Varenie

Som zmätena

silvi - fotkasilvi, 21. decembra 2013

svokor ma popytal aby sme mu do domova doniesli dolky. Ja viem
vsak robit iba lievance. Ako sa robia dolky prosim vas? aky je medzi
tym rozdiel?

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
iný kraj iné pomenovanie, u nás sa livance volali dolky alebo ešte vdolky
sovka62
Nie je to to isté. Lievance sa robia z kysnutého cesta, podobného ako na palacinky, rozdiel je v tom, že je o niečo hustejšie (ale dá sa liať z naberačky) a používa sa droždie. Pražia sa v špeciálnej panvici s jamkami.
Dolky sú z kysnutého cesta. To sa vaľká, na doske sa z neho vykrajujú okrúhle kúsky (ako pagáčiky). Pečú sa na sucho, kedysi rovno na platni sporáka, dnes na suchej panvici. Ukladajú sa misy. Tam sa zalejú horúcim mliekom, v ktorom je roztopený med a cukor. Nemajú sa utopiť, ani rozmočiť, vlhké majú byť len z vrchu. Nakoniec sa posypú makom a premiešajú.
Mnoho ľudí si však dolky a lievance zamieňa, tak starého pána radšej požiadaj o upresnenie.
arasidka
Sovka, my ich voláme pupáky.Presne tak ich aj ja robím, tak ma tonaučil môj ocko. Vyrežieš koliesko, opečieš zjednej i druhej strany, potom ich ešte postavím a opečiem i z boku. My ich potom vložíme do vriaceho mlieka, rýchlo vyberieme a postupujeme tak, že ich posypeme orechami, či makom, alebo aj tvarohom s cukrom a roztopeným maslom. Je to fajnová pochúťka.
lorak40
Čo tak na sviatky zobrať svokra z domova k sebe?
evanaaa
Tak teraz neviem, čo robievala moja mama ako vdolky, tiež z kysnutého, ale liateho cesta a lyžicou naberala a dávala na panvicu, opiekla na masti ( oleji) z oboch strán a zlepovala lekvárom, vrch pocukrila. Ale neboli veľké, ako lievance, ale malé, ako tie, čo sa robia v priehlbinkách. Teda aspoň takto som ich ja poznala a viem, že ich robili podobne aj susedia.
dobryhrncekvar
ja volám dolky to čo pečiem v dolkári t.j. panvici so 4 priehlbinkami, ktoré potriem olejom a nalejem vykysnuté cesto, je to v podstate hustejšie palacinkové cesto aj s droždím. Potriem lekvárom a dávam tiež tvaroh medzi 2 dolky.
babidka
Sovka ma pravdu - lievance su z /riedsieho/ liateho cesta , dolky su z hustejsieho kysnuteho cesta .My sme dolky doma pekavali v dolkari z liatiny v rure alebo na sporaku .Dolkar uz nemam , na pecenie doliek pouzivam mufinovy plech . Su to nieco ako sisky bez vyprazania /pecene v rure / .
hubata
Presne to vystihla @sovka62 : dolky sú z kysnutého cesta upečené na platni šporáka, na panvici sa nedajú upiecť, lebo sú vysoké cca 1,5 cm. Piekli sa pomaly na kraji šporáka na drevo. Boli trvanlivé, lebo upečené sa dali do veľkej misy a postupne sa z nich bralo.
Lievance sú tiež z kysnutého riedkeho cesta a tie sa pečú na panvici so 4 priehlbinkami a spájajú sa po dve džemom, alebo tvarohom. Lievancom niekto hovorí palacinky, ale palacinky nie sú zarábané s kvasnicami, len s mliekom.

Dolky sa podľa potreby dokončovali tak, že sa vhodili do vriacej osladenej vody, nechali spariť, poliali horúcim mliekom, posypali makom cukrom a omastili maslom. Na panvici si to neviem predstaviť ako sa pečú, ani sa nedá urobiť veľké množstvo. Babka keď ich piekla mala zaprataný nimi celý šporák a len ich posúvala a bedlivo sledovala aby sa jej nepripálili a boli pekne prepečené. Neviem či do nich nešiel aj strúhaný varený zemiak, aby bolo cesto trvanlivé, nešiel do nich tuk tak ako pri klasickom kysnutom ceste, bolo to suché cesto.
arasidka
@hubata , ako by si mňa videla, ale nie tento rok, teraz sme bez doliek, ale ak dostanem na ne chuť, spravím ich kedykoľvek. Milujem ich !