Cookies podľa B.Crocker a mňa fotorecept

babinka - fotkababinka, 20. októbra 2012
Cookies podľa B.Crocker a mňa (fotorecept)
Foto: babinka

Keď som prvýkrát v USA ochutnala ich cookies, nenadchli ma. Vzhľadovo boli ako nedopečené sušienky a chuťovo som nevedela, kam by som ich zaradila. Zobraziť celý popisKeď som prvýkrát v USA ochutnala ich cookies, nenadchli ma. Vzhľadovo boli ako nedopečené sušienky a chuťovo som nevedela, kam by som ich zaradila. Neskôr sa to zmenilo a prestali sa nakupovať, pretože som ich začala piecť ja a odvtedy experimentujem s nimi stále. Toto je posledná verzia, pretože tak ako guláš neviem urobiť rovnaký, aj tieto cookies sú stále iné. Dnešné fotky sú z dvoch pečení ... POHÁR je 2,5 dcl (cup)

28 ks a viac
porcií
10 minút
príprava
8 - 10 minút
na 190 °C

Suroviny

3/4 pohár
3/4 pohár
1 a 1/2 pohár
3/4 pohár (príp. ovsené vločky či granulu)
220 g zmäknuté a nakrájané
2 ks
1 čaj. lyžička (rumová)
1/2 čaj. lyžička
1 čaj. lyžička
1 pohár posekané
1 pohár (altern. aj lentilky, kandiz.ovocie)




Postup

  1. 1

    Vo veľkej mise vymiešame cukor s maslom, vanilkou, vajciami (pri použití hnetača na malej až strednej rýchlosti). Preosejeme múku spolu so sódou bikarbónou a soľou a pridáme k maslu. Tiež pridáme ovsenné vločky, chutnejšie sú jemne opečené na suchej panvici, nie je to nutné . Vločky v pôvodnom recepte neboli, ale ja už s nimi pečiem stále. Pozor na váhu, ak pridáme vločky, uberáme z múky,má to byť nie viac než 2 a štvrťpohára sypkej zmesi. Vytvorí sa hustá hmota. Pozor, neprehniesť, len vymiešať tak, aby neboli viditeľné kúsky masla. Pridáme orechy a polovičnú dávku čokolády. Takto vyzeralo cesto z predchádzajúceho pečenia, bolo hutnejšie, použila som viac celozrnnej múky.

    Cookies podľa B.Crocker a mňa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na plech vyložený papierom na pečenie ukladáme kôpky veľkosti orecha (nie je podstatný pravidelný tvar, pretože sa roztečú) a dlaňou jemne roztlačíme. Ukladáme s veľkými medzerami, roztečú sa približne na 6 cm priemer. Na veľký plech naukladám najviac 12 kúskov, a aj tak sa niektoré zlejú, ale je to len estetická chybička. Vzadu mám pripravené aj želé cukríky nakrájané na drobno, po upečení mi nechutili, boli tvrdo-žuvacie, preto ich neodporúčam.

    Cookies podľa B.Crocker a mňa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Navrch ešte povtláčame čokoládové kúsky alebo lentilky a dáme piecť . Používam čokoládové čipsy (kvapky) malé aj veľké, príp. aj z bielej čokolády. Dnes som použila aj nakrájané kúsky horkej čokolády. Pripravíme si ďalší plech a postup zopakujeme.

    Cookies podľa B.Crocker a mňa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cookies sa medzitým v rúre roztiekli a nafúkli, ale až keď trošku klesnú, prípadne okraje jemne zhnednú a objavia sa praskliny, mali by byť hotové. Celé to trvá maximálne 10 minút, ak sa pečú dlhšie, nebudú vo vnútri mäkké, čo je pri cookies veľmi dôležité. Keď sa nám podarí ich prepiecť, budú síce držať tvar, ale budú chrumkavé, suchšie. Niekto to práve tak môže mať rád, pravé cookies nie sú najvzhľadnejšie, vo vnútri sú mäkké, pôsobia nedopečene, scvrknuto.

    Cookies podľa B.Crocker a mňa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A takto by mal vyzerať správne upečený, fotka je z iného pečenia (čokoládové čipsy sú iba v ceste a cesto obsahovalo inú kombináciu múky). Rozdiel je dobre viditeľný, cesto nie je tak mastné a roztečené.

    Cookies podľa B.Crocker a mňa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vytiahnutí z rúry ich necháme asi 2 minúty na plechu vychladnúť, nemanipulujeme s nimi, pretože sa budú trhať, lámať, sú veľmi krehké(ak potrebujeme plech na ďalšiu dávku a plech má jednu stranu bez ukončenia, opatrne stiahneme z plechu cookies aj s papierom). Ak sa nám niektoré zlepili spolu, je práve čas to napraviť – nožíkom rozdelíme v mieste spojenia, ale inak s nimi nehýbeme. Po čiastočnom schladení ich opatrne preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.

  7. 7

    Cookies skladujeme v uzatvárateľnej dóze, ak sa nezjedia, vydržia aj dva týždne (možno aj dlhšie, ale to sa u nás ešte nestalo), len pomaly vysychajú, chuťovo sú stále skvelé. Preto sú vhodné ku káve, na výlety, do školy, na dovolenku. Z tejto dávky sa dá urobiť najmenej 28 kusov. Ak budete robiť príliš malé, treba skrátiť dobu pečenia, aby sa neprepiekli, podobne, aj pri vkladaní druhého plechu (rúra je už dobre ohriata a to môže spôsobiť ich pripečenie). Skúste, možno aj vy si ich obľúbite a zaradíte medzi každomesačné pečenie pre deti, mládež i dospelých.

Diskusia k receptu

zdezda
Milá @Babinka , ďakujem za perfektný, podrobný popis prípravy obľúbených keksíkov mojej dcérky, už som si rcp uložila a hneď, keď dorobíme kuchyňu, jej ich s láskou upečiem :-)
martamm
Vítam tento recept, páči sa mi, že si pridala celozrnnú múku a hnedý cukor. Zdobenie lentilkami ocenia moje vnúčatká...:)
babinka
dakujem za mile komentare, @zdezda , podla toho receptu sa ti urcite vydaria, ako sama vidis, mam ich najmenej dvojake, to podla muky a masla, ak je cesto hutnejsie, lahsie sa robia kopky ci gulky a trosku menej sa roztekaju
babinka
@martamm - v povodnom recepte bola iba hladka muka, ja som skusala, aky pomer je mozne dosiahnut, lebo aspon scasti chceme eliminovat bielu muku... obcas to ide na ukor chute (nadychane pecivo z neho neurobis), ale tak isto nahradzam muku vlockami ci lanovymi pomletymi semienkami. Hnedy cukor dava tomuto cookies zaujimavu chut, akosi k nemu patri...
bozulka
@babinka , tak urobím podľa teba,doteraz som iba kupovala originál americké...hlavne pre návštevy ku káve.
dogagador
ano, su neuverirelne popularne, a tak aj aj som raz v casovej nudzi urobila taketo cookies pre americku navstevu. a nikto si nedal, cakali moje pecenie a boli sklamani...:-)
ale musim povedat, ze to boli moje najoblubenejsie dlhy cas!
olusa
najlepsi recept aky som kedy robila a o chuti ani nehovorim...velka vdaka :
martamm
babinka, máš pravdu, že celozrnná múka ovplyvní chuť koláčikov, ale ja som si už zvykla, dokonca pre seba pečiem len čisto z celozrnnej a ovsenných vločiek. Nevadí mi, že sú hutnejšie, ako sahovorí, človek si zvykne aj na šibenicu :)
martamm
babinka, máš pravdu, že celozrnná múka ovplyvní chuť koláčikov, ale ja som si už zvykla, dokonca pre seba pečiem len čisto z celozrnnej a ovsenných vločiek. Nevadí mi, že sú hutnejšie, ako sahovorí, človek si zvykne aj na šibenicu :)
martamm
babinka, máš pravdu, že celozrnná múka ovplyvní chuť koláčikov, ale ja som si už zvykla, dokonca pre seba pečiem len čisto z celozrnnej a ovsenných vločiek. Nevadí mi, že sú hutnejšie, ako sahovorí, človek si zvykne aj na šibenicu :)
babinka
dakujem za komentare, @martamm az 3x :)))
@bozulka , tak rychlo sa to da upiect, az budes sama prekvapena, a staci ti aj polovicna davka, aby bolo iba na jeden plech, ale naozaj som skusala ich trvanlivost a ani po dvoch tyzdnoch nepachli, neboli stuchnute (v uzatvorenej doze), len uz boli viac chrumkave. Cerstve maju byt makke, ale vzdy sa na jazyku rozplyvaju, takze aj tie starsie su vynikujuce ku kave, ci len tak, na chrumkanie k tv ci pc...:)
babinka
@olusa , ty si uz stihla upiect? To si teda sikovne mlade ziena!!! A som rada, ze chutili, nam chutia vzdy, aj ked pri kazdom peceni je to ine, raz mi velmi dcera vychvalila, viem, ze som davala do cesta aj mandlove lupienky a este volaco, no zabudla som, ako som menila muku, takze uz take neviem, snad zas trafim :))
olusa
ano ano piekla som :) velmi su chutne,ja som este do cesta postruhala cokoladu a na buduce skusim s vlockami ako spominas a urcite z dvojitej dávky :)) P.S. Posielam recept aj kolegyni...
babinka
@olusa , som rada, ze chutilo.... a ked budes najblizsie piect, vyskusaj do casti cesta vmiesat kokos (ak ho mate radi) a do inej casti mandle ci lieskovce... Vzdy je to to iste, ale nie je to to iste.. Ja sa so zakladnym receptom hram podla toho, co mame doma a na co mam chut :)
olusa
urcite to vyskusam :) Ďakujem za rady a tesím sa na dalsie chutne recepty :o)
vicus
Vyzerajú perfektne, milujem cookies a konečne mám aj pravý americký recept, ďakujem! :)
evusik
aj ja som sa naučila pridávať ovsené vločky a piecť z celozrnnej múky, mám vyskúšané kombinácie ktoré nám chutia... našťastie je u nás veľmi dobrý výber rôznych múk... recept na cookies kedysi priniesol domov syn a aj ich dosť často piekol... teraz môžem vyskúšať upiecť podľa tvojho receptu, vyzerajú výborne :-)
babinka
dakujem vam za komentare, naozaj stoja za to, uz som ich nerobila mesiac, lebo vianocne mali prednost...:)
1nikola11
Cesto netreba dať na niekoľko minút do chladničky???? Lebo v iných receptoch ho treba dať.
babinka
1nikola11 s cestom mozes hned pracovat, ale ked prave nemas cas, tak ho uloz do chladnicky ( so studenym cestom sa lepsie tvaruju gulky, lebo je menej lepkave). Na chuti som rozdiel nezistila a to peciem aj 2x v mesiaci.
kladika
dakujem za fantasticky recept, 1.krat sa mi podarili cookies makke ake som jedla v kanade....neviem sa ich dojest take su uzasne....
elef
dcera miluje cookies,a dlho vydrzi,aj na intraku(pokial ho druhi nezjedia,co je skoro vzdy)urobim urcite:)
babinka
@kladika , som rada, ze ti chutili a hlavne, ze si dodrzala postup, a vdaka tomu sa spravne upiekli - a ostali makke :), dufam, ze podobne budu chutit aj @elef ...
babinka
Dnes som piekla z cesta ulozeneho v mrazaku do hrubsieho valceka, pokrajala som kolieska a upiekla. Tento postup vyroby cesta do zasoby ocenite pri necakanej navsteve, lebo nakrajanie a upecenie jedneho plechu trvalo 15 minut a mohlo sa podavat :)
amelie
perfektné koláčiky, @babinka :-)) konečne krásne cookies, ktoré vyzerajú veľmi jedlo, zatiaľ mi podľa receptov vychádzali akési sucháre nevýraznej chuti... ukladám si tvoj pekný recept do KK a vyskúšam čo najskôr. ďakujem:-)))
babinka
@amelie , odporucam mrazene piect trosku dlhsie, ked si doposial upiekla susienky, boli asi dlho v rure. Cerstve cesto maximum 12 minut, vybrat z rury aj ked vyzeraju uprostred nedopecene, ale okraje su do hneda. Ked postoja, oni dojdu a neskor spevneju. Ale urcite maju byt makke. Po prvom vyskusani sama uvidis. Dakujem ti :)
babinka
Pozmenila som suroviny - znizila som objem cukru a polovicu muky nahradila mandlovou mukou, namiesto orechov nasekane mandle a pouzila som aj kokosovy olej namiesto masla. Zaroven zmensila velkost a strazim ruru - cookies su zdravsie a chutnejsie


babinka
Dakujem za otocenie obrazku. K tomu kokosovemu oleju doplnim, co mi vypadlo, ze nahradila som priblizne 50 gramov, nie cele maslo. Cookies su teraz viac krehke a nie su makke, no rozplyvaju sa v ustach. Nehovoriac o tom, ze zmensenim guliciek sa mi podarilo ich urobit priblizne 100 ks! A stracaju sa z taniera rychlostou blesku
babinka
Dnes som piekla a postupovala podla receptu - a zistila, ze v texte nie je uvedene, kedy dat vajicka do zmesi. Takze spolu s mukou a ostatnymi surovinami. Skusene gazdinky urcite na to prisli. Dnesna davka je v kombinacii celozrnej a mandlovej muky a trochu ovsennych vlociek. Namiesto bieleho som trochu dala kokosovy cukor ( je menej sladky), a viac hnedeho cukru. Cast masla nahradene kokosovym olejom


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia