Cuketovy relish fotorecept

kecemis - fotkakecemis, 20. júla 2016
Cuketovy relish (fotorecept)
Foto: kecemis

Tento relish je vhodny tak k masu, hamburgeru, ako aj len jednoducho na chlieb s maslom, pastekov, alebo syrokremom. Recept som dostal uz davnejsie na jednej farme v Ontariu. Drobnu upravu, ktoru som urobil je ze som Cukor zredukoval na polovicu. Zdalo sa nam to velmi sladke, ked som to robil po prvy raz.

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 - 3 ks
1 ks
1 ks
5 ČL
1 - 1,5 l
3 poháre
1 ČL
1 ČL
1 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravil a poumyval som potrebne suroviny. Ja som robil z viac nez dvojnasobnej davky, takze preto je na obrazku toho viac.

    Cuketovy relish (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyru cuketu som obrezal na koncoch a nastruhal na tensie pasiky. Dal som ju stiect z vody do sitka.

    Cuketovy relish (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nasekal som si na drobno cibulu a

    Cuketovy relish (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..paprika. Ja som tam prihodil aj dve jalapeno, pre istotu.

    Cuketovy relish (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V miske som si zmiesal koreniny a horcicu, okrem soli a octu a dobre som premiesal.

    Cuketovy relish (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do vacsieho hnca som dal predmixovane koreniny, zalial octom a ked mi to zacalo vriet, pridal som nastruhanu a nasekanu zeleninu. Prisypal som sol a dobre premiesal.

    Cuketovy relish (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ked mi to zacalo vriet, pridal som skrob, zamiesal a stiahol teplo, len aby si relish trosicku pobublaval.

    Cuketovy relish (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto som to varil a miesal asi 30 minut. Treba to obcas miesat, rado sa to pripecie na dno.

    Cuketovy relish (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pred tym so robieval len na okamzitu spotrebu z jednej davky. Z jednej davky som maval okolo 2 litre. Teraz som mal viac cukiet, tak som sa rozhodol vyskusat ich zavarit. Pre okamzitu spotrebu dajte do poharov a do chladnicky minimalne na 12 hodin. Nam to vydrzalo takto 4 tyzdne. Nie ze by sa pokazili, ale nevydrzali, zmizli. Mne vyslo 9 pol litrovych poharov. Sterilizoval som 20 minut. V pripade, ze je to velmi vodove, pouzite dierkovanu naberacku, aby voda odtiekla.

    Cuketovy relish (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
Dakujem vsetkym za pristavenie sa.
K tomu octu je cider ocot, ktory je slabsi, ako regularny ocot. Zvycajne cider ocot ma 4-5%. To neznamena, ze nemoze byt silnejsi. Moj cider bol 5%. Oproti povodnej davke v recepte boli 3 litre, som znizil davku na polovicu, pretoze aj Cukor davam polovicny. V surovinach pisem 1-1.5 litra, takze mozete vyskusat s 1 litrom. Podla chute vzdy sa da pridat viac.
@afataga ja sa ospravedlnujem, mozno nabuduce na Slovensku si zoberiem nejaky rychlokurz geniality:)
@Kecemis takéto novoty mám rada a aj keď našu cuketu tohto roku zožrali slimáci a to úplne komplet, nevadí, lebo podchvíľou mi ktosi núka a aj na trhu je jej dostatok... a krásnu fotku musím tiež pochváliť pretože je fakt k zožraniu... a s tou genialitou to nepreháňaj šak už si geniálny kuchár a fotograf :-) krásny deň

Naša cuketa sa tiež nevie nejako rozbehnúť, ale kamoška sľúbila, že mi dodá zo svojich, tak toto určite urobím. Vyzerá to super, suroviny samé dobré, takže aj chutiť to musí. Uvidím, koľko tej cukety dnes dostanem, keby málo, tak rozhodne dokúpim a vyskúšam:-)
@evisik dakujem za radu. Budem sa musiet brzdit, ved sa dokazalo, genialita na jednej strane hranici s totalnou debilitou. Budem rad ak vyskusas.
@afataga urcite si pocitila to mierne zemetrasenie sposobene kamenom, ktory mi spadol zo srdca, pretoze uz mam najlepsiu lektorku. A to bez namahy a hladania.
@petrovicky , @marikafil dakujem.
jezus som sa zasmiala a nahlas v odpovedi pre @evusik , tebe nič také nehrozí, nemyslím tým, že nie si geniálny, to si, fotka do časopisu, naozaj, no ale otázka, pozdáva sa mi to a aj potrebujem mať v zásobe niečo podobné, bez mäsa, na hrianky, na bagetky, robievam z baklažanov, aj dnes som na to dva kúpila, ale z cukety som ešte nie. Nestačilo by to iba dobre odpariť, jasné že miešať o sto šesť, aby som nemusela škrob pridávať? ja neviem či teraz netrepnem, okrem kurkumy síce, neviem či sa podobne čosi nerobilo, ako cuketová horčica, alebo cuketa s príchuťou horčice, svokru som mala na takéto novinky a chodí mi čosik po rozume od nej,ale kurkumu isto nedávala, uložím si a na prvý raz z mála vyskúšam, ak však neolutujem, že?
@danda3 dakujem.
@havino Tanicka, mas pravdu s tou horcicou, si mi to pripomenula. Moja mamina to robila, myslim raz alebo 2x, ale nejak sa to u nas neuchytilo. Tak to prestala robievat. Myslim, ze mozes nehat zahustit len odparenim, ale ta lyzica skrobu tomu dava ten glejovity, alebo leskly (neviem ako to lepsie nazvat, mne sa paci vyraz glejovy) vzhlad. Chutovo nema ziaden vplyv na vyslednu chut, je to proste pre oci, pretoze tie jedia prve.
OK, idem na to, darovanej cukety je neúrekom - a idem povedať aj tej mojej, že keď nebude dobre rásť, tak ju vytrhnem, lebo mám dobrý zdroj inde a bez roboty, snáď sa spamätá... No ale iné som chcela - na kilo cukety idú 3 hrnčeky cukru a to je už polovičná dávka? ja viem, že to treba na vyváženie toho octu, ale pre istotu sa pýtam. a tiež neviem, kedy si tam dal ten cukor, lebo v popise k obrázkom to nikde nevidím. asi som dnes za blondínu, no čo už...
Tak som ho dnes urobila a je fajnový. Este urobím aspoň 1 davku. Dnes grilujeme, tak ho hned pouzijem k hamburgerom:-) Cervenu papriku som nemala, ale na chuti to neubralo.Mozno farba :-)



Pridaj komentár k receptu: