Čučoriedkový zákusok
Čučoriedkové rezy s bielou čokoládou a kyslou smotanou
Autor receptu: redakcia
Vynikajúci zákusok od víťaza štvrtej série cukrárskej šou Pečie celé Slovensko, Pavla Nikova.
10 porcií |
40 (+ chladenie) minút príprava |
8 minút na 180 °C |
Postup
- Piškótové cesto: Vajíčka izbovej teploty, rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s 20 g cukru a nastrúhanou citrónovou kôrou do peny. Následne zašľaháme olej.
- Z bielkov so 100 g cukru vyšľaháme pevný sneh, pozor však na prešľahanie. Následne obidve vaječné zmesi spolu ručne spojíme stierkou. Ako posledný krok pridáme preosiatu múku so soľou, ručne zapracujeme.
- Pečieme na plechu (30x35 cm) vystlanom papierom na pečenie, vo vyhriatej rúre na 180 °C, v programe horúci vzduch, krátko, asi 8 minút. Správne upečený plát na povrchu jemne zozlatne a je na dotyk pružný.
- Čučoriedkový gél: Pyré môžeme pripraviť rozmixovaním mrazeného ovocia. V miske zmiešame cukor s pektínom. Pyré dáme do hrnca a zohrejeme ho asi na 40 °C, v tomto momente postupne prisypávame zmes cukru a pektínu a všetko miešame. Následne celú zmes privedieme do varu a krátko prevaríme. Preložíme do misky a prikryjeme fóliou tak, aby sa gélu po celom povrchu dotýkala.
- Pred použitím gél premixujeme ponorným mixérom, prípadne ho poriadne vymiešame metličkou, aby sme dostali hladkú štruktúru.
- Smotanový krém: Z uvedených surovín vyšľaháme pevný a nadýchaný krém. Je dôležité, aby kyslá smotana mala dostatočné percento tuku, inak bude krém riedky.
- Upečený korpus rozkrojíme na 3 pláty. Každý z plátov pri skladaní natrieme tretinou čučoriedkového gélu a následne tretinou smotanového krému. Ak chceme, korpusy môžeme pokvapkať zvyšným ovocným pyré, prípadne základným cukrovým sirupom.
- Poleva: Čokoládu a kakaové maslo spoločne zahrejeme a roztopíme vo vodnom kúpeli. Polievame vychladený koláč. Tento recept môžete pripraviť aj ako roládu.