Čokoládové guľky s rumovou plnkou na pistáciách
šéfkuchár reštaurácie ZORNO v Lozorne, 11. marca 2019
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Pokrm bohov... Veď aj v mnohých prieskumoch o túžbach čokoláda absolútne vedie. Ale súhlasia s nimi aj cukrári a kuchári; veď tento „svetový fenomén" umiestnili na Zobraziť celý popisPokrm bohov... Veď aj v mnohých prieskumoch o túžbach čokoláda absolútne vedie. Ale súhlasia s nimi aj cukrári a kuchári; veď tento „svetový fenomén" umiestnili na veľmi vysoký piedestál. Nielen preto, že chutí, ale dá sa s ňou aj dobre hrať, vymýšľať pre ňu stále nové príchute a podoby. A všetky do jednej pohladia jazýček, žalúdok aj dušu...
príprava
Postup
-
1
Najprv dáme 330 g čokolády rozpustiť do mikrovlnnej rúry alebo vodného kúpeľa. Rozpustenú stiahneme a postupne pridávame 170 g zostávajúcej čokolády a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Takto pripravenú čokoládu nalejeme do silikónových formičiek v tvare pologúľ. Zahladíme a prebytočnú čokoládu vylejeme do misky. Dáme stuhnúť do chladničky.
- 2
Krém: Žĺtky a med vyšľaháme. Smotanu a mlieko necháme zovrieť, zmiešame s medom a so žĺtkami a zohrejeme na teplotu 82 °C. Zmes precedíme cez jemné sitko, pridáme rum, posekané lieskovce a necháme vychladiť.
- 3
Formičky so stuhnutou čokoládou vyberieme, naplníme pripraveným studeným krémom a dáme zamraziť do mrazničky. Vymrazené a naplnené pologule potom spolu spájame, čím vzniknú gule, a znova dáme do mrazničky. Podávame na skaramelizovanej pistáciovej mrvenici. Túto pripravíme tak, že z cukru spravíme karamel, pridáme posekané pistácie, vylejeme na plech a necháme stuhnúť. Potom rozmixujeme na mrvenicu.
Tiež Čokoládové guľky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
.... len šikovnosti pre moje ruky akosi nezvýšilo...
Recept naozaj hodný šéfkuchára!