Chrumkavý grécky losos s lahodným francúzskym dresingom
Foto: nogeranca
Neveríte, že niečo môže výborne chutiť a zároveň je to zdravé? Skúste tento recept :) Je perfektný aj ako ľahká večera, veľmi ľahký a Zobraziť celý popisNeveríte, že niečo môže výborne chutiť a zároveň je to zdravé? Skúste tento recept :) Je perfektný aj ako ľahká večera, veľmi ľahký a netučný.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Losos: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
, čierne korenie |
|
|
|
1 ČL |
|
Omáčka: | |
3,5 dcl (alebo zeleninový) |
|
3-5 PL |
|
|
|
|
|
, korenie |
|
, oregano |
|
|
|
Prílohy: | |
|
|
/bageta |
|
2 ks |
|
|
|
1/2 konzervy |
|
1/2 konzervy |
|
1 balenie |
|
1-2 ks |
|
1-2 ks stredne veľké |
|
najemno nasekaná |
|
roztlačený |
|
...alebo mrazená zeleninová zmes x) |
|
Postup
-
1
Dáme si najprv dusiť zeleninku na troške olivového oleja, posolíme pokoreníme.
-
2
Lososa potrieme olivovým olejom a z oboch strán ho posypeme koreniami (a nasekanou čerstvou bazalkou) a posolíme. Na panvici (kde kvapneme trošililinku olivového oleja opäť) ho restujeme položeného na strane s kožou na miernom plameni. Pokvapkáme ho ešte na začiatku citrónovou šťavou, no neprehnať to! :) Keď bude strana s kožou urobená do zlata (verte mi že to spoznáte ;)), až potom ho otočíme na opačnú stranu, no plameň pod panvicou úplne stíšime a následne vypneme, do takej pol minúty už musí byť vypnutý a len "dojde", takto zostane krehký a lahodný.
-
3
Lososa odložíme bokom, na tanier, po ktorom sú porozkladané kuchynské utierky, nech odsajú prebytočný tuk, a "výpek" z panvice si dáme do hrnca (malého), kde máme naliaty vývar. Na strednom ohni varíme, keď rovnomerne zamiešame vývar s výpekom, pridáme soľ a korenia, nakoniec smotanu a všetko zmiešame. Ak máte radi syr, pridajte strúhaný, tiež je to výborné. :)
-
4
Na panvici si opražíme nakrájané kúsky celozrnného rožka/bagety - bez oleja. Rajčiny si nakrájame na plátky, potrieme extra virgin olivovým olejom a položíme na panvicu. Položíme na ne čerstvo odtrhnutý list bazalky a krátko "zohrejeme", potom rajčinu s bazalkou položíme na plátok rožku/bagety, potpípade prepichneme špáratkom, alebo pridáme plátok mozarelly, ak máme doma. :) Len pekne naservírovať, ozdobiť bazalkou, pokvapkať omáčkou alebo oliv. olejom a BRÚ CHUŤ. <3 (P.S. na hlavnom obrázku nemém na pečive rajčinu s bazalkou a mozarellou, ja viem, no to som tam dala až potom a to som už veru odfotiť nestíhla ;).)
nonna: ďakujeem :) a olej ja dávam všade olivový keďže väčšinou len taký máme.. :D