Foto: palokuchki
Tento cibulovy salat sa moze podavat teply, ale je aj velmi chutny studeny. Recept mam z jednej mojej starej kucharskej knihy.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 ml |
|
1 ks, nakrajana |
|
2 struciky |
|
(kytička byliniek a korenín) |
|
|
|
|
|
|
|
2 PL |
|
1/2 kg, |
|
50 g |
|
1/2 salky |
|
2 PL |
|
(kytička byliniek a korenín) |
|
|
|
|
|
|
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Urobime si bouquet garni. Stopkovy celer si prerezeme na dva 10cm kusky. Do spodnej casti si ulozime cele cierne korenie, bobkovy list, petrzlenovu vnatku a tymian.
-
2
Prikrijeme druhou polovickou celeru a zaviazeme pevne spagatikom. Takto nam vsetky koreniny zostanu pokope a potom je ich lahko najst v uvarenej omacke.
-
3
Najprv si urobime omacku v ktorej potom budeme dusit cibulky. Do kastrola si dame vsetky suroviny na omacku. Paradajkovy pretlak, nakrajanu cibulu, pretlaceny cesnak, bouquet garni, olej, vetvicku basilu, osolime a okorenime. Nechame zovriet na sporaku a varime este asi tak 30 minut. Z uvareneho vyberieme bouquet garni a ponornym mixerom rozslahame. Ja som tu najpr ked som fotila poukladala na vrch vsetky bylinky, potom som ich zobrala a zviazala.
-
4
Male cibulky ocistime a poukladame do panvice. Zalejeme omackou a prilejeme tolko vody aby cibulky boli skoro uplne ponorene. Pridame druhy bouquet garni, ocot, olej, sol, korenie, cukor, paradajkovy pretlak a hrozienka. Dame na sporak, nechame zovriet a dusime pomaly asi hodinu.
-
5
Za hodinu sa nam cibulky uvaria a omacka sa zredukuje asi na polovicne mnozstvo. Omacku este prichutime solou, cukrom alebo korenim. Kto ma rad stiplave moze pridat pred varenim do omacky trochu stiplavej papriky.
-
6
Omacka sa moze podavat k roznym druhom masa. Napriklad pecene bravcove a k tomu domaci chlieb.
-
7
Co nam z omacky zvysi dame do pohara a ulozime do ladnicky.
varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-dusene-cibulkach-stifa...