Ovocná torta
Čučoriedková torta so snehovými pusinkami
Autor receptu: evusik
Táto torta je kombináciou toho, čo mám rada - čokoláda, šľahačka, snehové pusinky a
ovocie.
16 porcií |
100 minút príprava |
45 minút na 160 °C |
Postup
- KORPUS - najskôr vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a cukru. Čokoládu a maslo rozpustíme nad parou, odstavíme a po jednom zašľaháme 6 žĺtkov. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Nakoniec zamiešame sneh z bielkov a orechy. Pečieme na 160 °C asi 40 - 45 minút. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť.
Tento korpus je na veľkú formu, priemer 27 cm. Ak by ste piekli v klasickej forme, priemer 21cm, korpus by bol veľmi vysoký, v tom prípade upečte korpus len z polovičnej dávky.
- PLNKA - čučoriedky spolu s cukrom povaríme na miernom ohni. Rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko. Tvaroh, jogurt a vanilkový cukor zmiešame. V druhej misky si podľa návodu pripravíme želatínu, ale dáme menej vody, ja som dala 150 ml. Do želatíny postupne zamiešame po lyžiciach čučoriedky a tvarohovú zmes, aby nám nevznikli hrudky, najlepšie mixérom. Upečený korpus vrátime do umytej formy, na boky dáme pás papiera na pečenie a do formy vylejeme tvarohovo čučoriedkovú hmotu. Nnecháme stuhnúť najlepšie cez noc.
- SNEHOVÉ PUSINKY - bielky šľaháme nad parou asi 7 - 8 minút, potom postupne pridávame cukor a šľaháme ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu, v ktorej rozmiešame lyžičku Solamylu (kukuričného škrobu). Snehovú masu si rozdelíme na dve časti. Do jednej zamiešame trochu čučoriedkového džemu, ktorý prepasírujeme cez jemné sitko.
- Sneh dáme do vrecka s ozdobnou špičkou a striekame na plech, na papier na pečenie rôzne tvary. Sušíme v rúre pri teplote 90 °C asi 40 minút. Dĺžka sušenia záleží aj od veľkosti tvarov. Ja som do vrecka dala naraz aj bielu aj ružovú hmotu, takže mi vznikali rôzne farebné kombinácie pusiniek.
- OZDOBENIE TORTY - 250 ml šľahačkovej smotany vyšľaháme do tuha a navrstvíme na tortu, do stredu dáme čučoriedky, lístky mäty alebo medovky.
- Pusinky v ruke rozpučíme a týmito úlomkami posypeme tortu.
- Torta v reze.