Foto: evusik
Tento chlieb som piekla ako súčasť iného receptu... pre inšpiráciu ho ale prikladám samostatne...
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Z droždia, vody a cukru zarobíme kvások. Pridáme múku, vodu, soľ a rascu a zamiesime pevné cesto. Misu zakryjeme viečkom, alebo fóliou a necháme kysnúť aspoň dve hodiny.
-
2
Pokiať nám cesto kysne nakrájame si na drobno cibuľu, ja som použila červenú, a podusíme ju na troche oleja. Necháme vychladnúť. Keď cesto vykysne roztiahneme ho na doske do obdĺžnikového tvaru
-
3
na vrch dáme cibuľku a podľa ľubovôle bylinky. Ja som použila tymián.
-
4
cesto preložíme zhora do stredu
-
5
a zdola do stredu
-
6
a sprava doľava, zakryjeme a necháme kysnúť asi 30 minút. Cesto opäť roztlačíme rukami a naťahovaním poprekladáme.
-
7
Potom z cesta vyformujeme požadovaný tvar, vložíme do formy na chlieb alebo na pekáč a necháme podkysnúť. Potrieme studenou osolenou vodou a dáme piecť do horúcej rúry na 220°C asi na 20 minút. Potom zmiernime a pečieme ešte asi 10 minút. Všetko ale záleží od veľkosti chleba. Ja som z tohto množstva piekla dva malé chlebíky v chlebovej forme.
-
8
upečený chlieb potrieme osolenou vodou a dáme na mriežku vychladnúť
-
9
prekrojila som ho trochu netradične, ale takto to budem potrebovať na ďalšie použitie. Chlebík je výborný napr. na grilovačku, k mäsu....
-
10
ja som ho ale tentoraz použila na takúto Terinu s hríbami bola fakt výborná :-)
@iva2111 pochvala od teba zvlášť teší... práve dnes som zistila, že si úspešnou spoluautorkou knižky Pekárnománie - gratulujem :-)