Citrónovo-pomarančové štvorce fotorecept
Tento osviežujúci koláčik mi vždy veľmi chutil keď som ho niekde jedla, ale častokrát sa mi zdal až príliš presladený. Tento recept je pre nás tak akurát :) Dúfam, že vám bude chutiť.
porcií
príprava
na 170/150 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
175 g |
|
50 g |
|
štipka |
|
Citrónová plnka: | |
4 ks |
|
1 ks |
|
5 ks |
|
250 g |
|
20 g |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Na tento koláčik budeme potrebovať menší plech s rozmermi okolo 20 cm, ja som použila zapekaciu misu. Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou. Maslo vyberieme s chladničky (malo by byť veľmi studené) a pokrájame ho na malé kocky.
-
2
Do malého mixéra dáme kocky masla, cukor, múku a soľ. Miešame v mixéri pár sekúnd, až kým sa maslo nespojí s múkou a cukrom. Ak nemáme mixér, môžeme cesto spracovať aj ručne. Ale pozor - nemiesime ho príliš dlho, inak bude cesto tuhé.
-
3
Cesto dáme na plech a ručne ho roztlačíme. Pečieme pri 170 stupňoch približne 25-30 minút.
-
4
Pomaranč a citróny umyjeme. Nastrúhame z nich kôru a citrusy odšťavíme.
-
5
V mise pomaly rozšľaháme vajcia a pomaly do nich pridáme nastrúhanú kôru, šťavu, cukor a múku. Plnku miešame pomaly - nechceme v nej mať príliš veľa vzduchu a bublín.
-
6
Plnku vylejeme na cesto a pečieme pri 150 stupňoch približne 35 minút, alebo dovtedy, kým nie je vrch pevný a upečený.
-
7
Koláč necháme vychladnúť a zatiaľ nepodávame. Teraz bude ešte plnka trochu ako puding. Koláč necháme v chladničke aspoň 3 hodiny, najlepšie cez noc. Nakoniec ho pokrájame na malé štvorce a podávame :)
Tiež citrónový koláč:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Diskusia k receptu