Csikós tokány (Hovädzí tokáň) fotorecept
Foto: izabella929
Dnešný obed : Hovädzí tokáň so smotanou.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
100 g domáca |
|
2 ks menšia |
|
1 strúčik |
|
2 PL domáce sterilizované |
|
|
|
|
|
200 ml |
|
250 ml 33%-ná |
|
1 PL |
|
|
|
Príloha: | |
|
Postup
-
1
Hovädzie mäso som umyla, osušila.
-
2
Nakrájala som ho na dlhé tenké pásy.
-
3
Na panvicu som dala nakrájanú slaninu a nechala som vytopiť tuk.
-
4
Pridala som mäso.
-
5
Nechala som ho opiecť, kým sa odparila tekutina z mäsa.
-
6
Výpek som zliala do rajnice, pridala som nakrájanú cibuľu a cesnak.
-
7
Pridala som mletú červenú papriku.
-
8
Pridala som 2 lyžice leča a podliala som všetko červeným vínom.
-
9
Vložila som do základu mäso. Pridala som aj vývar a pod pokrievkou na slabšom plameni som pomaly dusila a podlievala.
-
10
Po 70 min bolo mäsko mäkké a mohla som ho dokončiť.
-
11
V smotane na šľahanie som vymiešala troška múky a pridala som do hotového jedla a ešte nechala prejsť varom.
-
12
Hotové jedlo. Kým sa dusilo mäso, pripravila som prílohu nokerle.
-
13
Prajem vám dobrú chuť.
ako "csikós" sa označuje: 1. pastier koní
2. chovateľ koní
3. jazdec na koni
nl.wikipedia.org/wiki/Csik%C3%B3s...
ako "csikós" sa označuje: 1. pastier koní
2. chovateľ koní
3. jazdec na koni
nl.wikipedia.org/wiki/Csik%C3%B3s...
xi - xi - xi
@arnilka , je mnoho vecí neuveriteľných, ale mne môžeš veriť, že terajší okres Lučenec patril až po Tomášovce pod Maďarov a teda deti museli povinne chodiť do maďarskej školy.. dokonca sa museli v kostole modliť po maďarsky..a csikós je pastier koní, alebo pohonič..@lenkana , si tomu riadne dala..! poriadna hlúposť..
@Lenkana , cikoš a čikóš je rozdiel :)
no a čo sa týka slova "csikós" (čikóš), tak jeho význam je taký, ako som uviedla z Wikipédie.
vid priložený link vyššie. Neboj, čítala som dobre, napísala si: .... .ozaj, nie je csikós pohonič? Alebo sa asi mýlim? Inak, ja hovädzie robievam tiež často......