Hovädzí tokáň
Hovädzí tokáň

Csikós tokány (Hovädzí tokáň) fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 28. mája 2017

Dnešný obed : Hovädzí tokáň so smotanou.

4
porcie
15 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100 g domáca
2 ks menšia
1 strúčik
2 PL domáce sterilizované
200 ml
250 ml 33%-ná
1 PL
Príloha:




Postup

  1. 1

    Hovädzie mäso som umyla, osušila.

    Csikós tokány (Hovädzí tokáň) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájala som ho na dlhé tenké pásy.

    Csikós tokány (Hovädzí tokáň) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvicu som dala nakrájanú slaninu a nechala som vytopiť tuk.

    Csikós tokány (Hovädzí tokáň) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som mäso.

    Csikós tokány (Hovädzí tokáň) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nechala som ho opiecť, kým sa odparila tekutina z mäsa.

    Csikós tokány (Hovädzí tokáň) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Výpek som zliala do rajnice, pridala som nakrájanú cibuľu a cesnak.

    Csikós tokány (Hovädzí tokáň) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som mletú červenú papriku.

    Csikós tokány (Hovädzí tokáň) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som 2 lyžice leča a podliala som všetko červeným vínom.

    Csikós tokány (Hovädzí tokáň) (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vložila som do základu mäso. Pridala som aj vývar a pod pokrievkou na slabšom plameni som pomaly dusila a podlievala.

    Csikós tokány (Hovädzí tokáň) (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po 70 min bolo mäsko mäkké a mohla som ho dokončiť.

    Csikós tokány (Hovädzí tokáň) (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    V smotane na šľahanie som vymiešala troška múky a pridala som do hotového jedla a ešte nechala prejsť varom.

    Csikós tokány (Hovädzí tokáň) (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hotové jedlo. Kým sa dusilo mäso, pripravila som prílohu nokerle.

    Csikós tokány (Hovädzí tokáň) (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Prajem vám dobrú chuť.

    Csikós tokány (Hovädzí tokáň) (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

frezia68
Moje veľmi obľúbené jedlo :-). Niekto robí z bravčového,neviem aké je v pôvodnom recepte.Ale Tvoj recept sa mi,Izka,veľmi páči :-).
1x martau
patroveckypitrs
Veľmi dobré si uvarila, ešte že som mal aj ja dobrý obed, lebo by som pregĺgal na prázdno pred monitorom. No tento tvoj recept vyzerá veľmi dobre a je uložený na utorok . Zato hviezdičky letia za recept už dnes. Jaj a ešte niečo, prechádzam aj ja na varenie v hrnci podla teba a nie len pečenie v rúre, celkom za mi to zaľúbilo. Menej riadov a mäso mäkké a chutné. Ďakujem.
1x haji
haji
Díky za krásný servis, bezva receptík a nádherná fota.Naprostý souhlas, Pítrs, maso vařené, dušené je stravitelnější. Bezva nedělní oběd, jsi šikulka, milá Izi, díky za sdílení!
bozulka
Je to super,musím konečne aj ja niečo uvariť z hovädzinky...:-)
nikoleta3859
konečne ste sa pani Izzabelka tu objavili som velmi rada lebo dodavate super recepty,velmi inšpirativne
izabella929
@frezia68 ,na mäse nezáleží, ak môžeš len kuracinu, urobíš z nej..záleží od chutí a zvykov..@patroveckypitrs ,teší ma, že nasleduješ moje dobré rady..nemám nič proti pečeniu v trúbe, ale, mne sa páči to robiť na panvici pod pokrievkou a mať mäso pod dohľadom..keď ho dám do trúby, často pozabudnem tak často a malým množstvom podlievať..mäsko je šťavnaté a nestratí na chuti..@haji , teším sa, že sa ti recept páči..)@bozulka , hovädzina patrila vždy medzi moje obľúbené mäsá..teraz keď ho dostávam od susedkinho ocka úplne čerstvé, tak si to veľmi rada vychutnám..@nikoleta3859 , som rada že si moja fanúšička..)dnes sa venujem vareniu pre net menej, ale za to moja láska pečenie, na tú si vždy nájdem čas...nebol by to pre mňa piatok, keby som nepiekla nejaký koláčik na víkend..už aj to ma teší, že všetci čakajú, čo to zase bude v sobotu za čudo..Potešili ste ma a ja vám všetkým ďakujem za milé komentáre.-)
jack
No tak to už hej,milá Izka.Mäsko musí byť veľmi chutné a tá príloha...Najlepšia na svete.:-)
kikusiatko1507
Presne takto az po pridanie smotany robim aj ja, kombinaciu cerveneho vina a smotany som este neskusala pouzit, nuz je najvyssi cas vyskusat :-). Dakujem za inspiraciu.
daniela15
A mám o problém menej, najbližšiu nedeľu varím tento recept. Už teraz sa naň teším. :-)
sracz
... tak pod technologický postup aj tohoto Tvojeho rcp, milá Izka, sa aj ja rád podpisujem. Ďakujúc rodnej hrude a famílii po mamkinej "praslici" ho poznám a často používam. Do_slova a do_písmena prudko jedlé a v komlexe aj so zákuskom schválené na šľachtický stôl! Maj krásny nový týždeň, gazdinečka šikovná!
1x zahra
evanaaa
Teda, Izka, ty vieš ako na to, vždy perfektné a chutné......ozaj, nie je csikós pohonič? Alebo sa asi mýlim? Inak, ja hovädzie robievam tiež často......
izabella929
@evanaaa , Evka je to ten , ktorý z konského sedla riadi pasenie koní na stepi v Hortobágyi..môže to byť i ten, ktorý sedí na voze , teda pohonič..prekvapilo ma, čo o tom píše Wikipédia, že je to človek drsných mravov, ťažko,ovládateľný charakter..nuž môže to byť aj pravda, lebo táto step vyžaduje istú oddanosť stádam o ktoré sa trvalo stará..keďže sa v tej oblasti viac používa hovädzie mäso, lebo je tam dostatok, nie div, že to pomenovali takto..ale inak veľmi typické je skoro vždy používať pod prípravu mäsa údenú slaninu, aby bolo sýtejšie..čo si Maďari neodpustia takmer nikdy, podlievať mäso vínkom, čomu sa nedivím, lebo má to celkom iný šmrnc..mnoho takých jednoduchých jedál pochádza z tejto oblasti..napríklad šlambuc, parikáskrumpli, perkelty a guláše..základom je vždy slanina,cibuľa, paprika a paradajky..veľmi jednoduché jedlá a chutné..)@jack , áno jedlo je veľmi chutné..@kikusiatko1507 , pridaním šľahačky nič nepokazíš v kombinácii s vínom..netreba to prehnať..@daniela
izabella929
@daniela15 , keď uvaríš, napíš o tom ako vám chutilo toto jedlo..dík..)@sracz , mám rada jednoduché jedlá a preto sa častejšie objavujú ako tie prekombinované..tí, ktorí navštívili Maďarsko, vedia o tejto chuti napísať viac..ty už o tom vieš, že som na tejto stepi strávila určitú dobu a učila som sa variť i piecť tak, ako varia oni len z dostupných surovín, ktoré sa dochovajú a dopestujú v tom je čaro tejto kuchyne..Ďakujem pekne všetkým za komentáre.-)
patroveckypitrs
Tak ako som napísal bol dnes csikós tokáni, ale bol aj csipós. Ja som k nemu urobil kolienka, to sú ešte tie zo sociálnych dávok. Ha- ha. Veru bol dobrý, len som pridal do neho huby sušené a čili.


1x zolik
evanaaa
Izka, ďakujem ti za rozsiahly výklad, takže tak je to, niečo sa mi zdalo povedomé......inak, aj moja mama ( a jej mama) varili na "maďarskú nôtu", teda štipľavé a mama pod každé mäso na šťave dávala papriku a paradajku......( veď v jej mladom veku bola maďarčina povinná, na juhu Slovenska).
izabella929
@patroveckypitrs , vďaka za peknú fotku tvojho tokáňa.) určite bol výborný, ak bol aj csípós..ja žiaľ nemôžem také, ale i tak je to chutné jedlo..s cestovinou je skutočne výborný...si milý a ďakujem za vyskúšanie receptu.-)@evanaaa , teší ma, že táto chuť ti je Evka moja známa..)a je to tak, že bola v tom čase maďarčina povinná na juhu SK..i moja maminka chodila do takej školy a bohužiaľ vtedy to bolo tak..napokon pridaním papriky a paradajky pod mäso sa nič nepokazí, iba sa zvýrazní jeho chuť..ďakujem vám obom za milé komentáre.-)
zolik
toto je tak vdacny recept. rychly, chutny a na druhy den (ak zostane) este lepsi. a co sa mne velmi paci, ze priloha sa da obmienat. lebo k tomuto tokany pasuje akakolvek priloha. vdaka @Izabella
arnilka
@evanaaa , ak to bolo v čase Slovenského štátu, potom na základe Druhej viedenskej arbitráže z 20. augusta 1940, terajší Juh Slovenska nebol jeho súčasťou, pripadol vtedajšiemu Madarsku.
izabella929

@arnilka , je mnoho vecí neuveriteľných, ale mne môžeš veriť, že terajší okres Lučenec patril až po Tomášovce pod Maďarov a teda deti museli povinne chodiť do maďarskej školy.. dokonca sa museli v kostole modliť po maďarsky..a csikós je pastier koní, alebo pohonič..@lenkana , si tomu riadne dala..! poriadna hlúposť..

arnilka
@izka , presne tak. súhlasím s tebou a o tom istom hovorím vo svojich vyšších komentároch. len mi nešlo do hlavy, že by to bolo možné na SVK, ak by tie územia spravovalo Slovensko. najsmutnejšie na tom je, že na to doplácali obyčajní ľudia z oboch strán, však za nič nemohli! :-(
evanaaa
@Arnilka , mama žila vo Vrábľoch, ako to bolo naozaj, ja netvrdím, je to všetko z jej rozprávania, napokon, narodila sa v r.1918.......a ako píše aj Izka, maďarčina bola povinná, to viem, a starí rodičia reč ovládali, aj ich deti.....a to slovo som presne ani ja nevedela ( csikós), jeho preklad, len viem, že som mala spolužiaka ktorý sa tak volal a spájali ho s pohoničom koní :) A ani som netvrdila, že je to v preklade pastier, zle si čítala.....
@Lenkana , cikoš a čikóš je rozdiel :)
arnilka
@evanaa , ved hej, to je to obdobie, ked spomínané územia nepatrili Slovensku na základe Druhej viedenskej arbitráže a neboli pod správou Slovenska, ale patrili Madarsku a boli pod jeho správou - vid môj koment vyššie. Na Slovensku niečo takéto nikdy neexistovalo!
no a čo sa týka slova "csikós" (čikóš), tak jeho význam je taký, ako som uviedla z Wikipédie.
vid priložený link vyššie. Neboj, čítala som dobre, napísala si: .... .ozaj, nie je csikós pohonič? Alebo sa asi mýlim? Inak, ja hovädzie robievam tiež často......
izabella929
@arnilka , tu sa jedná o dva podobné slová: csikós a csíkos..to prvé je ten spomínaný pastier koní, alebo ktorý sedel na voze a poháňal ich..to druhé slovo: csíkos, znamená niečo pruhované..nebudem sa zmieňovať o tom, ako sa so slovákmi na tomto území zaobchádzalo..moja maminka rozprávala nepríjemné spomienky..nechcem o tom písať..v každom prípade sa jedná o výborné a chutné mäsko..ste obe veľmi milé a ďakujem pekne že sme si zaspomínali..
arnilka
vieš @izka , môj ocko niečo podobné zažil v škole, malému chlapcovi bolo ťažko, ked zrazu nerozumel ani slovko. no ale po čase sa naučil a zaradil sa medzi najlepších žiakov školy a perfektne potom ovládal oba jazyky slovom i písmom. práve preto ma to zaujalo. vdaka za spomienky :-)