Citrónový koláč
Citrónový koláč

Citrónovo-pomarančové štvorce fotorecept

meduzka35 - bez fotkymeduzka35, 3. augusta 2022
Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept)
Foto: meduzka35

Tento osviežujúci koláčik mi vždy veľmi chutil keď som ho niekde jedla, ale častokrát sa mi zdal až príliš presladený. Tento recept je pre Zobraziť celý popisTento osviežujúci koláčik mi vždy veľmi chutil keď som ho niekde jedla, ale častokrát sa mi zdal až príliš presladený. Tento recept je pre nás tak akurát :) Dúfam, že vám bude chutiť.

12
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 170/150 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
175 g
50 g
štipka
Citrónová plnka:
4 ks
1 ks
5 ks
250 g
20 g

Postup

  1. 1

    Na tento koláčik budeme potrebovať menší plech s rozmermi okolo 20 cm, ja som použila zapekaciu misu. Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou. Maslo vyberieme s chladničky (malo by byť veľmi studené) a pokrájame ho na malé kocky.

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do malého mixéra dáme kocky masla, cukor, múku a soľ. Miešame v mixéri pár sekúnd, až kým sa maslo nespojí s múkou a cukrom. Ak nemáme mixér, môžeme cesto spracovať aj ručne. Ale pozor - nemiesime ho príliš dlho, inak bude cesto tuhé.

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto dáme na plech a ručne ho roztlačíme. Pečieme pri 170 stupňoch približne 25-30 minút.

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomaranč a citróny umyjeme. Nastrúhame z nich kôru a citrusy odšťavíme.

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V mise pomaly rozšľaháme vajcia a pomaly do nich pridáme nastrúhanú kôru, šťavu, cukor a múku. Plnku miešame pomaly - nechceme v nej mať príliš veľa vzduchu a bublín.

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnku vylejeme na cesto a pečieme pri 150 stupňoch približne 35 minút, alebo dovtedy, kým nie je vrch pevný a upečený.

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláč necháme vychladnúť a zatiaľ nepodávame. Teraz bude ešte plnka trochu ako puding. Koláč necháme v chladničke aspoň 3 hodiny, najlepšie cez noc. Nakoniec ho pokrájame na malé štvorce a podávame :)

    Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Líbí se mi celý receptík, suroviny, chutě aj postup a dobré rady - těsto, plnka. Je vidět, že to máš vychytané. Díky za neotřelý receptík.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha