Čokoládové suflé s karamelovou zmrzlinou
v Bratislave, 29. júla 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
na 200 °C
Suroviny
180 g kvalitná (aspoň 50 %) |
|
4 ks |
|
180 ml |
|
1 PL |
|
30 g |
|
2 PL |
|
Na formičky: | |
1 PL |
|
2 PL |
|
Karamelová zmrzlina: | |
140 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
6 ks |
|
600 ml |
|
Postup
-
1
Mlieko, cukor a nalámanú čokoládu dáme do hrnca a za stáleho miešania zvaríme. Žĺtky a škrob zmiešame a vmiešame do čokoládovej zmesi. Ešte raz necháme za stáleho miešania variť, potom vmiešame lyžicu masla. Krém necháme vychladnúť. Vyšľaháme sneh z bielkov a vmiešame opatrne do vychladnutého krému.
- 2
Formičky vymažeme maslom, vysypeme cukrom, vlejeme čokoládovú masu a pečieme pri 200 stupňoch asi 10 minút. Podávame s karamelovou zmrzlinou.
- 3
Karamelová zmrzlina: 100 g cukru skaramelizujeme na panvici. Smotanu zohrejeme a opatrne prilejeme do karamelu. Miešame, kým sa karamel úplne nerozpustí. Vanilkový struk rozrežeme, vyberieme zrnká a spolu so strukom necháme zvariť v mlieku. Struk vyberieme, mlieko zmiešame s karamelovou masou, pridáme žĺtky a zvyšných 40 g cukru.
- 4
Zmes prelejeme do čistého hrnca a pomaly varíme, kým krém nie je hustejší. Necháme vychladnúť, dáme do plochej misy a vložíme do mrazničky na 5 hodín. Každú hodinu premiešame. Potom necháme mraziť ešte ďalšie 3 hodiny. Ak máme zmrzlinovač, vychladnutý karamelový krém dáme doň.
Tiež Čokoládový dezert:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu