Čokoládová torta s malinami
Foto: slovakbaker
Nadčasová kombinácia čokolády a malín v podobe takejto modernej torty...
porcií
Suroviny
Korpus: | |
6 ks |
|
6 PL |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
35 g |
|
1/2 bal. |
|
štipka |
|
Malinový krém: | |
200 g mrazené |
|
250 g |
|
250 g |
|
75 ml (33 %) |
|
100 g |
|
|
|
Parížska šľahačka: | |
500 ml (33 %) |
|
200 g kvalitná (70 %) |
|
Ganache: | |
100 ml |
|
100 g kvalitná |
|
Postup
-
1
Deň vopred pripravíme parížsku šľahačku. V hrnci zohrejeme smotanu. Následne vsypeme nalámanú čokoládu a rozmiešame dohladka. Odstavíme a necháme vychladnúť. Odložíme na noc do chladničky.
- 2
Korpus: V mise robota vyšľaháme dotuha bielky so štipkou soli, pridáme kryštálový cukor a šľaháme na tuhý lesklý sneh. V miske si rozmiešame žĺtky spolu s olejom a po častiach zašľaháme do bielkového snehu. Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva, preosejeme a zľahka primiešame k vaječnému základu. Cesto prelejeme do tortovej formy (priemer 20 cm) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Necháme úplne vychladnúť.
- 3
Maliny mixérom rozmixujeme dohladka. Pyré prelejeme do hrnca a varíme, kým nezhustne (môžeme pridať aj škrob). Prelejeme cez sitko, aby sme sa zbavili zrniečok. Necháme vychladnúť. V robote vyšľaháme spolu tvaroh, mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor, malinové pyré a vanilkovú pastu na hladký krém. Do krému môžeme ručne vmiešať aj zopár mrazených malín pre zvýraznenie chuti.
- 4
Korpus prerežeme na tri časti. Prvú časť položíme na podložku, okolo dáme cukrársky ráfik. Na korpus nanesieme polovicu krému, priložíme druhý plát, nanesieme zvyšný krém a prikryjeme tretím plátom. Odložíme do chladničky.
- 5
Medzitým v robote vyšľaháme vychladenú parížsku šľahačku na tuhý krém. Tortu vyberieme z chladničky, uvoľníme ráfik. Na vrch a boky torty nanesieme parížsku šľahačku a uhladíme. Odložíme do chladničky.
- 6
Pripravíme ganache, ktorou polejeme vrch torty. Ak nám zvýšila parížska šľahačka, môžeme ju preniesť do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a tortu ňou ozdobiť. Na záver poukladáme ovocie (maliny, granátové jablko,...)
- 7
Dobrú chuť!
Tiež Čokoládová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem pekne, profesionál nie som. Piecť som začal zhruba pred 3 rokmi. V reze nie sú vidno, lebo sa torta aj rýchlo zjedla xdd
Ja pečiem odoka, takže presný čas povedať neviem. Samozrejme, záleží aj od rúry, každá pečie inak. Odporúčam 20-25 minút (rúru neotvárať, inak korpus spľasne), následne sa riaďte špáradlovou skúškou.
Áno, 6 vajec je na formu s priemerom 20cm ideálne množstvo, pokiaľ chceme následne korpus prerezať na 3 časti. 6 vajec avšak platí pre technologický postup, kedy sa z bielkov vyšľahá tuhý sneh a žĺtky sa len zamiešajú (teda žĺtky nešľaháme samostatne). Pri technologickom postupne inom ako je v tomto recepte, môže byť toto množstvo až priveľa.
Tak to sa veľmi teším! Všetko najlepšie prajem :)