Foto: bubuayogi
Bez mučenia sa priznám, že tento recept je z knihy "Múčniky" od autorky Márie Hajkovej vydanej roku Pána 1973 upraveného na veľkosť nášho plechu. Zobraziť celý popisBez mučenia sa priznám, že tento recept je z knihy "Múčniky" od autorky Márie Hajkovej vydanej roku Pána 1973 upraveného na veľkosť nášho plechu. Máme ho radi pre sviežu citrónovú chuť a dozvukom orechov na jazyku. Pripravujeme ho prevažne v zimnom období. Dúfam, že bude chutiť aj vám milí varecháči ;)
Suroviny
PIŠKÓTOVÉ CESTO: | |
4 ks |
|
150 g |
|
120 g |
|
1/2 ks |
|
1/2 ks |
|
PLNKA: | |
6 ks |
|
12 lyžíc polievkových |
|
100-120 g |
|
120 g |
|
100-120 g |
|
POLEVA: | |
2 ks od dr.Oetker |
|
Postup
-
1
Uvedené množstvo surovín postačí na prípravu 1 piškótového cesta v plechu o rozmeroch 28x40 cm. Cestá budeme potrebovať dve, aby sme ich mohli zlepiť plnkou. Ja ich vždy pripravujem osve. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh , do ktorého postupne zašľaháme preosiaty práškový cukor, neskôr žĺtky, kôru a šťavu z polovice chemicky neošetreného citróna a podľa potreby 2-3 polievkové lyžice vody - ak je základ cesta veľmi hustý a pevný. Ja mám radšej keď sa cesto na plech leje - ľahšie sa mi s ním pracuje. Nakoniec pridáme preosiatu hrubú múku a ľahkými pohybmi ju do cesta zapracujeme. Vylejeme na pech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry vyhriatej na cca 200 stupňov. Po vložení plechu teplotu znížime na cca 180 stupňov a pečieme "doružova". Čas pečenia závisí od typu rúry, varecháči verím, že vy už svoje rúry poznáte. Obecne je piškótové cesto upečené, keď sa oddeľuje od okrajov plechu - v tomto prípade aj s papierom.
- 2
Tak isto si pripravíme a upečieme aj druhé piškótové cesto. Cestá preložíme na lopár posypaný práškovým cukrom "hore nohami"a stiahneme z nich papier na pečenie.
- 3
Príprava plnky: Žĺtky zmiešame s práškovým cukrom, po lyžiciach pridávame mlieko. Keď je všetko mlieko v žĺtkoch zapracované, ďalej spolu šľaháme vo vodnom kúpeli na sporáku do zhustnutia. Šľaháme kým sa pri miešaní netvorí v strede cestička - tak ma to načila stará mama. Pripravte sa, že to trvá dosť dlho - ja som pri sporáku stála a šľahala takmer hodinu. Za občasného miešania necháme žĺtkovú zmes vychladnúť. Počas chladnutia vymiešame maslo, ktoré je izbovej teploty s mletými orechmi. ( Ja všetko miešam ručne, lebo od detstva mám fóbiu zo šľahačov, mixérov a podobných "hučiakov".) Nakoniec pomaly do žĺtkovej zmesi prišľaháme maslovoorechovú zmes. POZNÁMKA: Množstvá práškového cukru a orechov som uvádzala v množstve 100-120 g preto, aby ste si mohli nastaviť "sladkosť" a "orechovosť" - kto má aké rád. Základný recept je písaný so 100 g.
- 4
Pripravenou plnkou natrieme spodnú piškótu - ideálne je natierať tú stranu, z ktorej sme stiahli papier na pečenie. Priložíme hornú piškótu - opäť tou stranou, na ktorej bol papier na pečenie a trošku popritláčame.
- 5
Polevu Dr. Oetker pripravíme podľa návodu a potrieme ňou celý povrch rezov. Kto má rád viac kyslé, môže do polevy namiesto vody pridať citrónovú šťavu. Potom je to také iiiiiiaaaaaaaaaa citrónové, že vám to "zdvihne mandle". Ja som ešte nezaschnutú polevu posypala cukrovými perličkami a hviezdičkami, aby to bolo trošku slávnostnejšie. Rezy skladujeme v chlade a pod "deklíkom", aby nám piškótové cesto neobschlo. Fotopostup pridám v budúcnosti, tentoraz som rezy robila 23.12. s horúčkami, tak som nefotila postup výroby.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu