Jablkový koláč

Cvetajevovej jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Tento výborný jablkový koláč je spojený s menom slávnej ruskej poetky Maríny Cvetajevovej. Presný pôvod tohto koláča nie je potvrdený, ale že vraj ho robievali v rodine M. Cvetajevovej. Má jemnú a lahodnú chuť vďaka smotanovému krému. Príprava je veľmi jednoduchá.

10
porcií
60 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na tento koláč som použila okrúhlu formu 28 cm. Maslo rozpustime a necháme trochu vychladnúť. Múku premiešame s práškom do pečiva a preosejeme cez sitko. Do misy dáme kyslú smotanu (3 kopcovite PL, cca 100 g), pridáme vychladnuté maslo a dobré premiešame. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva a zamiesime nie veľmi tuhe cesto.
  2. Cesto dáme do vymastenej formy a rovnomerne ho roztlačíme rukou až po okraj formy, môžeme si pomôcť malým valčekom.
  3. Rúru predhrejeme na 180 °C. Jablká, najlepšie použiť trochu kyslejšie, ošúpeme (alebo aj nemusíme), zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky. Môžeme premiešať s trochou mletej škorice. Takto pripravené jablka rozložíme na cesto.
  4. Pripravíme krém. Smotanu premiešame s cukrom a vanilkovým cukrom (množstvo cukru si môžete regulovať v závislosti od jabĺk, ak sú kyslejšie, trochu pridať, aj sú sladšie – znížiť). Do zmesi pridáme rozmiešané vajíčko a postupne zamiešavame múku na hladký krém.
  5. Pripravenú zmes rovnomerne nalejeme na jablká, formu trochu potrasieme, aby sa krém rovnomerne rozlial. Koláč pečieme asi 40-50 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
  6. Upečený koláč necháme vychladnúť a podávame.
  7. Vrch som posypala upraženými mandľovými lupienkami a každý kúsok ozdobila šľahačkou. Na ďalší deň koláč je ešte chutnejší ak postojí v chladničke. Dobrú chuť!