svokor ma popytal aby sme mu do domova doniesli dolky. Ja viem
vsak robit iba lievance. Ako sa robia dolky prosim vas? aky je medzi
tym rozdiel?
svokor ma popytal aby sme mu do domova doniesli dolky. Ja viem
vsak robit iba lievance. Ako sa robia dolky prosim vas? aky je medzi
tym rozdiel?
Dolky sú z kysnutého cesta. To sa vaľká, na doske sa z neho vykrajujú okrúhle kúsky (ako pagáčiky). Pečú sa na sucho, kedysi rovno na platni sporáka, dnes na suchej panvici. Ukladajú sa misy. Tam sa zalejú horúcim mliekom, v ktorom je roztopený med a cukor. Nemajú sa utopiť, ani rozmočiť, vlhké majú byť len z vrchu. Nakoniec sa posypú makom a premiešajú.
Mnoho ľudí si však dolky a lievance zamieňa, tak starého pána radšej požiadaj o upresnenie.
Lievance sú tiež z kysnutého riedkeho cesta a tie sa pečú na panvici so 4 priehlbinkami a spájajú sa po dve džemom, alebo tvarohom. Lievancom niekto hovorí palacinky, ale palacinky nie sú zarábané s kvasnicami, len s mliekom.
Dolky sa podľa potreby dokončovali tak, že sa vhodili do vriacej osladenej vody, nechali spariť, poliali horúcim mliekom, posypali makom cukrom a omastili maslom. Na panvici si to neviem predstaviť ako sa pečú, ani sa nedá urobiť veľké množstvo. Babka keď ich piekla mala zaprataný nimi celý šporák a len ich posúvala a bedlivo sledovala aby sa jej nepripálili a boli pekne prepečené. Neviem či do nich nešiel aj strúhaný varený zemiak, aby bolo cesto trvanlivé, nešiel do nich tuk tak ako pri klasickom kysnutom ceste, bolo to suché cesto.