Cookies podľa B.Crocker a mňa (fotorecept)

Autor receptu: babinka

Keď som prvýkrát v USA ochutnala ich cookies, nenadchli ma. Vzhľadovo boli ako nedopečené sušienky a chuťovo som nevedela, kam by som ich zaradila. Neskôr sa to zmenilo a prestali sa nakupovať, pretože som ich začala piecť ja a odvtedy experimentujem s nimi stále. Toto je posledná verzia, pretože tak ako guláš neviem urobiť rovnaký, aj tieto cookies sú stále iné. Dnešné fotky sú z dvoch pečení ... POHÁR je 2,5 dcl (cup)

28 ks a viac
porcií
10 minút
príprava
8 - 10 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo veľkej mise vymiešame cukor s maslom, vanilkou, vajciami (pri použití hnetača na malej až strednej rýchlosti). Preosejeme múku spolu so sódou bikarbónou a soľou a pridáme k maslu. Tiež pridáme ovsenné vločky, chutnejšie sú jemne opečené na suchej panvici, nie je to nutné . Vločky v pôvodnom recepte neboli, ale ja už s nimi pečiem stále. Pozor na váhu, ak pridáme vločky, uberáme z múky,má to byť nie viac než 2 a štvrťpohára sypkej zmesi. Vytvorí sa hustá hmota. Pozor, neprehniesť, len vymiešať tak, aby neboli viditeľné kúsky masla. Pridáme orechy a polovičnú dávku čokolády. Takto vyzeralo cesto z predchádzajúceho pečenia, bolo hutnejšie, použila som viac celozrnnej múky.
  2. Na plech vyložený papierom na pečenie ukladáme kôpky veľkosti orecha (nie je podstatný pravidelný tvar, pretože sa roztečú) a dlaňou jemne roztlačíme. Ukladáme s veľkými medzerami, roztečú sa približne na 6 cm priemer. Na veľký plech naukladám najviac 12 kúskov, a aj tak sa niektoré zlejú, ale je to len estetická chybička. Vzadu mám pripravené aj želé cukríky nakrájané na drobno, po upečení mi nechutili, boli tvrdo-žuvacie, preto ich neodporúčam.
  3. Navrch ešte povtláčame čokoládové kúsky alebo lentilky a dáme piecť . Používam čokoládové čipsy (kvapky) malé aj veľké, príp. aj z bielej čokolády. Dnes som použila aj nakrájané kúsky horkej čokolády. Pripravíme si ďalší plech a postup zopakujeme.
  4. Cookies sa medzitým v rúre roztiekli a nafúkli, ale až keď trošku klesnú, prípadne okraje jemne zhnednú a objavia sa praskliny, mali by byť hotové. Celé to trvá maximálne 10 minút, ak sa pečú dlhšie, nebudú vo vnútri mäkké, čo je pri cookies veľmi dôležité. Keď sa nám podarí ich prepiecť, budú síce držať tvar, ale budú chrumkavé, suchšie. Niekto to práve tak môže mať rád, pravé cookies nie sú najvzhľadnejšie, vo vnútri sú mäkké, pôsobia nedopečene, scvrknuto.
  5. A takto by mal vyzerať správne upečený, fotka je z iného pečenia (čokoládové čipsy sú iba v ceste a cesto obsahovalo inú kombináciu múky). Rozdiel je dobre viditeľný, cesto nie je tak mastné a roztečené.
  6. Po vytiahnutí z rúry ich necháme asi 2 minúty na plechu vychladnúť, nemanipulujeme s nimi, pretože sa budú trhať, lámať, sú veľmi krehké(ak potrebujeme plech na ďalšiu dávku a plech má jednu stranu bez ukončenia, opatrne stiahneme z plechu cookies aj s papierom). Ak sa nám niektoré zlepili spolu, je práve čas to napraviť – nožíkom rozdelíme v mieste spojenia, ale inak s nimi nehýbeme. Po čiastočnom schladení ich opatrne preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
  7. Cookies skladujeme v uzatvárateľnej dóze, ak sa nezjedia, vydržia aj dva týždne (možno aj dlhšie, ale to sa u nás ešte nestalo), len pomaly vysychajú, chuťovo sú stále skvelé. Preto sú vhodné ku káve, na výlety, do školy, na dovolenku. Z tejto dávky sa dá urobiť najmenej 28 kusov. Ak budete robiť príliš malé, treba skrátiť dobu pečenia, aby sa neprepiekli, podobne, aj pri vkladaní druhého plechu (rúra je už dobre ohriata a to môže spôsobiť ich pripečenie). Skúste, možno aj vy si ich obľúbite a zaradíte medzi každomesačné pečenie pre deti, mládež i dospelých.