Čokoládový dezert
Čokoládový dezert

Čokoládové suflé s karamelovou zmrzlinou

Reštaurácia Kogo Ristorante
v Bratislave, 29. júla 2021
Čokoládové suflé s karamelovou zmrzlinou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10 minút
na 200 °C

Suroviny

180 g kvalitná (aspoň 50 %)
4 ks
180 ml
1 PL
30 g
2 PL
Na formičky:
1 PL
2 PL
Karamelová zmrzlina:
140 g
250 g
1 ks
6 ks
600 ml




Postup

  1. 1

    Mlieko, cukor a nalámanú čokoládu dáme do hrnca a za stáleho miešania zvaríme. Žĺtky a škrob zmiešame a vmiešame do čokoládovej zmesi. Ešte raz necháme za stáleho miešania variť, potom vmiešame lyžicu masla. Krém necháme vychladnúť. Vyšľaháme sneh z bielkov a vmiešame opatrne do vychladnutého krému.

  2. 2

    Formičky vymažeme maslom, vysypeme cukrom, vlejeme čokoládovú masu a pečieme pri 200 stupňoch asi 10 minút. Podávame s karamelovou zmrzlinou.

  3. 3

    Karamelová zmrzlina: 100 g cukru skaramelizujeme na panvici. Smotanu zohrejeme a opatrne prilejeme do karamelu. Miešame, kým sa karamel úplne nerozpustí. Vanilkový struk rozrežeme, vyberieme zrnká a spolu so strukom necháme zvariť v mlieku. Struk vyberieme, mlieko zmiešame s karamelovou masou, pridáme žĺtky a zvyšných 40 g cukru.

  4. 4

    Zmes prelejeme do čistého hrnca a pomaly varíme, kým krém nie je hustejší. Necháme vychladnúť, dáme do plochej misy a vložíme do mrazničky na 5 hodín. Každú hodinu premiešame. Potom necháme mraziť ešte ďalšie 3 hodiny. Ak máme zmrzlinovač, vychladnutý karamelový krém dáme doň.

Diskusia k receptu