Cuketa ako dezert

irenaw - fotkairenaw, 22. júla 2013
Cuketa ako dezert
Foto: irenaw

začalo to minulé leto...pokračujem ;-)

6-8
porcií
15 minút
príprava
6 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 šálok
1 šálka
1/4 čl
1/4 čl
1/4 čl
1/4 čl
1 ks
1 šálka
podľa chuti
6-8 PL




Postup

  1. 1

    Cuketu ošúpeme a vydlabeme stred so semiačkami. Očistenú cuketu pokrájame na kocky. (Môžete použiť aj stred, ale mne v tejto úprave nechutí, má takú špongiovitú konzistenciu.) Cuketu dáme do širokej rajnice a zalejeme jablkovou šťavou. Pridáme všetky koreniny. Zakryjeme pokrievkou a na prudkom plameni privedieme k varu. Povaríme 3 minúty. Premiešame, plameň stlmíme a povaríme ešte 3 minúty. Ochutnajte cuketu, ešte by mala chrumkať.

  2. 2

    Cuketu necháme vychladnúť. Primiešame šťavu z jedného citróna a šálku očistených červených ríbezlí (alebo akékoľvek obľúbené ovocie). Pridáme med podľa chuti. Nakoniec pridáme chia semiačka a premiešame. Necháme postáť asi hodinu, až hmota zrôsolovatie.

  3. 3

    Rozdelíme do šálok (misiek...) a necháme v chlade do druhého dňa. Všetky chute sa prepoja a dezert ešte zhustne. Môžete podávať samotné, alebo akokoľvek sa vám páči, najlepšie s niečím kyselkavým a studeným.

Diskusia k receptu

medovnicek
na sladko som cuketu ešte nejedla, vzhľadovo vyzerá ten pohár výborne, musím to niekedy skúsiť
kika1212
sledujem, že na vareche fiči cuketa v plnom prúde, vo všetkých podobách. Určite výborný dezertík, aj keď ako napísala @medovn íček, cuketu som na sladko neskúšala, ale vyzerá to zaujímavo. Pekný, farebný pohár:)
natali711
Nádhera, len čo sú to za semienka a kde sa dajú zohnať, alebo čím nahradiť?
Inak, ja pečiem z cukety koláč aj sladký aj slaný(na ten mám recept odtiaľto) a zajtra sa chystám na mafiny. Pôvodný recept mám síce odskúšaný s tekvicou, ale snáď to vyjde aj s cuketou( musím cuketu maskovať, decká ju nechcú.)
mariamka
tusim mala byt tema cuketa :) toto je pre mna uplna novinka taketo spracovanie cukety, verim, ze to moze byt lahodne, cuketa sa tam iste strati a vyniknu tie exoticke chute,, vymysly letia :) musim pozriet, co bolo to minule leto :)
irenaw
ďakujem všetkým :-))) minulé leto som obložená cuketami pozerala nejaké nové nápady a našla som "cuketový lemon curd" a zaváraniny z ovocia skombinovaného s cuketou a zrazu ma "osvietilo". nikto neuhádol, že to je cuketové, keď som to prvýkrát spravila. dávala som to na koláče, na zmrzlinu, jedli sme to ako kompót. skúsila som aj s rumom aj s červeným vínom, všetko chutilo. ona je taká potvorka, vždy prezlečie kabát podľa ostatných v hrnci ;-))) @natali711 pozri si napríklad tu:  www.chia-seminka.cz
predávajú v zdravej výžive, používam ich ako zahusťovač namiesto želatíny. kľudne môžeš pridať do šťavy aj lyžicu škrobu a prevariť. ale nemusíš dať nič a bude to ako kompót.
safran
neviem si predstaviť cuketu na sladko... toto by mohol byť bezbolestný prípad, ako to vyskúšať :-)
radost
@safran
cuketa je vlastne bez chuti-takže ona prijme z okolia všetko-čo tam dáš..teda aj sladké..ked boli synovia malí-robila som aj kompot cuketový,tekvicový-výborný..mama-ked varievala marmeládu-hodila tam aj na kocky cuketu abo tekvicu-mala viac "hmoty"..teda nadstavovala marmeládu..
ja som minule robila ryžu nasladko-v mlieku-napadlo ma nastrúhať tam aj patizon-žiadna chyba..výborné opäť..
chcela som svojhe skúsenosti..tak prepáč moju reakciu..:-)
1x safran
irenaw
@safran ako píše @radost , ako si ochutíš, tak bude, raz kyselkavé, raz sladšie, vanilka, škorica, klinčeky, rum...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia