Citrónový koláč
Citrónový koláč

Citrónovo-pomarančové štvorce fotorecept

meduzka35 - bez fotkymeduzka35, 3. augusta 2022
Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept)
Foto: meduzka35

Tento osviežujúci koláčik mi vždy veľmi chutil keď som ho niekde jedla, ale častokrát sa mi zdal až príliš presladený. Tento recept je pre nás tak akurát :) Dúfam, že vám bude chutiť.

12
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 170/150 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
175 g
50 g
štipka
Citrónová plnka:
4 ks
1 ks
5 ks
250 g
20 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na tento koláčik budeme potrebovať menší plech s rozmermi okolo 20 cm, ja som použila zapekaciu misu. Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou. Maslo vyberieme s chladničky (malo by byť veľmi studené) a pokrájame ho na malé kocky.

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do malého mixéra dáme kocky masla, cukor, múku a soľ. Miešame v mixéri pár sekúnd, až kým sa maslo nespojí s múkou a cukrom. Ak nemáme mixér, môžeme cesto spracovať aj ručne. Ale pozor - nemiesime ho príliš dlho, inak bude cesto tuhé.

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto dáme na plech a ručne ho roztlačíme. Pečieme pri 170 stupňoch približne 25-30 minút.

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomaranč a citróny umyjeme. Nastrúhame z nich kôru a citrusy odšťavíme.

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V mise pomaly rozšľaháme vajcia a pomaly do nich pridáme nastrúhanú kôru, šťavu, cukor a múku. Plnku miešame pomaly - nechceme v nej mať príliš veľa vzduchu a bublín.

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnku vylejeme na cesto a pečieme pri 150 stupňoch približne 35 minút, alebo dovtedy, kým nie je vrch pevný a upečený.

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláč necháme vychladnúť a zatiaľ nepodávame. Teraz bude ešte plnka trochu ako puding. Koláč necháme v chladničke aspoň 3 hodiny, najlepšie cez noc. Nakoniec ho pokrájame na malé štvorce a podávame :)

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Dezerty, Na sladko, Koláče, Letné, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Líbí se mi celý receptík, suroviny, chutě aj postup a dobré rady - těsto, plnka. Je vidět, že to máš vychytané. Díky za neotřelý receptík.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha