Chrumkavý grécky losos s lahodným francúzskym dresingom

nogeranca - fotkanogeranca, 4. októbra 2012
Chrumkavý grécky losos s lahodným francúzskym dresingom
Foto: nogeranca

Neveríte, že niečo môže výborne chutiť a zároveň je to zdravé? Skúste tento recept :) Je perfektný aj ako ľahká večera, veľmi ľahký a Zobraziť celý popisNeveríte, že niečo môže výborne chutiť a zároveň je to zdravé? Skúste tento recept :) Je perfektný aj ako ľahká večera, veľmi ľahký a netučný.

2-3
porcie
10-15 minút
príprava
30-35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Losos:
 , čierne korenie
1 ČL
Omáčka:
3,5 dcl (alebo zeleninový)
3-5 PL
 , korenie
 , oregano
Prílohy:
 /bageta
2 ks
1/2 konzervy
1/2 konzervy
1 balenie
1-2 ks
1-2 ks stredne veľké
  najemno nasekaná
 roztlačený
 ...alebo mrazená zeleninová zmes x)




Postup

  1. 1

    Dáme si najprv dusiť zeleninku na troške olivového oleja, posolíme pokoreníme.

    Chrumkavý grécky losos s lahodným francúzskym dresingom  - obrázok 1
  2. 2

    Lososa potrieme olivovým olejom a z oboch strán ho posypeme koreniami (a nasekanou čerstvou bazalkou) a posolíme. Na panvici (kde kvapneme trošililinku olivového oleja opäť) ho restujeme položeného na strane s kožou na miernom plameni. Pokvapkáme ho ešte na začiatku citrónovou šťavou, no neprehnať to! :) Keď bude strana s kožou urobená do zlata (verte mi že to spoznáte ;)), až potom ho otočíme na opačnú stranu, no plameň pod panvicou úplne stíšime a následne vypneme, do takej pol minúty už musí byť vypnutý a len "dojde", takto zostane krehký a lahodný.

    Chrumkavý grécky losos s lahodným francúzskym dresingom  - obrázok 2
  3. 3

    Lososa odložíme bokom, na tanier, po ktorom sú porozkladané kuchynské utierky, nech odsajú prebytočný tuk, a "výpek" z panvice si dáme do hrnca (malého), kde máme naliaty vývar. Na strednom ohni varíme, keď rovnomerne zamiešame vývar s výpekom, pridáme soľ a korenia, nakoniec smotanu a všetko zmiešame. Ak máte radi syr, pridajte strúhaný, tiež je to výborné. :)

    Chrumkavý grécky losos s lahodným francúzskym dresingom  - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici si opražíme nakrájané kúsky celozrnného rožka/bagety - bez oleja. Rajčiny si nakrájame na plátky, potrieme extra virgin olivovým olejom a položíme na panvicu. Položíme na ne čerstvo odtrhnutý list bazalky a krátko "zohrejeme", potom rajčinu s bazalkou položíme na plátok rožku/bagety, potpípade prepichneme špáratkom, alebo pridáme plátok mozarelly, ak máme doma. :) Len pekne naservírovať, ozdobiť bazalkou, pokvapkať omáčkou alebo oliv. olejom a BRÚ CHUŤ. <3 (P.S. na hlavnom obrázku nemém na pečive rajčinu s bazalkou a mozarellou, ja viem, no to som tam dala až potom a to som už veru odfotiť nestíhla ;).)

Diskusia k receptu

rybarkuchar
Klobúk dolu, prísad si použila zodpovedne. Verím že losos bol výborný a každému chutil. Aj keď pri rybe platí spravidla: menej je niekedy viac.
nonna
Všetko vynikoš, len olivák mením za náš rastliňák. Ukladám do KK a vyhadzujem na FBčko.
nogeranca
rybarkuchar: ďakujem, aj za radu :) ja rada miešam rôzne chute a tento recept sa vydaril ale máš pravdu že niekedy je menej viac ;)
nonna: ďakujeem :) a olej ja dávam všade olivový keďže väčšinou len taký máme.. :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia