Cibuľový šalát (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Tento cibulovy salat sa moze podavat teply, ale je aj velmi chutny studeny. Recept mam z jednej mojej starej kucharskej knihy.

10
porcií
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Urobime si bouquet garni. Stopkovy celer si prerezeme na dva 10cm kusky. Do spodnej casti si ulozime cele cierne korenie, bobkovy list, petrzlenovu vnatku a tymian.
  2. Prikrijeme druhou polovickou celeru a zaviazeme pevne spagatikom. Takto nam vsetky koreniny zostanu pokope a potom je ich lahko najst v uvarenej omacke.
  3. Najprv si urobime omacku v ktorej potom budeme dusit cibulky. Do kastrola si dame vsetky suroviny na omacku. Paradajkovy pretlak, nakrajanu cibulu, pretlaceny cesnak, bouquet garni, olej, vetvicku basilu, osolime a okorenime. Nechame zovriet na sporaku a varime este asi tak 30 minut. Z uvareneho vyberieme bouquet garni a ponornym mixerom rozslahame. Ja som tu najpr ked som fotila poukladala na vrch vsetky bylinky, potom som ich zobrala a zviazala.
  4. Male cibulky ocistime a poukladame do panvice. Zalejeme omackou a prilejeme tolko vody aby cibulky boli skoro uplne ponorene. Pridame druhy bouquet garni, ocot, olej, sol, korenie, cukor, paradajkovy pretlak a hrozienka. Dame na sporak, nechame zovriet a dusime pomaly asi hodinu.
  5. Za hodinu sa nam cibulky uvaria a omacka sa zredukuje asi na polovicne mnozstvo. Omacku este prichutime solou, cukrom alebo korenim. Kto ma rad stiplave moze pridat pred varenim do omacky trochu stiplavej papriky.
  6. Omacka sa moze podavat k roznym druhom masa. Napriklad pecene bravcove a k tomu domaci chlieb.
  7. Co nam z omacky zvysi dame do pohara a ulozime do ladnicky.