Cícerová kaša
Cícerová kaša

Cícerová kaša s údeným bôčikom

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 25. februára 2021
Cícerová kaša s údeným bôčikom
Foto: Nebíčko v papuľke
8
porcií

Suroviny

250 g (namočený deň vopred)
400 g
1,5 kg
 (alebo údená klobása)




Postup

  1. 1

    Cícer dôkladne umyjeme, dáme na 24 hodín do studenej vody, aby bol dobre zaliaty (asi 5–8 cm nad cícer). Potom ho uvaríme vo vode, v ktorej bol namočený, nakoniec osolíme.

  2. 2

    Nakrájanú cibuľu opečieme na bravčovej masti. Aby sa nepripálila, podlejeme troškou vody a necháme ju odpariť, až kým cibuľa nezhnedne. Zemiaky nakrájame na väčšie kocky, pridáme uvarený cícer a zalejeme vodou, v ktorej sme uvarili cícer (ak je vody viac, použijeme len časť). Osolíme a odokryté necháme variť asi pol hodiny. Keď sa voda odparí, zemiaky s cícerom roztlačíme. Potom pridáme časť opečenej cibule, okoreníme a rozmiešame. Kašu v hrnci neprikrývame, aby nezosladla!

  3. 3

    Údený bôčik v celku uvaríme (alebo upečieme klobásu) a uvarený nakrájame na plátky. Kašu podávame so zvyšnou opečenou cibuľkou a môžeme servírovať s kyslou kapustou a uhorkami.

Diskusia k receptu

dvorka
Robím cícerovú kašu z uvareného cíceru bez zemiakov. Pre mňa je oveľa chutnejšia ako so zemiakmi. Takúto cícerovú kašu používam aj do cesta namiesto uvarených zemiakov či už na knedlíky, posúchy, ovocné guľky alebo šúľance.
kvakac
Tak toto jedlo je pre mňa. To je ako príjemný ranný vánok na jar, na moje bruško.
1x haji
haji
Zajímavý recept, hlavně postup. Nový drevený servis nebude chuťově nic moc. Ale foto pěkné.
haji
@afataga (26.2.2021 16:00)
Když je dřevo "ojeté", tak jo, to je v pořádku. Ale než se nasákne, ja tam tú drevitú chuť cítím. Jsem fajnovka, aj novú varechu než "zajedu" tak ju cítím. Zastrel ma. Jako děcko jsem žula větvičky, třísky, vím jak dřevo chutná. haha