Chutná debrecínska fazuľová polievka

marianna76 - fotkamarianna76, 2. januára 2012

Toto nie je klasická polievka, aspoň my sme zvyknutí na inú. Táto je iná ako sa tu miešajú chute aj s cesnakom, korením.... Zobraziť celý popisToto nie je klasická polievka, aspoň my sme zvyknutí na inú. Táto je iná ako sa tu miešajú chute aj s cesnakom, korením.... Debrecínska preto, lebo klobása,ktorá ide do polievky by mala byť debrecínska. Ja som mala myslím inú.

Suroviny

1 ks
 na zahustenie
2 strúčky
1 čl na dochutenie




Postup

  1. 1

    Postup som nefotila, keďže som myslela, že to bude taká obyčajná polievka. Prekvapila ma svojou chuťou, tak som sa rozhodla Vám ju ponúknuť.

  2. 2

    Fazuľu som večer vopred namočila. Mám takú bordovú, je to kríčková fazuľa ale je taká hustá ako tá veľká ťahavá.

  3. 3

    Dala som variť fazuľu. Bez korenia a bez soli. Nič len samú fazuľu. Už keď bola skoro hotová vliala som do nej zápražku. Opražila som na oleji cibuľu, pridala múku, popražila. Odstavila, vmiešala mletú papriku a pomaly pri miešaní vlievala vodu, aby mi vznikla jemná zápražka,ktorú som potom vliala do polievky vriacej. Pridala som pokrájaný na drobno cesnak, rajčiny - mala som olúpané, zavárané vo vlastnej šťave. Dala som asi 150 ml. Klobásu som nakrájala na kolieska a tie na polovice. Dala som do polievky,osolila, ocukrila, okorenila bielym korením. Varila som ešte asi 15 minút. Pridala vňate, mám len sušené. Môže sa pridať aj pažítka, len nemala som.

  4. 4

    Takto vyzeral hrniec s polievkou, aby ste určite vedeli, že som ju varila. Naozaj parádna. Podávala som s chlebom.

    Chutná debrecínska fazuľová polievka - obrázok 4

Diskusia k receptu

cica2
aj mne sa páči, bude teda zmena :-))...kk
danculka
Ribievam,bez cukru a paradajok,vyskúšam aj po debrecínsky...
enss
fujchujcinan, nie len že je táto polievka chutná, ale je dokonca veľmi chutná. Marianna, dávam Ti 1*.
bibia1
škriatok úraduje? asi treba zavolať internetovú políciu :)
evanaaa
Veru, @bibia , ten istý čo úradoval aj u teba. A práve na takúto polievku mám ja chuť, zakrátko ju uvarím, s tmavou veľkou fazuľou.
sonulienka
veru nedá pokoj ale asi mu to dobre robí a baví sa hahaha.Polievočka nemá chybu.
alena45
ani ja nedávam cukor a paradajky, ale nabudúce vyskúšam.
afataga
svokra taku robieva a mne vobec nechuti, ale kazdy ma ine chute
marianna76
afataga mne by od svokry asi tiež nechutila.... alebo ju nevie tá tvoja dochutiť.... a určite táto polievka nechutí vegetariánom - keďže je tu klobáska..... ponúkla som ju pre tých, ktorý chcú zmenu....
pacik
Tiež varím takúto, len bez paradajok, no pridávam nakrájané zemiaky, ale určite uvarím aj túto, veď fazuľová s paradajkovým pretlakom je dobrá, tak určite aj táto, @marianna76 za 1*
salinka
Fazulu lubime na vsetky sposoby, vyskusame, vyzera lakavo:-)
evanaaa
Fazuľa sa už močí, dúfam, že bude lepšia ako tá, čo som naposledy robila - napriek tomu, že sa od večera močila a varila v kuchte, boli v nej tvrdé zrnká, musela som ju dovárať. Asi bola stará, alebo zmiešaná s inou.
turistka
@marianna76 , dnes som si prečítala recepty na polievku z fazule a môžem Ti povedať, že varievam takú istú, no prihodím do varenia i kože, ktoré mi ostávajú z údenej slaniny. Mne polievka tiež veľmi chutí.
marianna76
@enizniko ak dáš cukor, zvýraznia sa ti chute. Nemusí byť 1 čl, môže byť aj menej. vyskúšaj si, ja dávam do každého varenia na záver, keď mám pocit, že tomu niečo chýba...
pusta
veľmi pekný recept, naozaj debrecínska tradičná fazuľová polievka.
cukor sa pridáva inak aj do klobás, kde jednak slúži na konzervovanie a začatie konzervácie, najmä však na zvýraznenie ostatných chutí ako aj v tomto recepte.
5*.
anna087
Moja susedka varieva takúto fazuľu a tiež som to skúsila,lebo tá kombinácia sa mi veru zdala netradičná.Tá fazuľa je naozaj dobrá,už sa varieva aj u nás.
luss44
@Marianna76 dnes som varila podobnú Tvojej, len ja pridávam aj zeleninu, no a dala som aj trochu cukru podľa Teba. Okrem paradajkovej som nikdy cukor do žiadnej nedávala, ale môže byť, chutí mi.
kika297
Skvelý nápad. Ďakujem. Len namiesto lúpaných rajčín som dala chutný domáci pretlak a bola mňam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia