Granita
Citrónová, pistáciová a mandľová granita
Autor receptu: redakcia
Granita je ľadové osvieženie, ktoré sa na Sicílii podáva so sladkou brioškou brioche col tuppo. Najtypickejšie sú citrónová, pistáciová a mandľová granita.
Postup
- Citrónová granita: Vodu necháme zohriať a tesne predtým, než sa začne variť, pridáme cukor, soľ a odstavíme z ohňa. Necháme úplne vychladnúť, najlepšie
v hrnci so studenou vodou. Potom vlejeme precedenú citrónovú šťavu, premiešame a dáme do zmrzlinovača. Ak ho nemáme, dáme hrniec či misku do mrazničky a raz za 45 minút prešľaháme tyčovým mixérom. Granita bude hotová asi za 6–7 hodín.
- Pistáciová granita: Blanšírované lúpané pistácie rozmixujeme. Vodu s cukrom necháme zvariť. Potom do nej pridáme pistáciový krém
a miešame, než sa rozpustí. Pridáme pistácie, premiešame a necháme vychladnúť. Dáme do zmrzlinovača alebo do misky do mrazničky a každých 30 minút premixujeme. Krémovú konzistenciu získa asi za 4 hodiny.
- Mandľová granita: Všetky prísady dáme do mixéra a mixujeme dovtedy, kým sa mandle nerozmixujú a cukor neroztopí. Potom necháme dve hodiny odstáť a precedíme. Dáme do zmrzlinovača alebo do misky do mrazničky a každých 30 minút rozmixujeme, než je krémovitá.