Chrumkavý grécky losos s lahodným francúzskym dresingom

Autor receptu: nogeranca

Neveríte, že niečo môže výborne chutiť a zároveň je to zdravé? Skúste tento recept :) Je perfektný aj ako ľahká večera, veľmi ľahký a netučný.

2-3
porcie
10-15 minút
príprava
30-35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dáme si najprv dusiť zeleninku na troške olivového oleja, posolíme pokoreníme.
  2. Lososa potrieme olivovým olejom a z oboch strán ho posypeme koreniami (a nasekanou čerstvou bazalkou) a posolíme. Na panvici (kde kvapneme trošililinku olivového oleja opäť) ho restujeme položeného na strane s kožou na miernom plameni. Pokvapkáme ho ešte na začiatku citrónovou šťavou, no neprehnať to! :) Keď bude strana s kožou urobená do zlata (verte mi že to spoznáte ;)), až potom ho otočíme na opačnú stranu, no plameň pod panvicou úplne stíšime a následne vypneme, do takej pol minúty už musí byť vypnutý a len "dojde", takto zostane krehký a lahodný.
  3. Lososa odložíme bokom, na tanier, po ktorom sú porozkladané kuchynské utierky, nech odsajú prebytočný tuk, a "výpek" z panvice si dáme do hrnca (malého), kde máme naliaty vývar. Na strednom ohni varíme, keď rovnomerne zamiešame vývar s výpekom, pridáme soľ a korenia, nakoniec smotanu a všetko zmiešame. Ak máte radi syr, pridajte strúhaný, tiež je to výborné. :)
  4. Na panvici si opražíme nakrájané kúsky celozrnného rožka/bagety - bez oleja. Rajčiny si nakrájame na plátky, potrieme extra virgin olivovým olejom a položíme na panvicu. Položíme na ne čerstvo odtrhnutý list bazalky a krátko "zohrejeme", potom rajčinu s bazalkou položíme na plátok rožku/bagety, potpípade prepichneme špáratkom, alebo pridáme plátok mozarelly, ak máme doma. :) Len pekne naservírovať, ozdobiť bazalkou, pokvapkať omáčkou alebo oliv. olejom a BRÚ CHUŤ. <3 (P.S. na hlavnom obrázku nemém na pečive rajčinu s bazalkou a mozarellou, ja viem, no to som tam dala až potom a to som už veru odfotiť nestíhla ;).)