Čiži - Piži

brano24 - fotkabrano24, 6. februára 2013
Čiži - Piži
Foto: brano24

Moje baby neznášali pečeň. Žiadnu. A to som ju mohol urobiť na hocaký spôsob. Až kým som si nespomenul na už neexistujúcu Topoľčianskú piváreň Zobraziť celý popisMoje baby neznášali pečeň. Žiadnu. A to som ju mohol urobiť na hocaký spôsob. Až kým som si nespomenul na už neexistujúcu Topoľčianskú piváreň v Žiline a neurobil hydinovú pečeň na spôsob čiži piži, ktorú som si tam tak rád objednával. Avšak recept na čiži piži, ktorý som našiel na nete je úplne iný. Ja som to poznal takto. Ibaže JA som to ešte trochu upravil a pridal aj srdiečka. A už aj na pohľad je to chutnejšie.

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
200 g
100 g
3 g
1 g
100 g
1 g
2 ks
250 ml
80 g
1 kg
1 ks




Postup

  1. 1

    Očistíme a na kocky nakrájame 1/2 cibule. Na panvici si rozpustíme 1/2 dávky masti. Pridáme cibuľu a trochu rasce. Cibuľku opražíme do zlata. Pečeň pokrájame na rezance a pridáme k cibuľke a rasci. Prudko orestujeme. Zľahka okoreníme. Nesolíme !

  2. 2

    Na druhej panvici urobíme to isté. Do ,,zlatej" cibule a rasce pridáme a orestujeme šampiňóny. Pridáme na kolieska nakrájané srdiečka, osolíme, okoreníme a orestujeme.

  3. 3

    Takto hotové, orestované srdcia so šampiňónmi a pečeň zmiešame dohromady do jednej nádoby . Dosolíme.

  4. 4

    V nádobe, alebo mixéri si zmiešame vajce, mlieko a múku ako na omeletu.

    Čiži - Piži - obrázok 4
  5. 5

    Uvaríme zemiaky, ktoré môžeme potom aj trocha opiecť.

  6. 6

    Zo zmesi pečene a srdiečok naberieme prirodzené množstvo a dáme na rozohriatu panvicu, tak aby nám ich vrstva pokryla celé dno panvice. Nie moc hrubú vrstvu ! Cca pol deci zmesi na omeletu si naberieme do naberačky a zalejeme vrstvu na panvici. S citom zapečieme.

  7. 7

    Na tanier dáme vrstvu varených, alebo opekaných zemiakov a takto zapečenou plackou zo zmesi pečienky, srdiečok, šampiónov a omelety prekryjeme. Podávame s uhorkou, cviklou, tatarkou, čiže s prílohou podľa vlastnej chuti. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

denyany
originálny názov aj recept! ja pečeň môžem na všetky spôsoby, preto vyskúšam aj tento tvoj. vďaka za nápad:D
ajuschka
@Brano24 tak teraz si mi pripomenul moje detstvo :)
ked sme boli mali, a boli sme sami s otcom, vzdy sme mali na obed cizi pizi :) lenze nie toto "vnutornostove" ale sunko syrove s kvantom syra :). Otec to jedaval presne v tej istej pivarni v ziline ked tam bol na intraku na vyske :) oooooch detstvo :D
afataga
ked som videla ten nazov, hned som si spomenula na "topku" ako sme ju volali a na strasne hnusne teple pivo co tam mali, moc som tam nechodila prave kvoli tomu, cizi-pizi som si tam par krat dala, ale podla mna to bolo ine jedlo ako toto, alebo mi uz mozno pamat tak nesluzi :-) no dnes by som to asi nejedla
brano24
:-) Je to chutné jedlo. Zemiaky si opečte a určite si pomaškrtíte. Chcel som dať viac foto k postupu, ale nejak ich nešlo nahrať. Asi majú viac KB ako je schopný server nahrať. Podľa akého receptu to robili v ,,Topke" neviem. Ja som si len zapamätal zloženie, nakoľko som to často jedával. Upravil podľa seba a je to tu . Vyskúšajte a ak máte radi pečienku tak sklamaní nebudete. :-)
afataga
tie pecienky este ako-tak, ale srdcia teda ozaj eee :-)
brano24
afataga - restované kuracie srdcia na cibuľke, šampiónoch a arašidoch, s ryžou a opekanými zemiakmi sú taká bašta, že aj ušami strihám. Nabudúce pridám recept. Možno sa ti to protivý že sú to srdcia, ale tie sú vynikajúce aj v domácej polievke. Kuracie prsia sú šuvix. Zatvor oči a daj si jedno ,,sústo" z tohto receptu a nebudeš chcieť prestať. :-) mňaaaam
afataga
ked som bola mala, vzdy som srdce lovila v polievke, ale teraz ked tam vidim tu aortu, tak koncim :-) radsej si dam to grilovane maso na bukovom dreve a dobre pivo :-)
brano24
:-) nepozeraj na aortu, ale sústreď sa na nebíčko v papuľke :-) Zaviaž oči pred jedlom....
vierutt
Koľko ľudí, toľko chutí... @brano24 , presne ako @afataga - už pri čítaní receptu som si ho "upravovala", hovorila som si v duchu "všetko mi sedí, srdiečka vynechám..., toto bude fajné, nedám si k tomu zemiaky, vajíčka nezahustím múkou (delím stravu), toto by som mohla"
ursula4
@brano24 ,dnes si mi ohromne pomohol s týmto receptom.Keď sa mi rozmrazovala pečeň otvorila som PC a čo nevidím.Moje obľúbené jedlo a ešte aj spomienka na "topku".Ďakujem
dogagador
@afataga : a preco tu aortu neodstranis? Kuracie srdiecko je prudko jedle, mozes ho aj nadrobno nakrajat, aby si ho nevidela
brano24
vierutt .. v pohode. Ja upravujem tiež často recepty, niekde uberiem, inde pridám a súhlasím s dogagador ...tie srdiečka sú fantastické na veľa spôsobov. Aorta nieje problém je to len vizuálna záležitosť. Tiež ich okrajujem. Pokrájam na kolieska a po opečení už nie sú vizuálne tak odpudivé.
pivonka
Do Topoľčianskej som nechodila a čiži-piži som nikdy ani nevidela, ale toto jedlo môže byť fajn, zvlášť, keď pečienku môžem. Srdiečka mi nevadia, tiež aortu odstraňujem a ich tvar sa mi celkom páči. Akurát sa dlho dusia a neviem, či by sa mi chcelo čakať, lebo pečienka je hotová "co by dupl".@brano , kuraciu pečienku môžeš soliť, ver, mám s tým dlhoročné skúsenosti.
profab
Braňo, do T12 (tak sme to v skratke, študenti volali) som počas študentských rokov v Žiline chodieval aj ja veľmi rád a Čiži - Piži, som miloval. Dobre, že si mi to teraz nielen pripomenul ale napísal aj svoj overený recept. Skončil som na VŠDaS - Pedas, v roku 1983.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia