Cvetajevovej jablkový koláč fotorecept

elenas - fotkaElenas, 26. septembra 2018 17:04
Ďalšie recepty »

Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept)Foto: elenas

Tento výborný jablkový koláč je spojený s menom slávnej ruskej poetky Maríny Cvetajevovej. Presný pôvod tohto koláča nie je potvrdený, ale že vraj ho robievali v rodine M. Cvetajevovej. Má jemnú a lahodnú chuť vďaka smotanovému krému. Príprava je veľmi jednoduchá.

10
porcií
60 min
príprava
40-50 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
3 PL
280 g
1,5 ČL
Plnka:
200-250 g
180-200 g
1 ks
2 PL
1 bal.
5-6 ks
podľa chuti
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Na tento koláč som použila okrúhlu formu 28 cm. Maslo rozpustime a necháme trochu vychladnúť. Múku premiešame s práškom do pečiva a preosejeme cez sitko. Do misy dáme kyslú smotanu (3 kopcovite PL, cca 100 g), pridáme vychladnuté maslo a dobré premiešame. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva a zamiesime nie veľmi tuhe cesto.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto dáme do vymastenej formy a rovnomerne ho roztlačíme rukou až po okraj formy, môžeme si pomôcť malým valčekom.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Jablká, najlepšie použiť trochu kyslejšie, ošúpeme (alebo aj nemusíme), zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky. Môžeme premiešať s trochou mletej škorice. Takto pripravené jablka rozložíme na cesto.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme krém. Smotanu premiešame s cukrom a vanilkovým cukrom (množstvo cukru si môžete regulovať v závislosti od jabĺk, ak sú kyslejšie, trochu pridať, aj sú sladšie – znížiť). Do zmesi pridáme rozmiešané vajíčko a postupne zamiešavame múku na hladký krém.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravenú zmes rovnomerne nalejeme na jablká, formu trochu potrasieme, aby sa krém rovnomerne rozlial. Koláč pečieme asi 40-50 minút v rúre predhriatej na 180 °C.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečený koláč necháme vychladnúť a podávame.

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrch som posypala upraženými mandľovými lupienkami a každý kúsok ozdobila šľahačkou. Na ďalší deň koláč je ešte chutnejší ak postojí v chladničke. Dobrú chuť!

    Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist