky a bol výborný !
Tento vyzerá tiež dobre, vyskúšam ho túto sobotu . Ďakujem
Diky Elenas. Určite ho tento víkend spravím. Už sa teším na jablkovú pohodu s dobrým čajom :)
Veľmi ma teší, ďakujem za Vaš komentár.
Vďaka! dúfam, že bude aj chutiť.
Veľmi som rada, že koláčik chutil:)
Ďakujem za foto, krásne sa ti podaril! S rebarborou musí byť výborný. Tento koláč naozaj sa dá spraviť s akýmkoľvek ovocím:)
Ďakujem pekné za komentík, teší ma, že koláč chutil, je naozaj výborný.