Čína fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 18. februára 2011

inšpiráciu som našiel na Vareche, minulý týždeň tu pribudol kopec krásnych receptov :-)...

3-4
porcie
30 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
200 g, očistené
1 ks
100 g
1 ks
1 ks
3-4 strúčiky
4-5 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ...namočíme si judášove ucho, keď nezoženieme originál, môže byť aj huba :-)...

    Čína (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...a začína krájanie očistenej zeleniny, všetko nakrájame asi takto, prípadne inakšie...

    Čína (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pokračujeme mäsom, morskou potvorou a tým uškom, ktoré sme si medzitým uvarili a vykrojili tú strednú tvrdú časť...

    Čína (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...poriadne rozpálime wok, pokiaľ sa rozpaľuje, tak si vo vode (asi 1dcl) rozmiešame solamyl (asi 2 ČL). Keď je wok horúúúci, dáme mu trošku repkového oleja (brat povedal, že ten je do woku najvhodnejší a staršiemu bratovi treba veriť), pridáme cibuľu, mäso a ucho...opekáme asi 216 sekúnd...

    Čína (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridáme ďumbier, kapustu, mrkvu...176 sekúnd, kalamáre, sójovú omáčku, čili a cesnak...asi 64 sekúnd

    Čína (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...soľ, čierne mleté korenie a solamyl rozmiešaný vo vode...148 sekúnd

    Čína (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...podávame na liste čínskej kapusty s ryžovými rezancami a jeme s veľkou chuťou asi 480 sekúnd...dobrú chuť

    Čína (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

stefanm
"Judášovo ucho" s kalamáre a kuracie mäso?!?!Celkom ma to zaujalo.Keď nezabudnem tak niekedy vyskúšam.Ja takých vecí nebojím!!Prosím ťa , pre úplnosť , doplň v popise koľko sekúnd si umýval riad??? :))
egreska
presne toto sme dnes mali na obed, len bez kalamárov....bomba
marianne69
...toto musi byt straaasne dobreee...:-)robim podobne,bez judasoveho ucha,ale pozhanam...
tinca
@enerrgizer ja so minule robila podobne, ale miesto ucha hlivu a bez kalamárov, ináč mal si čerstvé či mrazené? Zaujímavé s tým repkovým olejom? Krásne nafotené, klasika ako vždy:-) Ale skúsim presne tvoj rcp, páči sa mi veeeľmi
enerrgizer
@tinca mal som chladené, boli už aj nakrájané...chcel som tam dať aj niečo morskopríšerovité, lebo syn to má rád...
marienka44
@Enerrgizer Tvoj postup je taky krizom-krazom. Ja som robila Cínu vo stvrtok: skrob sa dava do marinady , v ktorej sa marinuje maso, aby bolo po opeceni hnede! Nie do celej zmesi, potom to uz llen zahustuje. Do rozohriateho cisteho woku dáme olej , zohrejeme na vysoku teplotu a maso opecieme. Kedze olej je uz ciastocne prepaleny, vsetko sa zleje cez sito a maso sa da bokom. Potom sa da do woku novy olej a na miernej teplote sa dusia vsetky osttne primesy, ktore nepotrebuju taku vysoku teplotu. Ja som dala hlivu, cervenu masitu papriku,chili papricku ,zazvor a mrazenu zeleninu Cínu s bambusovymi vyhonkami a cinskymi hubami. Toto sa dusi s pridavkom hnedeho cukru, osolit morskou solou, pridat este sojovu omacku /isla aj do marinady/ a trochu bieleho vina a rozpusteny bujon. To je spravna priprava cíny. Podavala som to s ryzou a my mame radi aj uhorkovy salat. Chutilo vyborne. :-)
marienka44
Zabudla som napisat, ze do udusenej zeleniny sa vráti to maso ocedene na sitku a vsetko sa spolu prehreje.
enerrgizer
@marienka44 keďze som mäso nemal v marináde, tak som do nej nemohol dať škrob a preto som ho pridal do woku len na zahustenie, olej som nemohol zliať, lebo som ho dal tak málo, že po orestovaní mäsa tam už vlastne ani nebol...a pokiaľ ide o suroviny, každý môže a asi aj používa trošku iné...ale ak si myslíš, že len jeden spôsob prípravy číny je správny, tak ťa ubezpečujem, že to tak nie je :-) veľmi dôležité je, v akom poradí do woku pridávaš suroviny...podľa dĺžky tepelnej úpravy...
marienka44
@Enerrgizer , suhlasim, ale maso musi byt opecene samostatne a pridanim solamylu sa rychlo zatiahne a vnutri zostane stavnate. Ja davam do marinady aj PL Solamylu alebo ineho skrobu prave za tymto ucelom.
enerrgizer
...máš pravdu a pokiaľ by som mäso mal v marináde, dám tam aj solamyl. Nie vždy je potrebné dávať mäso do marinády. Moje sa zatiahlo a bolo šťavnaté vďaka woku, ktorý som rozpálil na správnu teplotu a mäso sa hneď zatiahlo a ostalo šťavnaté. Mäso nemusí byť opečené samostatne, ale musí ísť prvé do woku...celkový čas tepelnej úpravy bol cca 12 minút, preto bola zelenina chrumkavá a mäso šťavnaté...
marienka44
@Enerrgizer , OK. Ale mne by sa protivilo jest jedlo s prepalenym olejom /maso sa predsa robilo pri vyssej teplote na zaciatku kvoli zatiahnutiu/. Preto zase dam novy olej a nezohrejem ho na taku vysoku teplotu ako na maso a pokracujem v duseni inych zloziek Cíny, kto co dá. :-) Prvy olej pod maso zahodím vlastne kvoli zdraviu.
sjuz
super to vyzerá - ako vždy, enerrgizer:)
ja dávam pre takú autentickejšiu chuť sezamový olej, a robievam na masti. Tá znesie aj vyššiu teplotu. Ale týmto sa nesnažím tvoj recept "opravovať" :)), len sa zapájam, ako robím ja:) a samozrejme tvoj je bez jedinej chybičky:)!
sjuz
a marienka44 - ešte niečo - už tu bola diskusia o "číne", a mrazenej zelenine - ak nemám doma čerstvú zeleninu, tak čínu robiť proste nejdem...pretože to potom nie je čína, ale nejaké soté... a ďalšia vec - zelenina sa nemá robiť pomaly na slabom ohni, ale na prudkom a rýchlo.
A tak či tak - toto všetko sú len napodobneniny "číny", a tak, ako číňan nikdy nebude vedieť urobiť bryndzové halušky napr.ako my, tak ani my nikdy nepripravíme čínu tak, ako oni...
Každopádne, tvoju "čínu" Enerrgizer by som si dala hneď:))!
ketty3811
pekný recept,ako vždy,len ja morskopríšerovité nemusím.:-)
jarunka
Ja morskopriserovite mozem. Dala by so si. Len moj muz je trochu priebercivy. Pekny recept.
bendix
@enerrgizer tiež tomu dosť dobre nerozumiem prečo si ako píše @marienka44 jednoducho ten prepálený olej (aj keď si ho tam nemal) jednoducho nevylial. Nabudúce skús takú odstredivku ako na šalát.. Ale teraz vážne @marienka44 by pravdu mala, ale to len v tom prípade ak by Číňania dávali do woku toľko oleja aby sa dal vyliať no ono je to o tom, že ho tam dávajú naozaj málo a aj preto je čína zdravšia. viď


evanaaa
Bože, akí ste odrazu za zdravú prípravu, to aby som po každom rezni pri vyprážaní olej vylievala ? Tým sa ja tak netrápim, robia sa aj horšie prehrešky. Ak niečo také urobím, nemusím to nazvať "čínou", ale napr.:Slovenské soté", alebo tak nejak. Suroviny sa dajú obmieňať, aj spôsob prípravy. A Enerrgizer, ja všetko mám, aj Judášovo ucho ( ale sušené, namočím), aj krevety , čínsku kapustu, skoro všetko, čo si tam dal, aj kur. mäso, ale je v marináde, nevadí, nie, a zajtra môžem variť tvoju "čínu". Jedine wok nemám, budem si musieť niekedy kúpiť aj ten. A ostatným, aj tebe, dobrú chuť!
evanaaa
Ozaj, Enerrgizer, to sušené J.Ucho si musím po namočení aj povariť, ako dlho?
enerrgizer
ďakujem... mne olej tak nedymil :-) @evanaaa namočiť do studenej vody na hodinu a potom 10min.povariť, vykrojiť tvrdý stred a použiť...dobrú chuť :-)
janger
Vyzera to fantasticky! Len si musim vyguglit, co to je 'judasovo ucho' :-))). A @marienka , wok nie je na pomale dusenie na miernej teplote ;-).
ludka10
...mne sa tvoj recept velmi paci, aj s postupom, aj s fotografiami...
Hotove jedlo vyzera uzasne a urcite aj tak chuti.....
evabenova
aj mne sa páči recept, aj diskusia! :D
Niekedy ho teda skúsim.
Vďaka
eviana
Krásne jedlo, postup, fotky... presne podľa mojej chuti, veľmi chválim. Toto mať dnes na obed, tak sa celý deň usmievam :)
adellito
Za toto by mi priateľ vybozkaval nohy :D ja sa toho trochu bojím, ale určite skúsim. Krásny postup! Určite chutné jedlo, no proste krása...

Ďalšie recepty: