Čučoriedková torta so snehovými pusinkami
Foto: evusik
Táto torta je kombináciou toho, čo mám rada - čokoláda, šľahačka, snehové pusinky a ovocie.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Korpus: | |
6 ks |
|
150 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
6 ks |
|
1 ks |
|
20 g |
|
100 g |
|
Plnka: | |
300 g |
|
100 g |
|
500 g |
|
500 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
Snehové pusinky: | |
5 ks |
|
300 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
A ešte: | |
250 ml |
|
Postup
-
1
KORPUS - najskôr vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a cukru. Čokoládu a maslo rozpustíme nad parou, odstavíme a po jednom zašľaháme 6 žĺtkov. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Nakoniec zamiešame sneh z bielkov a orechy. Pečieme na 160 °C asi 40 - 45 minút. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť. Tento korpus je na veľkú formu, priemer 27 cm. Ak by ste piekli v klasickej forme, priemer 21cm, korpus by bol veľmi vysoký, v tom prípade upečte korpus len z polovičnej dávky.
-
2
PLNKA - čučoriedky spolu s cukrom povaríme na miernom ohni. Rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko. Tvaroh, jogurt a vanilkový cukor zmiešame. V druhej misky si podľa návodu pripravíme želatínu, ale dáme menej vody, ja som dala 150 ml. Do želatíny postupne zamiešame po lyžiciach čučoriedky a tvarohovú zmes, aby nám nevznikli hrudky, najlepšie mixérom. Upečený korpus vrátime do umytej formy, na boky dáme pás papiera na pečenie a do formy vylejeme tvarohovo čučoriedkovú hmotu. Nnecháme stuhnúť najlepšie cez noc.
-
3
SNEHOVÉ PUSINKY - bielky šľaháme nad parou asi 7 - 8 minút, potom postupne pridávame cukor a šľaháme ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu, v ktorej rozmiešame lyžičku Solamylu (kukuričného škrobu). Snehovú masu si rozdelíme na dve časti. Do jednej zamiešame trochu čučoriedkového džemu, ktorý prepasírujeme cez jemné sitko.
-
4
Sneh dáme do vrecka s ozdobnou špičkou a striekame na plech, na papier na pečenie rôzne tvary. Sušíme v rúre pri teplote 90 °C asi 40 minút. Dĺžka sušenia záleží aj od veľkosti tvarov. Ja som do vrecka dala naraz aj bielu aj ružovú hmotu, takže mi vznikali rôzne farebné kombinácie pusiniek.
-
5
OZDOBENIE TORTY - 250 ml šľahačkovej smotany vyšľaháme do tuha a navrstvíme na tortu, do stredu dáme čučoriedky, lístky mäty alebo medovky.
-
7
Pusinky v ruke rozpučíme a týmito úlomkami posypeme tortu.
-
8
Torta v reze.
@Janara @Luwinka @Jack ďakujem za nakuknutie :)
ďakujem, budem rada ak vyskúšaš, torta sama osebe je jednoduchá a pusinky sa dajú aj kúpiť v cukrárni alebo ozdobiť len ovocím podľa vlastnej fantázie :)
ďakujem krásne aj za našu najmladšiu Matildu, práve ju mám doma, lebo mama v práci, tak si to užívam :)
Ake pekne meno ma vasa najmladsia :-). Nepocut casto. Hned mi napadla kniha Matilda, ktoru napisal Roald Dahl.
A aj ja som si vcera uzivala s nasim pokladom :-).
knihy od tohto autora máme asi 4 ale Matildu nemáme, kniha Žirafa, Pelly a ja patrila k obľúbeným nášho vnuka, vždy keď bol u nás sme ju čítali dokola :)
keď ono to tak strašne rýchlo uteká, len teraz sa nám narodila prvá vnučka a už chodí do školy... treba si to užiť kým sa dá :)