Čučoriedkový zákusok

Čučoriedkové rezy s bielou čokoládou a kyslou smotanou

Autor receptu: redakcia

Vynikajúci zákusok od víťaza štvrtej série cukrárskej šou Pečie celé Slovensko, Pavla Nikova.

10
porcií
40 (+ chladenie) minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Piškótové cesto: Vajíčka izbovej teploty, rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s 20 g cukru a nastrúhanou citrónovou kôrou do peny. Následne zašľaháme olej.
  2. Z bielkov so 100 g cukru vyšľaháme pevný sneh, pozor však na prešľahanie. Následne obidve vaječné zmesi spolu ručne spojíme stierkou. Ako posledný krok pridáme preosiatu múku so soľou, ručne zapracujeme.
  3. Pečieme na plechu (30x35 cm) vystlanom papierom na pečenie, vo vyhriatej rúre na 180 °C, v programe horúci vzduch, krátko, asi 8 minút. Správne upečený plát na povrchu jemne zozlatne a je na dotyk pružný.
  4. Čučoriedkový gél: Pyré môžeme pripraviť rozmixovaním mrazeného ovocia. V miske zmiešame cukor s pektínom. Pyré dáme do hrnca a zohrejeme ho asi na 40 °C, v tomto momente postupne prisypávame zmes cukru a pektínu a všetko miešame. Následne celú zmes privedieme do varu a krátko prevaríme. Preložíme do misky a prikryjeme fóliou tak, aby sa gélu po celom povrchu dotýkala.
  5. Pred použitím gél premixujeme ponorným mixérom, prípadne ho poriadne vymiešame metličkou, aby sme dostali hladkú štruktúru.
  6. Smotanový krém: Z uvedených surovín vyšľaháme pevný a nadýchaný krém. Je dôležité, aby kyslá smotana mala dostatočné percento tuku, inak bude krém riedky.
  7. Upečený korpus rozkrojíme na 3 pláty. Každý z plátov pri skladaní natrieme tretinou čučoriedkového gélu a následne tretinou smotanového krému. Ak chceme, korpusy môžeme pokvapkať zvyšným ovocným pyré, prípadne základným cukrovým sirupom.
  8. Poleva: Čokoládu a kakaové maslo spoločne zahrejeme a roztopíme vo vodnom kúpeli. Polievame vychladený koláč. Tento recept môžete pripraviť aj ako roládu.