Foto: irenaw
začalo to minulé leto...pokračujem ;-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cuketu ošúpeme a vydlabeme stred so semiačkami. Očistenú cuketu pokrájame na kocky. (Môžete použiť aj stred, ale mne v tejto úprave nechutí, má takú špongiovitú konzistenciu.) Cuketu dáme do širokej rajnice a zalejeme jablkovou šťavou. Pridáme všetky koreniny. Zakryjeme pokrievkou a na prudkom plameni privedieme k varu. Povaríme 3 minúty. Premiešame, plameň stlmíme a povaríme ešte 3 minúty. Ochutnajte cuketu, ešte by mala chrumkať.
- 2
Cuketu necháme vychladnúť. Primiešame šťavu z jedného citróna a šálku očistených červených ríbezlí (alebo akékoľvek obľúbené ovocie). Pridáme med podľa chuti. Nakoniec pridáme chia semiačka a premiešame. Necháme postáť asi hodinu, až hmota zrôsolovatie.
- 3
Rozdelíme do šálok (misiek...) a necháme v chlade do druhého dňa. Všetky chute sa prepoja a dezert ešte zhustne. Môžete podávať samotné, alebo akokoľvek sa vám páči, najlepšie s niečím kyselkavým a studeným.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Inak, ja pečiem z cukety koláč aj sladký aj slaný(na ten mám recept odtiaľto) a zajtra sa chystám na mafiny. Pôvodný recept mám síce odskúšaný s tekvicou, ale snáď to vyjde aj s cuketou( musím cuketu maskovať, decká ju nechcú.)
predávajú v zdravej výžive, používam ich ako zahusťovač namiesto želatíny. kľudne môžeš pridať do šťavy aj lyžicu škrobu a prevariť. ale nemusíš dať nič a bude to ako kompót.
cuketa je vlastne bez chuti-takže ona prijme z okolia všetko-čo tam dáš..teda aj sladké..ked boli synovia malí-robila som aj kompot cuketový,tekvicový-výborný..mama-ked varievala marmeládu-hodila tam aj na kocky cuketu abo tekvicu-mala viac "hmoty"..teda nadstavovala marmeládu..
ja som minule robila ryžu nasladko-v mlieku-napadlo ma nastrúhať tam aj patizon-žiadna chyba..výborné opäť..
chcela som svojhe skúsenosti..tak prepáč moju reakciu..:-)