Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina fotorecept

pusta - fotkapusta, 28. apríla 2013
Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina (fotorecept)
Foto: pusta

Na nete som našla recept, ktorý sa mi páčil. Mne sa síce tak nevydaril, ale je veľmi chutný, preto ho posúvam dalej. Chcela som Zobraziť celý popisNa nete som našla recept, ktorý sa mi páčil. Mne sa síce tak nevydaril, ale je veľmi chutný, preto ho posúvam dalej. Chcela som vyskúšať moju novú dezertnú formu Tupperware. Možno mi poradíte a poviete, kde som spravila chybu.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava

Suroviny

450 ml
4 ČL
100 ml
podľa chuti
1 - 2 PL
1 ks
125 ml
podľa chuti
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny.

    Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vybrala som mrazené čučoriedky, dala som asi 100 g do studenej vody, ked rozmrzli, scedila som ich a nechala dobre odkvapkať.

    Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do šľahacej nádoby som dala šľahačku v prášku, studené mlieko , dobre som spolu premiešala a ušľahala do tuha.

    Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca so studenou vodou som dala studenú vodu, žekatínu v prášku a na miernom plameni som zahrievala za stáleho miešania,...

    Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...kým sa nerozpustila,nesmie sa variť. Nechala som úplne vychladnúť.

    Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vo väčšej šľahacej nádobe som zmiešala čučoriedkový jogurt s 1 PL práškového cukru a 2 vanilínovými cukrami, pridala som vychladnutú rozpustenú želatínu a vymiešala do hladkého krému.

    Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dezertnú formu Tupperware som vypláchla studenou vodou a dala som vrstvu pripraveného krému, na ktorý som rozložila detské piškoty.

    Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 9

    Pridala som čučoriedky.

    Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    Nasledovala dalšia vrstva krému, piškoty a čučoriedky.

    Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    Formu som uzavrela a odložila na noc do chladničky.

    Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    Dnes poobede som formu vyklopila na podnos, niečo málo krému zostalo na stenách formy. Krém však mierne zhrudkovatel, nebol hladký ako som očakávala a ako bol, ked som ho tam dávala, ani nestuhol až tak, ako mal. Chuť je však veľmi príjemná, osviežujúca, dezert nie je presladený, studený pripomína dobrú zmrzlinu. Postup som podrobne popísala, prosím, keby ste mi povedali, kde som spravila chybu.

    Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina (fotorecept) - obrázok 12
  12. 13

    Na tanieri som ozdobila kopčekom bieleho jogurtu, mätou a čučoriedkami. Dezert je veľmi chutný, lahodný, tento studený nepečený zákusok sa ľahko pripravuje, zjedol sa v tejto horúčave veľmi rýchlo, dokonca si ho veľmi pochvaľovali.

    Čučoriedková torta takmer ako zmrzlina (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

silvia68
Nebude to chyba formy ale podľa mňa želatíny. Skúšala som rôzne želatínové prípravky a najviac sa mi osvedčila plátková želatína Dr.Oetker. Osobne si myslím že tej želatiny bolo málo na to množstvo surovín. Ja robím šľahačkovo tvarohovú tortu nepečenú a tam ide pol kila jemného tvarohu a dve šľahačkové smotany , používam celý balíček plátkovej želatíny- 6plátkov, vždy to dobre stuhne. Vyskúšam túto tvoju tortičku s plátkovou želatínou a dám ti potom vedieť ako som dopadla. Ešte to môže byť tou práškovou šľahačkou. Raz sme chceli mraziť niečo kde bola práškova šľahačka a dopadlo to podobne ako tvoja tortička, zhrudkovatelo nám to.
pusta
@silvia68. budem veľmi rada a dakujem ti za odpoved. dnes pridala recept Jogurtová tortička od @Belo a má tie isté suroviny. ona nepíše, že by sa jej nevydarila, síce fotografiu nemá svoju, ale z pôvodného receptu.
ja som na ten blog aj písala, ale nedostala som zatiaľ odpoved.
stacy77777
aj ja si myslím, že to je želatínou,presne ako píše @silvia , aj ja som mala nejeden raz problémy so ztuhnutím krémov, jeden čas som aj úplne prestala robiť takéto zákusky...teraz si ale dávam pozor, jeden balíček želatíny dávam maximálne na 0,5l či už vody, alebo smotany a tiež radšej použijem plátkovú...veľmi dobre sa mi robilo podľa @akeber jej kinder mliečny rez,tam mi krásne smotana sadla so želatínou...včera som robila ananásovú nepečenú tortu so šľahačkou a mascarpone a použila som celý balíček plátkovej želatíny, vyskúšaj...hlavne,že sa to dá papať,moje decká mávali vždy z toho srandu, keď sa mi niečo nepodarilo, ale vždy to zmastili
manya
takúto formu mám už dávnejšie a robila som v nej už rôzne nepečené tortičky.Najlepšie sa mi osvedčila kombinácia jogurtu a pochúťkovej smotany.Jogurt dám taký aké ovocie použijem a dávam viac piškót najmä do tých oblúčikov, držia tvar. Želatínu som robila spolu s ovocím, dala na spodok a po stuhnutí som vrstvila piškóty a jogurtovú zmes a ovocie. Už som namiesto želatíny navrch dávala aj puding,jogurt kombinujem s jemným tvarohom. Mám do tejto formy namiesto stredu vrchnák z misy, tak je torta väčšia. U nás sa zje na posedenie. Priznávam, že ešte nikdy sa mi nevyklopila bez chybičky ale dá sa zatrieť jogurtom alebo smotanou.Keď robím šľahačku so želatínou tak do rozpustenej želatíny pridám trochu šľahačky, dobre rozmiešam a vylejem do šľahačky, používam práškovú od doktora a želatínu potravinársku, práškovú.
pusta
vstacy77777, si veľmi milá a veľmi pekne ti dakujem za odpoved.
tiež si myslím, že problém je v želatíne, ktorú som použila podľa pôvodného receptu.
s plátkovou želatínou mi vždy všetko krásne sadlo a nič podobného sa nestalo. na budúce spravím iba s plátkovou želtínou.
inak naozaj bola veľmi chutná, dobrá a išla na odbyt, chuťovo bez závad:-)))
odporúčam preto každému, kto sa rozhodne vyskúšať, aby použil výhradne plátkovú želatínu a pokiaľ má dezertnú formu Tupperware s obsahom 1500 ml ako ja, aby uvedené dávky zvýšil o 1/4-tinu, potom bude aj patrične vysoká.
toto dávkovanie je na formu s obsahom 1200 ml.
pusta
@manya , vľmi pekne dakujem, že si sa podelila o svoje skúsenosti a vychytávky, ktoré určite použijem v budúcnosti.
dakujem za záujem a užitočné rady.
havino
@pusta , problem je v želatine. schválne som išla prečítať návod, lebo mám ju aj ja a ja ju používam bez problémov, vážne, ale nesmieš ju nechať už rozpustenú vychladnúť, rozpustenú, ešte tekutú, teplú zmiešať s polievkovou, dvomi lyžicami kremu, smotany, z čoho robíš dezert, ona sa vtedy nesekne, zletnie a tak ju pridať do ostatnej masy. ty si ju nechala vychladnúť a ona už vlastne hustla a zhrčkavela, už sa nedala vymiešať. Stalo sa to raz aj mne, potom som už vedela čo sa stalo.
havino
ešte som chcela dodať, tiež najradšej len s plátkovou robím,ale tuto rýchlovku mám na ozaj také rýchlovky, aby som mala istotu, že mi napr. tvaroh sadne, hlavne ked robím z nízkotučného, ten nezvykne zhustnuť.
margaretka28
@pusta , aj prášková želatína je dobrá, aspoň ja mám dobré skúsenosti, ale určite na toto mnpžstvo jogurtu nestačia 4 lyžičky, ale určite viac, kludne celý sáčik, ja používam aj práškovú, neviem ako sa tá značka volá, ale je to biely sáčik a sú tam také farebné kocky, tušim ružové a žlté, neviem presne, nie od Dr. Oetkera. S tou mám dobré skúsenosti a na obale sa aj dočítaš, aké množstvo stužíš s jedným sáčkom.Myslela som, že ju odfotím, aby si videla, no som sa prerátala, nemám ju :-)
luss44
presne v takejto forme robím jogurtovú tortu a používam želatínu v bielom sáčiku s fareb.kockami, aký spomína @margaretka28 , dám celý sáčik napučať do šálky do cca 1 dcl vlažnej vody, keď je už dosť napučaná tak vložím šálku do horúcej vody a v tomto vodnom kúpeli ju za miešania rozpustím, pridám trochu jogurt.krému aby sa mi potom nesekla v kréme a až potom vlejem do ostatnej masy - tak ako to popisuje @havino. tiež som raz naliala teplú želatinu do masy a tá mi zhrčkavela a následne nestuhla, človek sa stále učí. ja dám potom formu na hodinu do mrazáku a hned ju aj zjeme :)
pusta
@havino , aha, ešte raz som si pozrela teraz pôvodný recept a tam sa neppíše, že rozpustenú želatínu treba nechať úplne vychladnúť. ja hlupák, som ju urobila úplne prvú, aby stihla úplne vychladnúť :D, akosi toto ušlo mojej pozornosti. v tomto bude pes zakopaný.
ved pozri si dobre obrázok č. 6, tam už časť želatiny je stuhnutá, veľmi mi nešla ani rozmiešať v kréme a preto asi celkom nestuhol, ale mierne zhrudkovatel. teda seklo sa, ako vravíš.
teraz už viem, kde je chyba. aj tak na budúce radšej použijem plátkovú želatínu, ked už som raz také nemehlo :-)))
dakujem veľmi pekne za radu, že si si našla pre mňa čas aj popri inom.
pusta
@margaretka28 , tie 4 CL boli vlastne celý ten sáčok, na to množstvo krému by to malo bohate stačiť. už tuším, kde som spravila ja chybu - nechala som ju úplne vychladnúť a má zostať letná pri pridávaní do krému. želatína bola v garančnej dobe, tam by problém nemal byť. jogurt bol kvalitný smotanový zvolenský.
tá prášková želatína by ma fakt zaujímala, aspoň jej presný názov. ak by si mohla a nezabudla, príležitostne mi ho odfoť a vlož.
veľmi pekne dakujem za tvoje rady, skúsenosti a za odpoved.
stacy77777
@pusta drahá, aj si ma rozosmiala, ty a nemehlo??? si príliš skromná, mnohým nám ešte dosť chýba, kým dorastieme na tvoje recepty...:-)))
pusta
@luss44 , veľmi oceňujem tvoje rady, praktické skúsenosti a vlastné vychytávky, ktoré určite použijem,ked budem znovu robiť.
dakujem ti veľmi pekne, že si sa mi tak podrobne venovala :-)
izabella929
nehľadaj chybu...nie každé jedlo aj zákusok sa nám vždy rovnako vydarí...netráp sa tým, mne sa páči a je dôležité, že je to chutné a vhodné na konzumáciu...mne sa tiež stáva, že niečo pokazím a veru je mi to aj ľúto vyhodiť, lebo všetko je dnes drahé...hlavne vajíčka...
pusta
@stacy77777 , ja viem o sebe svoje :D
rozosmiala si aj ty mňa, je mnoho vecí, na ktoré ja vôbec nemám...
@stacy77777 , môže byť rada, že ma pri tom nevidíš, smiala by si sa ešte viac :-))))
si veľmi zlatá, dakujem ti a pekný zvyšok večera ti prajem, hlavne zdarné varenie a pečenie .-)
pusta
@izabellka929 , ani mne sa vždy všetko nepodarí. aj som dosť váhala, či s týmto nepodarkom vyjdem von, ale naozaj sa oplatilo - viem, kde som to pohnojila, navyše som sa veľa naučila a aj zo srdca zasmiala :-)))
dievčence sú strašne zlaté a nezištne pomáhajú a to je fantastický pocit, to sa nedá zaplatiť.
veľmi pekne ti dakujem, si naozaj veľmi milá a snažíš sa ma povzbudiť, dobre mi to padlo.
luss44
@pusta , a prečo hneď nepodarok? podávaj to stravníkom s tým, že tak "hrboľato" to má vyzerať, hlavne že to chutí :) a nemaj obavy, aj mne dnes z jedného kakaového závinu vytiekla polovica chutnej plnky od @babkamt , čo už, vytierali sme ju lyžičkou. postup so želatinou, ako som opísala, používam pri všetkom kam dávam želatínu. pekný večer :)
havino
@pusta , ja som videla obrazok č. 6 a hned som vedela, ktorá bije, videla som,že toto sa už rozmiešať nedalo. To isté sa aj mne stalo, iný sáčok želatíny na studeno, tú čo som mala pred tým, stačilo len vymiešať, žiadne prihrievanie. Zamiešam, no len kým som ja zamiešala krem, tá si aj pekne tuhla a dopadlo to presne,ako u teba. Tak davaj, rýchlo druhý sáčok a pekne prečítala postup a pridala do ešte letnej lyžicu smotany a až potom do ostatnej masy. Inak táto želatína naozaj je spoľahlivá, ja nemám doma jeden sáčok,ale desať. V lete pečiem,ak so to dá tak nazvať, stáva sa, že aj dva krát do týždna, len ja vždy s nizkotučným tvarohom, alebo s ovocnými jogurtami a preto ju pridávam ked je na hrubo krém, aby som ho mohla krájať, nech mi negustiozne netečie na tanieri.
pusta
@luss44 , nabudúce spravím z núdze cnosť a urobím, ako mi radíš :D
poviem, že to tak má byť a ešte dodám, aké ťažké je tie jemné hrudky vyrobiť, že to chce priam cukrárske majstrovstvo:D :D:D
ale fakt chutilo. dala som si záležať, aby tie hrudky boli na fotografii zreteľné - aspoň som sa niečo dobré od vás všetkých naučila :-)
pekný večer aj tebe prajem.
pusta
@havino , mne to bolo už vtedy divné, ale dúfala som, že to je len môj dojem a pre istotu som predl´žila čas chladenia v chladniičke v nádeji, že to sadne. síce nesadlo, vznikli hrudky - miestami to bolo ako výborné želé cukríky :D
teraz už budem vedieť. som rada, že som vyšla s kožou na trh. možno som pomohla aj iným a nespravia tú istú chybu ako ja.
tiež mám v zásobe rôzne želatíny, ale tu som si dala záležať ešte aj na garancii - toto bola generálka a v júni sa chystám na premiéru s jahidami pre oslávenkyňu. cuť vynikajúca, tak môže byť znovu.
dakujem ti za veštko :-)
havino
@pusta nemáš za čo a kludne si to zopakuj aj s touto želatinou, aj ked medzi premierou, cez leto a ked sa ti to stane druhý krát, zober tyčový mixer a rozmixuj čo sa dá a to sa dá, len to tuhnutie bude slabšie, nebude rozložené, alebo ako to napísať, lebo už vlastne stuhlo, ale aspon hrudky nebudú, alebo rozmixovať a pridať druhý sáčok a výsledný efekt bude výborný a nik nič nespozná
pusta
@havino , daľšia tvoje veľmi užitočná vychatávka pre prípad potreby, aj tá druhá je výborná.
dakujem ti.
orchidea
@pusta - recept ktorý si použila je z môjho blogu čo mi samozrejme vôbec nevadí práve naopak, som rada, len ma mrzí, že sa ti nepodaril tak ako si očakávala. Už som ti písala odpoveď aj tam ale moje rady o použití želatiny nie sú až také dobré ako tie, ktoré ti napísali "varecháčky" tu. Je to super, keď sa máme s kým poradiť a aj mne tie rady pomohli lebo robiť so želatinou je problém pre viaceré. Ale my sa nevzdávame a skúšame ďalej a je pravda, že nie vždy sa všetko vydarí. Koľkokrát keď vidím zákusky v cukrárni od profesionálnej cukrárky tak si pomyslím, že takýto zákusok by som ani zadarmo neponúkala a nie to ešte za peniaze....Pri tvojom recepte ma trápi to, že sa ti pekne nepodarilo vybrať tortu z formy. Ja už veľa rokov robím vo forme a ešte sa mi to nestalo, niekedy sa mi trošku prichytí ale to len trochu, preto nechápem, kde je chyba. Možno v tom, že si mala hmotu hrčkavú, uvidíš nabudúce keď bude hladká či sa ti podarí vyklopiť pekne. Želám všetko dobré.
pusta
@mil á @orchidea ,
to je ale milé prekvapenie, práve som sa bola pozrieť na tvojom blogu, čítala som, čo si mi napísala a veľmi pekne ti dakujem.
nehnevaj sa, že som nepočkala, až mi tam odpovieš, ale po tejto mojej "generálke" sa blíži moja "premiéra" tvojej skvelej torty a chcem, aby bola taká fantastická ako tá tvoja.
nech ťa netrápi, že sa mi na prvýkrát nevydarila - už viem, kde som spravila chybu.máš pravdu, je super, že na vareche sú dievčatá, ktoré tak nezištne a ochotne poradia. aj mňa to nesmierne teší.
o tých zákuskoch v cukrárni zdieľam tvoj názor.
chcem ti však povedať, že tvoja torta je tu 2x v ten istý deň. s malým časovým rozdielom ju pridala používateľka @Belo pod názvom Jogurtova tortička. na tom by síce nič zlého nebolo, že je to tvoj recept, ale tvoju fotografiu z tvojho blogu vydáva za svoju a žne pochvaly bez mihnutia okom.
upozornili sme ju na to viacerí, ale fotku tam dalej ponrechala a mlčí.
mňa mrzí, že 13 ročné dievča /ak má naozaj má tých 13 r. ?/, takto flegmaticky podvádza, ani to s ňou nepohne...ved je to ľahko dokázateľné plagiátorstvo. čo z nej bude neskôr?
mlčí nielen ona, ale aj všetci ostatní z varechy.
prikladám link:

 varecha.pravda.sk/recepty/jogurtova-torticka-/40207-recep...


@orchidea , prajem ti veľa krásnych a úspešných receptov, máš úžasný blog a nech sa ti darí.
dakujem za tvoj čas
orchidea
@pusta ani nevieš ako ma tvoje slová či už tu alebo na mojom blogu potešili a budem rada, ak ti moje recepty budú prinášať radosť a ako som už písala, netreba sa vzdávať a ja verím, že sa ti teraz recept podarí, kľudne daj aj viac želatiny...krásny májový víkend a všetko dobré ti želám




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia