Ovocná torta
Ovocná torta

Čučoriedková torta so snehovými pusinkami

evusik - fotkaevusik, 10. mája 2018
Čučoriedková torta so snehovými pusinkami
Foto: evusik

Táto torta je kombináciou toho, čo mám rada - čokoláda, šľahačka, snehové pusinky a ovocie.

16
porcií
100 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
150 g
100 g
100 g
100 g
6 ks
1 ks
20 g
100 g
Plnka:
300 g
100 g
500 g
500 g
1 ks
2 ks
Snehové pusinky:
5 ks
300 g
1 ČL
1 ČL
A ešte:
250 ml




Postup

  1. 1

    KORPUS - najskôr vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a cukru. Čokoládu a maslo rozpustíme nad parou, odstavíme a po jednom zašľaháme 6 žĺtkov. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Nakoniec zamiešame sneh z bielkov a orechy. Pečieme na 160 °C asi 40 - 45 minút. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť. Tento korpus je na veľkú formu, priemer 27 cm. Ak by ste piekli v klasickej forme, priemer 21cm, korpus by bol veľmi vysoký, v tom prípade upečte korpus len z polovičnej dávky.

    Čučoriedková torta so snehovými pusinkami - obrázok 1
  2. 2

    PLNKA - čučoriedky spolu s cukrom povaríme na miernom ohni. Rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko. Tvaroh, jogurt a vanilkový cukor zmiešame. V druhej misky si podľa návodu pripravíme želatínu, ale dáme menej vody, ja som dala 150 ml. Do želatíny postupne zamiešame po lyžiciach čučoriedky a tvarohovú zmes, aby nám nevznikli hrudky, najlepšie mixérom. Upečený korpus vrátime do umytej formy, na boky dáme pás papiera na pečenie a do formy vylejeme tvarohovo čučoriedkovú hmotu. Nnecháme stuhnúť najlepšie cez noc.

    Čučoriedková torta so snehovými pusinkami - obrázok 2
  3. 3

    SNEHOVÉ PUSINKY - bielky šľaháme nad parou asi 7 - 8 minút, potom postupne pridávame cukor a šľaháme ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu, v ktorej rozmiešame lyžičku Solamylu (kukuričného škrobu). Snehovú masu si rozdelíme na dve časti. Do jednej zamiešame trochu čučoriedkového džemu, ktorý prepasírujeme cez jemné sitko.

    Čučoriedková torta so snehovými pusinkami - obrázok 3
  4. 4

    Sneh dáme do vrecka s ozdobnou špičkou a striekame na plech, na papier na pečenie rôzne tvary. Sušíme v rúre pri teplote 90 °C asi 40 minút. Dĺžka sušenia záleží aj od veľkosti tvarov. Ja som do vrecka dala naraz aj bielu aj ružovú hmotu, takže mi vznikali rôzne farebné kombinácie pusiniek.

    Čučoriedková torta so snehovými pusinkami - obrázok 4
  5. 5

    OZDOBENIE TORTY - 250 ml šľahačkovej smotany vyšľaháme do tuha a navrstvíme na tortu, do stredu dáme čučoriedky, lístky mäty alebo medovky.

    Čučoriedková torta so snehovými pusinkami - obrázok 5
  6. 7

    Pusinky v ruke rozpučíme a týmito úlomkami posypeme tortu.

    Čučoriedková torta so snehovými pusinkami - obrázok 7
  7. 8

    Torta v reze.

    Čučoriedková torta so snehovými pusinkami - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Povedená torta! Velmi se mi líbí práce s bezé, mně by bylo líto pusinky rozpučit, také sú krásné. O chuti nepochybuji, moc ráda bych ochutnala. Krásná práce!
jack
Tak toto sa oplatí vyskúšať.A súhlasím s@ Luwinka.Nemá chybu.
evusik
@Haji práveže také rozpučené sú najlepšie, my sme si robievali do pohára jahody, šľahačku a posypané popučenými pusinkami, to je niečo neuveriteľne dobré a keď sú pusinky popučené lepšie sa to naberá na lyžičku :) a zámer bol taký aby torta vyzerala taká zasnežená
@Janara @Luwinka @Jack ďakujem za nakuknutie :)

1x haji
luss44
torta priam luxusná, aj zloženie presne ako pre nás. Uložím a upečiem, asi na najbližšiu oslavu, tá šľahačka s pusinkami bude niečo nové, šplhnem si :)) Krásne fotky, ako vždy u Teba @Evusik.
evusik
@all ďakujem všetkým za milé komentáre :) tortu som robila našej vnučke k jej 2. narodeninám :)
ywett
@evusik tak takáto krásna torta by potešila aj mňa :-) vnučke srdečne gratulujem a prajem veľa zdravia šťastia a radosti :-)
farbuska
Krása! Iste je aj veľmi chutná. Možno sa odvážim a skúsim bez tých pusiniek. Aj tak musí byť skvelá. Vďaka za krásny recept.
evusik
@Farbuska (12.5.2018 22:07)

ďakujem, budem rada ak vyskúšaš, torta sama osebe je jednoduchá a pusinky sa dajú aj kúpiť v cukrárni alebo ozdobiť len ovocím podľa vlastnej fantázie :)
janger
Krasna je a aj chut si viem predstavit! Tiez mam rada aj dezerty s rozpucenymi pusinkami. Vnucatku vsetko najlepsie :-).
evusik
@Janger (14.5.2018 22:42)

ďakujem krásne aj za našu najmladšiu Matildu, práve ju mám doma, lebo mama v práci, tak si to užívam :)
1x janger
janger
@Evusik (15.5.2018 08:25)

Ake pekne meno ma vasa najmladsia :-). Nepocut casto. Hned mi napadla kniha Matilda, ktoru napisal Roald Dahl.
A aj ja som si vcera uzivala s nasim pokladom :-).
1x evusik
evusik
@Janger (16.5.2018 22:01)

knihy od tohto autora máme asi 4 ale Matildu nemáme, kniha Žirafa, Pelly a ja patrila k obľúbeným nášho vnuka, vždy keď bol u nás sme ju čítali dokola :)
keď ono to tak strašne rýchlo uteká, len teraz sa nám narodila prvá vnučka a už chodí do školy... treba si to užiť kým sa dá :)
1x janger