svokor ma popytal aby sme mu do domova doniesli dolky. Ja viem
vsak robit iba lievance. Ako sa robia dolky prosim vas? aky je medzi
tym rozdiel?
Diskusie
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 81 najnovší komentár dnes 13:29
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 4 najnovší komentár 10. marca 2025
- Sovka62: Kukurica s makom 8 najnovší komentár 23. februára 2025
- Klaudiva: Zmrazenie torty s fondánom pred oslavou 1 najnovší komentár 6. februára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 358 najnovší komentár 3. marca 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 81 najnovší komentár dnes 13:29
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 4 najnovší komentár 10. marca 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 358 najnovší komentár 3. marca 2025
- Valeri: Ako na zvýšený cholesterol ? 41 najnovší komentár 25. februára 2025
- Sovka62: Kukurica s makom 8 najnovší komentár 23. februára 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 81 najnovší komentár dnes 13:29
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 29 najnovší komentár 3. marca 2025
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 3 najnovší komentár 10. marca 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Trik, ako jednoducho odstrániť etikety z dóz a fliaš VIDEO
-
Vyhadzujete túto drobnú zátku z fľaše oleja? Nerobte to, má svoje využitie! VIDEO
-
Nepečené kokosovo-čokoládové kocky VIDEO
-
Piškótový zákusok Včelie bodnutie VIDEO
-
Zemiaková pizza, žiadne cesto ani múka, aj tak chutí perfektne VIDEO
-
Potrebujete vyčistiť zanesenú termosku? Tieto obyčajné kuchynské suroviny vám pomôžu VIDEO
-
Jogurtové pečivo so syrovou plnkou VIDEO
-
TOP rebríčky: Veľkonočné rezy, veterník na plechu aj kysnuté koláče ako pierko. Pozrite si všetky najlepšie februárové recepty
-
Upečte na želanie: 12 receptov na kysnuté záviny. Pozrite sa na tie plnky, každý si príde na svoje
-
Popolcová streda: Dnes sa začína predveľkonočný pôst. 13 tipov, čo variť bez mäsa
-
Svetový fenomén: Ošiaľ menom dubajská čokoláda. Neušla sa vám v obchode? Takto si ju môžete vyrobiť doma
-
Praktické riešenie: 10 receptov, s ktorými pripravíte mäso s prílohou naraz v jednom hrnci
-
Na posledný fašiangový víkend: 11x slané chuťovky v znamení oškvarkov a klobás
-
Prídete si na svoje: 8 receptov na drobné slané pečivo pre všetkých, ktorí zbožňujú olivy
Dolky sú z kysnutého cesta. To sa vaľká, na doske sa z neho vykrajujú okrúhle kúsky (ako pagáčiky). Pečú sa na sucho, kedysi rovno na platni sporáka, dnes na suchej panvici. Ukladajú sa misy. Tam sa zalejú horúcim mliekom, v ktorom je roztopený med a cukor. Nemajú sa utopiť, ani rozmočiť, vlhké majú byť len z vrchu. Nakoniec sa posypú makom a premiešajú.
Mnoho ľudí si však dolky a lievance zamieňa, tak starého pána radšej požiadaj o upresnenie.
Lievance sú tiež z kysnutého riedkeho cesta a tie sa pečú na panvici so 4 priehlbinkami a spájajú sa po dve džemom, alebo tvarohom. Lievancom niekto hovorí palacinky, ale palacinky nie sú zarábané s kvasnicami, len s mliekom.
Dolky sa podľa potreby dokončovali tak, že sa vhodili do vriacej osladenej vody, nechali spariť, poliali horúcim mliekom, posypali makom cukrom a omastili maslom. Na panvici si to neviem predstaviť ako sa pečú, ani sa nedá urobiť veľké množstvo. Babka keď ich piekla mala zaprataný nimi celý šporák a len ich posúvala a bedlivo sledovala aby sa jej nepripálili a boli pekne prepečené. Neviem či do nich nešiel aj strúhaný varený zemiak, aby bolo cesto trvanlivé, nešiel do nich tuk tak ako pri klasickom kysnutom ceste, bolo to suché cesto.