svokor ma popytal aby sme mu do domova doniesli dolky. Ja viem
vsak robit iba lievance. Ako sa robia dolky prosim vas? aky je medzi
tym rozdiel?
Diskusie
- Zizu: Žĺtkové rezy 2 najnovší komentár včera 19:16
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1029 najnovší komentár včera 14:33
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 2 najnovší komentár včera 19:16
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1029 najnovší komentár včera 14:33
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 13 najnovší komentár 8. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 588 najnovší komentár včera 14:33
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 2 najnovší komentár včera 19:16
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Grilážové kocky Jožky Zaukolcovej -
Apsheron - lieskovoorieškový zákusok +fotopostup -
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Domáce bezlepkové opekance „bobaľky“ s makom +video -
Trojchodové menu z teplovzdušnej fritézy. Pestré hranolčeky, mandľové rezne a jednoduchý perník -
Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou +fotopostup -
Chrumkavé slané praclíky +fotopostup
-
Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí VIDEO -
Trojfarebné šuhajdy plné čokolády a orechov VIDEO -
Mramorovaná poleva na sušienky a koláčiky. Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť wau efekt VIDEO -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky VIDEO -
Jednoduché triky, efektný výsledok. Takto zdobiť koláčiky ste ešte určite neskúšali! VIDEO -
Vianočné pečivo pre lenivé gazdinky. Rýchlo hotové a bez vykrajovania! VIDEO -
Biela čokoládová saláma, jednoduchá cukrovinka, ktorú zvládne každý VIDEO
-
Sviatočný zákusok: 12 receptov na medové rezy. Od nehynúcej klasiky až po nové variácie -
Vianočná klasika: 13 receptov na vanilkové rožky. Máme tip aj pre lenivé gazdinky, ako ich urobiť raz-dva! -
Jemné a krehké: 11 receptov na strojčekové pečivo. Toto vám vydrží až do Silvestra -
Ježe, rožteky, laskonky či medvedie labky: 13 receptov na vianočné dobroty s kokosom -
Použite tie správne: Tieto zemiaky sú najlepšie na zemiakový šalát. Prečo nie všetky druhy fungujú? -
TOP rebríček: 15 najčítanejších vianočných receptov všetkých čias. Upečte si na sviatky to najlepšie -
Sviatočné pečenie: 12 receptov na najobľúbenejšie vianočné zákusky
Dolky sú z kysnutého cesta. To sa vaľká, na doske sa z neho vykrajujú okrúhle kúsky (ako pagáčiky). Pečú sa na sucho, kedysi rovno na platni sporáka, dnes na suchej panvici. Ukladajú sa misy. Tam sa zalejú horúcim mliekom, v ktorom je roztopený med a cukor. Nemajú sa utopiť, ani rozmočiť, vlhké majú byť len z vrchu. Nakoniec sa posypú makom a premiešajú.
Mnoho ľudí si však dolky a lievance zamieňa, tak starého pána radšej požiadaj o upresnenie.
Lievance sú tiež z kysnutého riedkeho cesta a tie sa pečú na panvici so 4 priehlbinkami a spájajú sa po dve džemom, alebo tvarohom. Lievancom niekto hovorí palacinky, ale palacinky nie sú zarábané s kvasnicami, len s mliekom.
Dolky sa podľa potreby dokončovali tak, že sa vhodili do vriacej osladenej vody, nechali spariť, poliali horúcim mliekom, posypali makom cukrom a omastili maslom. Na panvici si to neviem predstaviť ako sa pečú, ani sa nedá urobiť veľké množstvo. Babka keď ich piekla mala zaprataný nimi celý šporák a len ich posúvala a bedlivo sledovala aby sa jej nepripálili a boli pekne prepečené. Neviem či do nich nešiel aj strúhaný varený zemiak, aby bolo cesto trvanlivé, nešiel do nich tuk tak ako pri klasickom kysnutom ceste, bolo to suché cesto.