Chrumkavý losos, paštrnákový crème a sauce vierge

sisok - fotkasisok, 5. februára 2013
Chrumkavý losos, paštrnákový crème a sauce vierge
Foto: sisok

Tento recept vyzerá komplikovane a pritom je naozaj jednoduchý a veľmi, veľmi chutný. Dokonca aj pre ľudí, ktorí nemajú radi lososa. Použila som biely Zobraziť celý popisTento recept vyzerá komplikovane a pritom je naozaj jednoduchý a veľmi, veľmi chutný. Dokonca aj pre ľudí, ktorí nemajú radi lososa. Použila som biely balzamikový ocot, nie klasický tmavý a to z 2 dôvodov - 1. všetky ingrediencie v omáčke by boli sfarbené do čierna a 2. tmavý balzamikový ocot má výraznejšiu chuť a narušilo by to chuť celej omáčky. Tak teda dobrú chuť :)

6
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
Na omáčku:
100 gr
50 gr uvarené
4-5 ks
1/2 ks
5 cl
10 cl
1 zväzok
Na paštrnákové purée:
800 gr
20 cl
20 cl




Postup

  1. 1

    Najprv si pekne očistíme paštrnák a takto očistený ho nakrájame na kocky. Vložíme do hrnca a pridáme soľ a zmes 4 korení. Celé zalejeme mliekom a smotanou na varenie. Takto pripravený hrniec šupneme na oheň a prikryjeme. Varíme na slabom ohni približne 20-30 minút. Takto uvarený paštrnák rozmixujeme na hladko a v prípade potreby dochutíme soľou.

  2. 2

    Kúsky lososa si posolíme a rozohrejeme si panvicu. Ak máte teflónový panvicu, môžete, ale nemusíte dávať olivový olej. Ja som dala trošku, aby sa mi losos na nej nepripálil. Lososa dáme na 2 minúty opiecť na panvicu - stranou, kde je koža. Otočíme, okoreníme štipľavým korením a vložíme do predohriatej rúry na 8minút.

  3. 3

    Táto omáčka je vynikajúca - síce trošku pracná na prípravu, ale domáci pomocníci pridajú ruku k dielu. Hroznové bobuľky si umyjeme a ošúpeme. Rozkrojíme na polovicu, vyberieme semiačka a nakrájame nadrobno. Redkvičky si umyjeme a nakrájame nadrobno. Tak isto postupujeme aj s jablkom a gaštanmi. Všetky tieto ingrediencie zmiešame s olivovým olejom a bielym balzamikovým octom. Dochutíme soľou a štipľavým korením. Touto omáčkou zalejeme lososa a dáme trošku aj na tanier, ak nám nie je dosť :)

  4. 4

    Naservírujeme a podávame. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

chorvatka
Rada by som pripravila lososa podla vasho receptu, ale neviem aké 4 korenia sa v nom maju pouzit a ktoré je stiplavé , pretoze korenie Espelette tu vo Francii je vlastne sladka alebo stiplava paprika.
ethanel
Tak toto mozem, poklona k dobrěu receptu, vyborne naservirovane a oku lahodiace.
alexdidi
Pekný recept a rada ho aj skúsim,len už teraz mám obavu zo šúpania hrozna,ide to vôbec?Ingrediencie sú však zaujímavé,zvláštne a taká bude iste aj chuť.Už sa teším.Ešte otázočka:použila si smotanu šľahačkovú(33%) či na varenie(12%)?
denyany
zaujímavé... o paštrnákovom pyré som už počula, že je výborné, tak ho vyskúšam podľa tvojho receptu, či je to ozaj tak. no a lososa by som si dala aj každý deň :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia