Jablkový koláč
Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Tento výborný jablkový koláč je spojený s menom slávnej
ruskej poetky Maríny
Cvetajevovej. Presný pôvod tohto koláča nie je potvrdený,
ale že vraj ho robievali v
rodine M. Cvetajevovej. Má jemnú a lahodnú chuť vďaka
smotanovému krému.
Príprava je veľmi jednoduchá.
10 porcií |
60 minút príprava |
40-50 minút na 180 °C |
Postup
- Na tento koláč som použila okrúhlu formu 28 cm.
Maslo rozpustime a necháme trochu vychladnúť. Múku premiešame s práškom do pečiva a preosejeme cez sitko. Do misy dáme kyslú smotanu (3 kopcovite PL, cca 100 g), pridáme vychladnuté maslo a dobré premiešame. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva a zamiesime nie veľmi tuhe cesto.
- Cesto dáme do vymastenej formy a rovnomerne ho roztlačíme rukou až po okraj formy, môžeme si pomôcť malým valčekom.
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Jablká, najlepšie použiť trochu kyslejšie, ošúpeme (alebo aj nemusíme), zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky. Môžeme premiešať s trochou mletej škorice. Takto pripravené jablka rozložíme na cesto.
- Pripravíme krém. Smotanu premiešame s cukrom a vanilkovým cukrom (množstvo cukru si môžete regulovať v závislosti od jabĺk, ak sú kyslejšie, trochu pridať, aj sú sladšie – znížiť). Do zmesi pridáme rozmiešané vajíčko a postupne zamiešavame múku na hladký krém.
- Pripravenú zmes rovnomerne nalejeme na jablká, formu trochu potrasieme, aby sa krém rovnomerne rozlial. Koláč pečieme asi 40-50 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
- Upečený koláč necháme vychladnúť a podávame.
- Vrch som posypala upraženými mandľovými lupienkami a každý kúsok ozdobila šľahačkou. Na ďalší deň koláč je ešte chutnejší ak postojí v chladničke. Dobrú chuť!