Cigánska polievka

tlustoch - fotkatlustoch, 13. marca 2011

Tento recept som dostal na východnom slovensku od mladej cigánky. Tu sme sa ocitli ako vojaci špinavý a hladný. Bolo to už hodne dávno.

15
porcií
60 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg udené
1kg
1 kg
2 hrnčeky
3 strúčiky
2 PL
2 PL
1,5 dclN
1kelímek




Postup

  1. 1

    Deň pred varením namočíme fazulu do vlažnej vody.

  2. 2

    Udené mäso dáme do čistej vody variť.Keď je mäso do polovice uvarené, vyberieme ho a na doske ho pokrájame na malé kocky potom ho hneď vrátime naspeťdo vody v ktorej sa mäso varilo. Do tejto polievky dáme kyslú kapustu,fazulu,po 15 minutách varenia pridáme aj očistené umyté a na kocky pokrajané zemiaky pridáme tolko vody kolko chceme polievky. Varíme tak dlho pokial nie je všetko mäkké.

  3. 3

    Keď je všetko uvarené pripravýme zásmašku. Na rozpálený olej dáme nastrúhaný cesnak trochu ho osmahneme pridáme hladkú múku, ktorú jemne do hneda popražíme posypeme mletou červenou paprikou, chvilu za stáleho miešania pražíme. Podlejeme ho mliekom a pri miernom ohni stále miešame. Keď začne bublať vylejeme zásmašku do polievky, polievku stále miešame keď začne vrieť polievka je hotová. Pri podávaní na tanier do stredu polievky dáme za lyžičku smotany. Túto polievku podávame s cigánskymi pagačmi.

Diskusia k receptu

pietroo
Mám rád takéto polievky. Navarím za hrniec, kúpim peceň chleba - dá sa na tom nejaký čas vydržať. Toto sa mi hneď páčilo - kapustnicu s fazuľou a cesnakovo-bešamelovou zásmažkou som ešte nejedol. Dnes som navaril, musím všetkým vrele doporučiť! Priam prerod polievky nastane po zasmažení. Dovtedy chutí ako zmes ingrediencií, zásmažka polievke dodá charakter. Prekvapilo ma to. Vynikajúce, ďakujem!
tlustoch
pietroo, keď si naťukáte ciganské pagáče a spravíte si ich nemusíte kupovať peceň chleba ,ale pagáče s cigánskou polievkou je pochúťka.