Cukor s fantáziou

pumaamravec - fotkapumaamravec, 22. augusta 2011

Prečo používať obyčajný cukor, keď s trochou kreativity môžte mať cukor na akýkoľvek spôsob. Vďaka tomu budú vaše koláče a sladkosti jemne voňať po ruži, orchidei, pravej vanilke či čímkoľvek chcete. :)

Suroviny

1 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vanilkový cukor používam najčastejšie, preto si ho vyrábam najviac. Stačí kúpiť dva vanilkové struky a zasypať cukrom. Po asi dvoch dňoch cukor nasiakne arómu a potom stačí po každom použití len dosypať. Má oveľa intenzívnejšiu arómu ako kupovaný cukor a navyše je aróma pravá a nie získaná synteticky. Síce vanilkové struky stoja približne 3-4 €, ale arómu púšťajú aj 3 roky, čiže je to aj ekonomickejšie. :)

    Cukor s fantáziou  - obrázok 1
  2. 2

    Druhý najpoužívanejší cukor u nás je škoricový. Stačí zasypať 2-3 zvitky škorice a môžte pridať aj trošku mletej a máte domáci škoricový cukor. Takisto má intenzívnejšiu arómu ako kupovaný.

    Cukor s fantáziou  - obrázok 2
  3. 3

    Ružový cukor používame napríklad do korpusov. Koláč má potom krásnu vôňu. Napríklad krémeš s korpusom do ktorého bol pridaný ružový cukor je vynikajúci. Nemusíte dávať ani celú dávku cukru práve ružového, stačí 1 PL a ostatné množstvo obyčajného a aj tak krásne rozvoniava.

    Cukor s fantáziou  - obrázok 3
  4. 4

    Orchideový cukor využívam hlavne do rôznych koktailov a shakeov, získajú krásnu, trochu exotickú arómu.

    Cukor s fantáziou  - obrázok 4
  5. 5

    Cukor s vôňou oleandra vám zase vynikne v rôznych pudingoch alebo ako ružový v korpusoch.

    Cukor s fantáziou  - obrázok 5
  6. 6

    Medovkový cukor, dávame väčšínou do nápojov kde používam medovku aby ešte podporil jej sviežu arómu, alebo do virgin mochita.

    Cukor s fantáziou  - obrázok 6
  7. 7

    Levanduľový cukor využívame pri koláčoch, nápojoch a dezertoch kde je aj levanduľa. Využila som ho napríklad pri príprave levanduľovej bábovky, ktorej recept nájdete tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/levandulova-babovka-fotorecept/19041-recept.html

    Cukor s fantáziou  - obrázok 7
  8. 8

    Všetky tieto cukre môžte vyrobiť veľmi ľahko či už z čerstvých kvetov, ktoré nie sú postrekované, a necháte si ich 1-2 dni pri izbovej teplote nech sa trochu zbavia vlhkosti alebo zo sušených. Fantázií sa medze nekladú a preto môžte experimentovať bez hraníc. Z cukrov, ktoré som tu nespomenula používam napríklad ešte kokosový, kde mám v cukre zasypaný veľký kus kokosovej dužiny a využívam ho tak ako aj orchideový do rôznych koktejlov a shakeov. Existuje ešte veľa kombinácií, ak by ste mali ešte nejaké overené cukre, kľudne mi ich napíšte aj do komentárov dole. :) Pri každom hore spomenutom stačí použiť 1-2 PL a ostatné množstvo doplniť obyčajným lebo majú naozaj silnú arómu. Síce som neskúšala, ale možno by sa dali takto prevoňať aj niektoré sladidlá pre diabetikov, môžte otestovať. :)

Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
ja mám presne takto spravený vanilkový cukor - len dosýpam a stále krásne vonia.... ale, že ma nenapadol aj ten škoricový? už aj idem pohľadať vhodnú nádobku a budem sypať, škoricu aj trstinový cukor mám... a o tých ostatných ani nehovorím, skvelý nápad.... idem pokukať čo mám doma a čo by sa dalo využiť :-))
veľmi inšpiratívne :-)
Ja by som dávala veľký pozor na to, čo dám do cukru, a tým aj do jedla!!! Oleander (Nerium oleander) je nádherná rastlina, ale smrteľne jedovatá!!! Jedovatá je celá rastlina vrátane kvetov a medu, ktorý z nich pochádza, ale aj dym, ktorý vzniká pri jej horení, taktiež aj voda v ktorej boli umiestnené kvety. Omamná vôňa kvetov môže spôsobiť omámenie až závraty. Obsahujú jedovaté glykozidy: oleandrín, nereín a neriantín. Pri práci by sme mali používať ochranné rukavice, lebo môže dochádzať k podráždeniu pokožky alebo vniknutiu toxínov cez drobné rany. Príznaky otravy sú: zvracanie, rozšírenie zreničiek, nepravidelný tep, srdečné abnormality, kŕče až smrť. Veľkým nebezpečenstvom je aj pre domáce zvieratá. Oleander sa zapísal aj do vojenských dejín tým, že francúzsky vojenský rozkaz z 15. storočia hovorí o zákaze používania jeho konárikov na opekanie mäsa, lebo po požití takéhoto mäsa vojaci húfne ochoreli a niektorí dokonca aj zomreli! Takže najskôr si overme, či kvetinka, ktorú chceme použiť je jedlá, aby sme si neublížili, alebo nebodaj aj sa neotrávili :o(