Cuketa ako dezert
Autor receptu: irenaw
začalo to minulé leto...pokračujem ;-)
6-8 porcií |
15 minút príprava |
6 minút tepelná úprava |
Postup
- Cuketu ošúpeme a vydlabeme stred so semiačkami. Očistenú cuketu pokrájame na kocky. (Môžete použiť aj stred, ale mne v tejto úprave nechutí, má takú špongiovitú konzistenciu.) Cuketu dáme do širokej rajnice a zalejeme jablkovou šťavou. Pridáme všetky koreniny. Zakryjeme pokrievkou a na prudkom plameni privedieme k varu. Povaríme 3 minúty. Premiešame, plameň stlmíme a povaríme ešte 3 minúty. Ochutnajte cuketu, ešte by mala chrumkať.
- Cuketu necháme vychladnúť. Primiešame šťavu z jedného citróna a šálku očistených červených ríbezlí (alebo akékoľvek obľúbené ovocie). Pridáme med podľa chuti. Nakoniec pridáme chia semiačka a premiešame. Necháme postáť asi hodinu, až hmota zrôsolovatie.
- Rozdelíme do šálok (misiek...) a necháme v chlade do druhého dňa. Všetky chute sa prepoja a dezert ešte zhustne. Môžete podávať samotné, alebo akokoľvek sa vám páči, najlepšie s niečím kyselkavým a studeným.