Granita

Citrónová, pistáciová a mandľová granita

Autor receptu: redakcia

Granita je ľadové osvieženie, ktoré sa na Sicílii podáva so sladkou brioškou brioche col tuppo. Najtypickejšie sú citrónová, pistáciová a mandľová granita.

Suroviny

Postup

  1. Citrónová granita: Vodu necháme zohriať a tesne predtým, než sa začne variť, pridáme cukor, soľ a odstavíme z ohňa. Necháme úplne vychladnúť, najlepšie v hrnci so studenou vodou. Potom vlejeme precedenú citrónovú šťavu, premiešame a dáme do zmrzlinovača. Ak ho nemáme, dáme hrniec či misku do mrazničky a raz za 45 minút prešľaháme tyčovým mixérom. Granita bude hotová asi za 6–7 hodín.
  2. Pistáciová granita: Blanšírované lúpané pistácie rozmixujeme. Vodu s cukrom necháme zvariť. Potom do nej pridáme pistáciový krém a miešame, než sa rozpustí. Pridáme pistácie, premiešame a necháme vychladnúť. Dáme do zmrzlinovača alebo do misky do mrazničky a každých 30 minút premixujeme. Krémovú konzistenciu získa asi za 4 hodiny.
  3. Mandľová granita: Všetky prísady dáme do mixéra a mixujeme dovtedy, kým sa mandle nerozmixujú a cukor neroztopí. Potom necháme dve hodiny odstáť a precedíme. Dáme do zmrzlinovača alebo do misky do mrazničky a každých 30 minút rozmixujeme, než je krémovitá.