Cibuľový šalát fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 9. novembra 2010

Tento cibulovy salat sa moze podavat teply, ale je aj velmi chutny studeny. Recept mam z jednej mojej starej kucharskej knihy.

10
porcií
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 ml
1 ks, nakrajana
2 struciky
  (kytička byliniek a korenín)
2 PL
1/2 kg,
50 g
1/2 salky
2 PL
  (kytička byliniek a korenín)
1 PL




Postup

  1. 1

    Urobime si bouquet garni. Stopkovy celer si prerezeme na dva 10cm kusky. Do spodnej casti si ulozime cele cierne korenie, bobkovy list, petrzlenovu vnatku a tymian.

    Cibuľový šalát  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prikrijeme druhou polovickou celeru a zaviazeme pevne spagatikom. Takto nam vsetky koreniny zostanu pokope a potom je ich lahko najst v uvarenej omacke.

    Cibuľový šalát  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Najprv si urobime omacku v ktorej potom budeme dusit cibulky. Do kastrola si dame vsetky suroviny na omacku. Paradajkovy pretlak, nakrajanu cibulu, pretlaceny cesnak, bouquet garni, olej, vetvicku basilu, osolime a okorenime. Nechame zovriet na sporaku a varime este asi tak 30 minut. Z uvareneho vyberieme bouquet garni a ponornym mixerom rozslahame. Ja som tu najpr ked som fotila poukladala na vrch vsetky bylinky, potom som ich zobrala a zviazala.

    Cibuľový šalát  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Male cibulky ocistime a poukladame do panvice. Zalejeme omackou a prilejeme tolko vody aby cibulky boli skoro uplne ponorene. Pridame druhy bouquet garni, ocot, olej, sol, korenie, cukor, paradajkovy pretlak a hrozienka. Dame na sporak, nechame zovriet a dusime pomaly asi hodinu.

    Cibuľový šalát  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Za hodinu sa nam cibulky uvaria a omacka sa zredukuje asi na polovicne mnozstvo. Omacku este prichutime solou, cukrom alebo korenim. Kto ma rad stiplave moze pridat pred varenim do omacky trochu stiplavej papriky.

    Cibuľový šalát  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Omacka sa moze podavat k roznym druhom masa. Napriklad pecene bravcove a k tomu domaci chlieb.

    Cibuľový šalát  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Co nam z omacky zvysi dame do pohara a ulozime do ladnicky.

    Cibuľový šalát  (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

tatranka
Veľmi zaujímavé.Nepoznám,nejedla som.Pekne spracované,nafotené.
elenitsazante
je to vyborny recept. u nas sa to vola stifado a pridavame k tomu aj hovadzie alebo telacie masko, popripade kohutie maso ale k tomu sa este pridava aj trochu skorice
marianne69
Toto vidim 1x a velmi sa mi to paci.Mne cibula nevadi ani v surovom ani varenom stave.Toto urcite vyskusam,ukladam do KK.
palokuchki
@2010 prepac nemala som v zaujme ta kopirovat. Ja som si do hladaca dala nazov cibulovy salat a taketo nic som tam nenasla. @elenitsazante myslim ze ta skorica tam moze byt dobra. Kucharska kniha z ktorej mam recept sa zameriava na francuske recepty, tak som si myslela, ze aj tento je cisto francuzsky. My tento salat mame naozaj radi.
2010
palokuchki, vobec nie ty si robila ine po svojom v stredomori sa to vsetko prelina recepty su uplne podobne , ja som robil z opacneho konca grecko -cypersku variantu.
frezia68
To určite vyskúšam,cibuľu máme radi a recpt nepoznám :-)
enerrgizer
zase niečo nové a výborné...KK (ako dobre, že varecha je medzinárodná)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia