Cukor s fantáziou

Autor receptu: pumaamravec

Prečo používať obyčajný cukor, keď s trochou kreativity môžte mať cukor na akýkoľvek spôsob. Vďaka tomu budú vaše koláče a sladkosti jemne voňať po ruži, orchidei, pravej vanilke či čímkoľvek chcete. :)

Postup

  1. Vanilkový cukor používam najčastejšie, preto si ho vyrábam najviac. Stačí kúpiť dva vanilkové struky a zasypať cukrom. Po asi dvoch dňoch cukor nasiakne arómu a potom stačí po každom použití len dosypať. Má oveľa intenzívnejšiu arómu ako kupovaný cukor a navyše je aróma pravá a nie získaná synteticky. Síce vanilkové struky stoja približne 3-4 €, ale arómu púšťajú aj 3 roky, čiže je to aj ekonomickejšie. :)
  2. Druhý najpoužívanejší cukor u nás je škoricový. Stačí zasypať 2-3 zvitky škorice a môžte pridať aj trošku mletej a máte domáci škoricový cukor. Takisto má intenzívnejšiu arómu ako kupovaný.
  3. Ružový cukor používame napríklad do korpusov. Koláč má potom krásnu vôňu. Napríklad krémeš s korpusom do ktorého bol pridaný ružový cukor je vynikajúci. Nemusíte dávať ani celú dávku cukru práve ružového, stačí 1 PL a ostatné množstvo obyčajného a aj tak krásne rozvoniava.
  4. Orchideový cukor využívam hlavne do rôznych koktailov a shakeov, získajú krásnu, trochu exotickú arómu.
  5. Cukor s vôňou oleandra vám zase vynikne v rôznych pudingoch alebo ako ružový v korpusoch.
  6. Medovkový cukor, dávame väčšínou do nápojov kde používam medovku aby ešte podporil jej sviežu arómu, alebo do virgin mochita.
  7. Levanduľový cukor využívame pri koláčoch, nápojoch a dezertoch kde je aj levanduľa. Využila som ho napríklad pri príprave levanduľovej bábovky, ktorej recept nájdete tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/levandulova-babovka-fotorecept/19041-recept.html
  8. Všetky tieto cukre môžte vyrobiť veľmi ľahko či už z čerstvých kvetov, ktoré nie sú postrekované, a necháte si ich 1-2 dni pri izbovej teplote nech sa trochu zbavia vlhkosti alebo zo sušených. Fantázií sa medze nekladú a preto môžte experimentovať bez hraníc. Z cukrov, ktoré som tu nespomenula používam napríklad ešte kokosový, kde mám v cukre zasypaný veľký kus kokosovej dužiny a využívam ho tak ako aj orchideový do rôznych koktejlov a shakeov. Existuje ešte veľa kombinácií, ak by ste mali ešte nejaké overené cukre, kľudne mi ich napíšte aj do komentárov dole. :) Pri každom hore spomenutom stačí použiť 1-2 PL a ostatné množstvo doplniť obyčajným lebo majú naozaj silnú arómu. Síce som neskúšala, ale možno by sa dali takto prevoňať aj niektoré sladidlá pre diabetikov, môžte otestovať. :)