Cibuľový chlieb (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Tento chlieb som piekla ako súčasť iného receptu... pre inšpiráciu ho ale prikladám samostatne...
20 minút príprava |
30 minút na 220 °C |
Postup
- Z droždia, vody a cukru zarobíme kvások. Pridáme múku, vodu, soľ a rascu a zamiesime pevné cesto. Misu zakryjeme viečkom, alebo fóliou a necháme kysnúť aspoň dve hodiny.
- Pokiať nám cesto kysne nakrájame si na drobno cibuľu, ja som použila červenú, a podusíme ju na troche oleja. Necháme vychladnúť. Keď cesto vykysne roztiahneme ho na doske do obdĺžnikového tvaru
- na vrch dáme cibuľku a podľa ľubovôle bylinky. Ja som použila tymián.
- cesto preložíme zhora do stredu
- a zdola do stredu
- a sprava doľava, zakryjeme a necháme kysnúť asi 30 minút. Cesto opäť roztlačíme rukami a naťahovaním poprekladáme.
- Potom z cesta vyformujeme požadovaný tvar, vložíme do formy na chlieb alebo na pekáč a necháme podkysnúť. Potrieme studenou osolenou vodou a dáme piecť do horúcej rúry na 220°C asi na 20 minút. Potom zmiernime a pečieme ešte asi 10 minút. Všetko ale záleží od veľkosti chleba. Ja som z tohto množstva piekla dva malé chlebíky v chlebovej forme.
- upečený chlieb potrieme osolenou vodou a dáme na mriežku vychladnúť
- prekrojila som ho trochu netradične, ale takto to budem potrebovať na ďalšie použitie. Chlebík je výborný napr. na grilovačku, k mäsu....
- ja som ho ale tentoraz použila na takúto
Terinu s hríbami bola fakt výborná :-)