Crêpes soufflées / kysnuté palacinky fotorecept

mitzy - fotkamitzy, 18. júla 2017
Crêpes soufflées / kysnuté palacinky (fotorecept)
Foto: mitzy

Dostala som krásnu knihu: Umenie francúzskej kuchyne. Vyskúšala usom urobiť kysnuté palacinky. Sú jemnučké. S marhuľovým domácim džemom a poprášené práškovým cukrom chutili výborne.

10
porcií
150 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
3/4 šálky vlažné
3/4 šálky studená
3 ks
1 a 1/2 PL
1 PL
5 PL
 štipka
Na vysmážanie:
20 g
Voliteľné do cesta:
3 PL (alebo koňak, pomarančový likér)




Postup

  1. 1

    Šálka má 200 ml. A šálka znamená 140 g múky. Základný recept na kysnuté palacinky: Crêpes à la levure: V 1/4 teplého mlieka rozpustíme droždie. Mlieko by malo mať teplotu cca 36 stupňov Celzia, ako človek. Múku preosejeme, zmiešame s cukrom, žĺtkami, mliekom, vodou (poprípade alkoholom) a pripraveným kváskom v robote alebo ručným mixérom s lopatkami. Cesto sa v mise zakryje a nechá sa odpočívať 2 hodiny. Na viac nadýchané palacinky, Crêpes soufflées sa do cesta po odležaní primieša sneh z troch bielkov a štipky soli tak, že sa najskôr primieša polovica snehu, vmieša sa do cesta a potom sa primieša druhá polovica snehu. Cesto sa potom hneď vypráža.

    Crêpes soufflées / kysnuté palacinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyprážanie palaciniek: Na vyprážanie som použila prepustené maslo. Prepustené maslo, beurre clarifié, si pripravíme zahriatím masla, kým cesto odpočíva. Na spodku zohriateho rozpusteného masla potom ostanú mliečne zbytky a na vrchu zostane žltá tekutina - čisté prepustené maslo, na ktorom sa vypráža, nezhnedne a nepripáli sa. Mliečne zbytky sa zas môžu použiť do polievok. Na panvicu na palacinky nalejeme trošku prepusteného masla, keď je horúce, naberačkou naberieme cesto a urobíme prvú palacinku. Smažíme minútu na jednej strane a pol minúty na druhej strane. (Francúzi vysmážajú aj na masti z kožky.)

    Crêpes soufflées / kysnuté palacinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak si chcete pripraviť nekysnuté francúzske palacinky, Crêpes fines sucrées, vynechajte kvasnice, sneh z bielkov a ponechajte ostatné suroviny. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

haji
Hmm, s marhulovým džemom, takové mám nejraději! Krásná práce, detailní postup a skvělé foto! Milá @Mitzy , jestli vidíš holúbka, tak jeden kousek a šup, ať frčí na Jihovýchod Moravy, mám otevřenou náruč, děkujíí!
mitzy
@Haji postretávala som nejaké, ale je im veľmi teplo na dlhú cestu :)
1x haji
mitzy
@Staflik (18.7.2017 14:27)
posielam ti foto :) - recept z knižky má viac ako 50 rokov, overený náruživými kuchárkami, podľa mňa (a knižky) to palacinky sú aj vizuálne.


smejkad
Na jednu šálku múky jeden a pol polievkovej lyžice droždia?
Nemala byť čajová?
mitzy
@Smejkad (18.7.2017 15:26)
je to cca 12 g, píšem presne podľa receptu. V tejto kuchárke sú mierami len polievkové lyžice. Myslím, že to množstvo je okej.
siisa
Milá @Mitzy , palacinky vyzerajú úžasne. S kváskom by boli zdravšie....neskúsiš ?
1x mitzy
mitzy
@Siisi , nikdy som ešte nekváskovala. musíš urobiť recept na kvások a potom sa odhodlám, poprípade nejaký dobrý link mi hoď prosím :)
petrkluc
No já nevím, ale musím oponovat, podle mého názoru to taky palačinky nejsou. Za pravdu mi nedávno dal i zdejší guru všech restaurací zvaný @2010 , když napsal:

"technicky ked cesto ma daaky pripravok na kysnutie v sebe ako prasok do peciva tak je to pancace -lievanec a ked nema nic je to crepes- palacinka. Na hrubke a velkosti nezalezi."

Takže jsou to lívance a ne palačinky. Překlad v knize (a především překladatel) se může mýlit.
mitzy
@Petrkluc (18.7.2017 22:16)

pozri si francuzsky slovnik a slovo crêpes prosim, je to v preklade palacinka. zaroven napis list do vydavatelstva, kde vysla kucharska kniha, aby nemiatli ludi, knihy stiahli z predaju a zapalili na namesti B-) pridem sa pozriet na vatru a opeciem si na nej cervene jablcko na palicke...popripade este skus s tymto oslovit autorky kucharky. mozno sa i v hrobe obratia aby si vstupili s kysnutou palacinkou do svedomia, nerestnice jedny. hm a potom mozno zmenim slovo palacinky na duhoveho jednorozca, lievance, podrazku na papucke, vatickovy kobercek alebo iny nazov ;) p.s.: fakt uz neviem co je vtipnejsie ako scena s nokmi a knedlikmi. bodujete, chlapci.
kecemis
@Mitzy akosom uvidel tvoj tento tvoj vytvor, ver mi po vyskusani mne a nielen mne bolo jedno, ci su to palacinky alebo lievance. Boli lahucke, chutne a vsetci si veru pochutili. Kvoli dcere som vsak robil z bezlepkovej muky. A preto ti nemozem pridat fotku. Nejak sa mi nepacila a nevedel som najst to spravne svetlo. Dakujem za skvelu veceru za seba a aj za ostatnych.
1x mitzy
methi
Podla nazvu tie palacinky maju byt klasicke crepes, napr. podla receptu Julie Child, bez drozdia. A souffle je to kvoli plnke, ktora do nich ide. Pozrite toto video


mitzy
@Kecemis (19.7.2017 05:05)

strašne som rada, že vám doma chutili a urobili radosť :) o to vlastne ide - šíriť chutné recepty a naozaj je jedno, či sa to nazve palacinky, alebo lievance ;) urobili ste mi deň! majte sa pekne a užívajte slniečko všetci!
methi
@Mitzy (19.7.2017 07:46)

Osobne si myslim, ze bez kvasnic. Ale dolezite v tom recepte od Julie je asi to slovko ALEBO (cesto s kvasnicami), cize to s kvasnicami je ako druha alternativa. Kazdopadne vyzeraju chutne. ;)
jujoska
podla mna ak sa da do toho nieco zabalit, zakrutit tak je to palacinka, do lievanca sa nic balit neda. Vzdy to budu vizualne palacinky, ci tam pojde drozdie, kvasok alebo prasok do peciva. Nechapem naco zase taketo zbytocne debate. Chlapci sa musia strasne nudit
kukulienka71
mám veľmi rada francúzsku kuchyňu a tieto palacinky vyzerajú božsky. Suflé znamená nadýchané, kvôli droždiu a snehu.
1x haji
haji
@Kukulienka71 (19.7.2017 09:42)
Překladač nepustí inak : crepes palačinka a souflées nadýcaná. Není o čem. V ústech a bříšku nebíčko. A je úplně fuk akademická debata angl či france. Chutit bude všem, kteří milují podobné dobroty. Jen pro srandu: moje stará babička je dělávala, u nás se jim říkalo "olevance" - od slova olévat /panvicu těstem/. haha Plnila je marmeládou, povidly, zatočila. Byla jich vždy obrovská mísa. Teplé, studené, mizely rychlostí světla.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Lievance sa zabaliť dajú, lebo lievance sú veľké s kvasnicami, nedajú sa zabaliť dolky, tie sú maličké tiež s kvasnicami ale hustejšie cesto, lievance je síce kysnuté cesto ale riedke. A palacinky boli vždy bez kvasníc. Naučili ma to roky varenia a moja mama.
marianne
@Mitzy vyzerajú báječne, to v prvom rade, pekný darček si dostala, dobrej kuchárke sa aj ja vždy poteším. Teraz mám mániu zbierať staré zošity a kuchárske knihy, som povymetala všetky antikvariáty zase..Úprimne mňa ani netrápi či sú crepes alebo necrepes, ale mne sa tam zdá trošku primoc kvasníc na jednu šálku múky, myslím si, že keď sa úberú, vôbec nič sa nestane..
kukulienka71
@Methi (19.7.2017 09:44)

video som si pozrela, výsledok by mi určite veľmi chutil, vyzerá skvele.
myslím, že si môže každý vysvetľovať ten názov tak, ako sám chce, mne sa zdá k pravde bližšie príspevok od @mitzy dnes o 7.46, teda, že cesto je nadýchané.
Nik sa nemá prečo urážať;-)
mitzy
@Kukulienka71 (19.7.2017 19:37)
správne :) @Marienka44 ja som použila čerstvé kvasnice, droždie vivo. V kuchárke sa píše, že sa môže použiť i sušené. @Tiginko z diskusie v linku sa stotožňujem s názorom, že na sviatky treba vziať svokra z domova :)
petrkluc
@Kukulienka71 (19.7.2017 19:37)

Doopravdy komické je něco jiné: To jako ty měníš kabáty z večera do rána - pod jinými recepty jiných autorů si hraješ na cenzorku a názvy jídel opravuješ s mimořádnou chutí, pouze tady je to podle tebe "komické". Opravdu divný metr.

@redakce , slova jako "farizejství" vám vadí, nechutné komentáře ve stylu "fuj, ble, hnus" a tak dále ne?
kukulienka71
@Petrkluc (19.7.2017 22:12)

Frezia68 29. apríla 2017 o 20:31

@Petrkluc : samozvolený cenzor,ktorému chýba trocha slušnosti,empatie,pokory.Ľahko sa skrýva za Nick,ak sa ani predstaviť nevie.Každý z nás niečo napísal o sebe,neskrývame vek,poznáme sa viac rokov.Bežná úcta k Varecháčom Vám chýba a máte dojem,že kritikou vylepšíte recept? Ste taký odborník?Prečo ste prišli na Varechu?Tu sa varí,pečie a občas je tu aj zábava.Mútiť vodu nie je potrebné.
redakcia
@Petrkluc (19.7.2017 22:12)

Komentáre k receptom sú určené na komentovanie receptov a nie na komentovanie, posudzovanie, hodnotenie a znevažovanie osobnosti užívateľov.
canon007
@Kukulienka71 (19.7.2017 22:20)

Tak toto je komentár k receptu. Vôbec nekomentuje, neposudzuje ani nehodnotí a neznevažuje osobnosť učivateľa.
kukulienka71
@Canon007 (19.7.2017 22:45)

komentár k receptu som dala už pred časom, na rozdiel od teba. A citovaný komentár nie je môj, takže sa ukľudni.
redakcia
@Canon007 (19.7.2017 22:45)

Uvedený komentár je reakciou na @Petrkluc , ktorý celú túto debatu svojim komentárom začal. A teraz šup do postele, dobrú noc všetkým Varecháčom :)
mitzy
...sú souffleés, pretože je tam vmiešaný sneh z bielkov. Môže sa vmiešať do cesta s kvasnicami (Crêpes á la levure -levure = kvasnice) a do ľahkého cesta na palacinky (Crêpes fines sucrées.) tak vzniknú palacinky souffleés.... plnka už je bonus. ja som urobila tieto s kvasnicami, pretože som tak nikdy nerobila a kuchyňu beriem ako priestor, kde sa dá vyhrať. francúzi majú xyz receptov na palacinky, tak ako my -prekvapivo- ja som pridala recept z knihy. jeden z mnohých. naozaj som prekvapená, že sa tu večer kvôli palacinkám strhla zjavne zas čudná konverzácia a mazali sa komenty. @redakcia ďakujem. som rada, že zbytočnosti som nemusela čítať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia