Chtelnické šúlance

nadasky - fotkanadasky, 1. novembra 2012
Chtelnické šúlance
Foto: nadasky

Tieto šúlance robievala moja svokra vždy, keď sme mali prísť s deťmi na návštevu

6
porcií
30 minút
príprava
2 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
kolko zoberu zemiaky
4 ks
3 pl




Postup

  1. 1

    Uvaríme zemiaky v supke, nechame vychladnut, postrúhame, prisípame múku a miesime cesto. Z cesta urobíme valec a odkrajujeme sneho kolesá o hrúbke 2-3 cm. Tieto kolesa pokrajame na hranolky a sních stvorceky

    Chtelnické šúlance - obrázok 1
  2. 2

    tieto štvorceky potom v rukach šulame na hruby slíž

    Chtelnické šúlance - obrázok 2
  3. 3

    Pred tím sme si dali zovriet vodu a takto vyšulane slíze dame variť do vody, keď vyplavjú na vrch vytahujeme ich na pekáč a nasypeme na ne usmaženú cibulku a premiešame

    Chtelnické šúlance - obrázok 3
  4. 4

    Varia sa a vystupujú na hor.

    Chtelnické šúlance - obrázok 4

Diskusia k receptu

izabella929
odkiaľ pochádzajú je mi to v podstate jedno, ja ich mám rada hoc iba pomastené, bez nijakej posýpky.-) mňam, tie sú ale pekne rovnako ušuľkanééé.-)))
dajanca
no ja radšej s posýpkou a najradšej s makom... :-))
medulienka122
Izka, aj u vás sa volajú"angyal bögyörö"?Po slovensky "anjelské ..." :-))Mám ich veľmi rada, hlavne s makom , alebo s opraženou strúhankou
babina49
Hmmm,akoby som bola doma u mamičky....bývali so strúhankou. Ale s opraženou cibuľkou robievala halušky :-))
mariaklara
Už viem, čo zajtra ukuchtím. Milujem ich s makom alebo s opraženou strúhankou.
elekra
S makom sú najlepšie ale nepohrdnem ani strúhankovými... Jedávame ich len nasladko, musím vyskúšať aj cibuľkové.
sovka62
Pre mňa sú šúľance najlepšie na slano. Jedávame s bryndzou či tvarohom, k tomu kyslá smotana a slaninka. Sladké makové alebo orechové, si dáme ako dezert po obede. S cibuľkou som ešte nejedla, ale určite vyskúšam. Už sa teším.
jajasa
a soľ ide do vody či do cesta? Ja by som dala aj-aj
ubka
to je fajn, že ste to tu pripomenuli, už mám zasa jeden deň po starosti premýšľať čo uvarím , vďaka za pripomenutie
zdenka1009
Aj my sme boli odchovaný na takýchto dobrotách z múky a zemiakov šúlance,parené buchty,slíže,lokše zo všetkými možnými plnkami...rodená chtelničanka.-)
hubata
Podľa mňa tieto šúľance na slano sa dávajú ako príloha k pečenému mäsu, mäsu na nejakej dobrej hríbovej omáčke a podobne. Ja ich však robím väčšie ako keď robím klasiku na sladko s makom alebo strúhankou a najlepšie sú keď sa ešte poopekajú do zlata a chytia kôrčičku.
1x hubata
haston
mne zas chutia posypané opraženou strúhankou - ale bez cukru. len tak.
koľko ľudí, toľko chutí.
evanaaa
Ale si sa našúlal! Neboleli ťa ruky? Vidím, každý má inú spomienku, an všetky možné spôsoby a @beaatrix mala na mysli asi vajíčkové halušky ä šúlance som nejedla s vajcom, ale dali by sa aj také.
beaatrix
evanaaa,myslela som do cesta,u nás sa davalo.ale takto mi to vyhovuje.
Dnes som robila s makom,chutili,dik :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia