Čokoládový dezert
Čokoládové suflé s karamelovou zmrzlinou
Autor receptu: redakcia
Postup- Mlieko, cukor a nalámanú čokoládu dáme
do hrnca a za stáleho miešania zvaríme.
Žĺtky a škrob zmiešame a vmiešame
do čokoládovej zmesi. Ešte raz necháme
za stáleho miešania variť, potom vmiešame
lyžicu masla. Krém necháme vychladnúť. Vyšľaháme
sneh z bielkov a vmiešame opatrne do
vychladnutého krému.
- Formičky vymažeme maslom, vysypeme cukrom, vlejeme čokoládovú
masu a pečieme pri 200 stupňoch asi
10 minút. Podávame s karamelovou zmrzlinou.
- Karamelová zmrzlina: 100 g cukru skaramelizujeme na panvici. Smotanu zohrejeme a opatrne prilejeme do karamelu. Miešame,
kým sa karamel úplne nerozpustí. Vanilkový struk rozrežeme, vyberieme zrnká a spolu so strukom necháme zvariť
v mlieku. Struk vyberieme, mlieko zmiešame
s karamelovou masou, pridáme žĺtky
a zvyšných 40 g cukru.
- Zmes prelejeme do čistého hrnca a pomaly
varíme, kým krém nie je hustejší. Necháme
vychladnúť, dáme do plochej misy a vložíme do mrazničky na 5 hodín. Každú hodinu premiešame. Potom necháme mraziť ešte ďalšie 3 hodiny. Ak máme zmrzlinovač, vychladnutý karamelový krém dáme doň.
|